למרות בג"ץ: האב מחכה בבלגיה - הילד במחתרת
מקום הימצאו של ילד בן 9 מהדרום אינו ידוע, על רקע מאבק משפטי המתנהל כשש שנים. אחרי שנחטף לארץ, בית המשפט העליון פסק שעל האם הישראלית להשיבו לידי אביו הנוצרי-בלגי - אך השניים לא התייצבו. האם טוענת: האב מסוכן. זה משיב: היא משתמשת בדת כדי להרחיק בינינו
המאבק על חזקתו של ילד בן תשע מתנהל בין שני הוריו כבר שנים וחוצה יבשות - אך גם החלטת בית המשפט העליון, לפיה יועבר הילד מחזקת אמו לאביו לאחר שנחטף, לא קוימה בימים האחרונים. מקום המצאו של הילד אינו ידוע, בעוד האב והאם מתנצחים באמצעות פרקליטיהם.
"הילד נמצא בלי אבא ובלי אמא וחי במחתרת", טוען בשיחה עם ynet אדווין פרידמן, עורך דינו של האב, שהינו אזרח בלגי נוצרי. "אמא שדואגת כל כך לשלומו של הילד לא הייתה מתנהגת בצורה כזו". חלק מטענות האם על סירובה להשיב את הילד לחזקת האב נגעו לענייני דת, ועורך דינה, שמואל מורן, אמר ל-ynet: "היא מאמינה שהאב הוא אדם מסוכן ושפסק הדין ניתן בצורה לא תקינה".
הפרשה אף הגיעה לדיון בוועדה לזכויות הילד בכנסת, שביקשה מבג"ץ לדון שוב בפסיקתו האחרונה. גורמים בפרקליטות המדינה מסרו בעניין כי "מדובר באשה המתעלמת מכל פסק דין של כל בית משפט. זהו לא מצב שהוא לטובת הילד. כל טענות האם נדחו בפני בית המשפט ויש לנו חובה על פי אמנת האג להחזיר את הילד. בית המשפט באירופה יכול להמשיך לדון, אבל על כל פנים, אסור לחטוף ילד למדינה אחרת כדי ששם יתנו לה משמורת".
השתלשלות המקרה מפותלת במיוחד. זה שנתיים שהאב מנהל בישראל מאבק משפטי להשיב את הבן אליו מידי אמו הישראלית. ההורים נפרדו והתגרשו בשנת 2002 בבלגיה, ותחילה קבע בית המשפט במדינה כי שני ההורים יקבלו חזקה על הילד, כאשר החזקה הפיזית תהיה בידי האם.
כשנה לאחר מכן, ביקשה האם לעבור עם בנה לצרפת. בית המשפט אישר, וקבע לאב הסדרים לפיהם יוכל לראות את הבן, שאילצו אותו לנדוד בין בריסל לפריז ארבע פעמים בחודש. האבא ערער לבית המשפט, שהפך את התמונה וקבע שיעבור לאב, ואף אילץ את האם לשלם לו מזונות.
"האם משפיעה: הילד לא רוצה לדבר עם אביו"
לפני מימוש ההחלטה פתחה האשה בהליכים משפטיים נגדיים. הילד אמור היה לשהות עם אביו בחג המולד, אולם כשהגיע עד אליו - לא מצא את בנו. תלונה הוגשה למשטרה הן בצרפת והן בבלגיה, ובחקירה התגלה שהאם ובנה עזבו את פריז.
לאחר לא פחות משנה של חיפושים, מצא האב את האם והבן בישראל - בביתם באזור הדרום. בינתיים, הילד נרשם ללימודים במוסד חרדי. האב פתח בהליכים משפטיים על מנת לקבל חזקה על בנו מתוקף אמנת האג, המעגנת היבטים אזרחיים לחטיפת ילדים, אמנה לה מחויבת מדינת ישראל משנת 1991.
מאותו שלב, עבר הדיון בתיק בין אינספור ערכאות ובתי משפט, ובעניינו ניתנו שמונה פסקי דין במשך שנה וחצי. בסופו של דבר, הגיע התיק לבית המשפט העליון, שפסק לפני כשלושה חודשים כי מתוקף האמנה יועבר הילד לחזקת אביו לאלתר, כפי שקבעו רשויות החוק בבלגיה. עוד נקבע כי האב יפעל להמצאת מסמכים מצד הרשויות באותן מדינות,
לפיהם האם תוכל ללוות את בנה שם, מבלי שייפתחו נגדה הליכים פליליים בגין חטיפת הילד.
גם עתירת האם לבג"ץ נדחתה, והמועד שנקבע להשבת הבן נקבע ליום חמישי האחרון. לאם נמסר כי אם ברצונה ללוות את הבן למדינה שבה גר האב, יותר לה לעשות כן, אך האב המתין לשווא - האם ובנה לא הופיעו.
עו"ד פרידמן טוען בשם האב, שבינתיים שב אמש לבלגיה עד להתפתחויות חדשות בפרשה, כי האם משתמשת בסממנים דתיים כדי להרחיק את הילד מאביו. עוד נטען שלפי פסיכולוגים, האב אינו מסוכן או אלים. לדברי עורך הדין, "נערכו ארבעה מפגשים בין הילד לאב בישראל ונראתה בפירוש הידרדרות: במפגש האחרון הילד אפילו לא היה מוכן לקבל ממנו מתנה ואפילו לא לדבר איתו. הילד טען בפני פסיכולוגים שבחנו אותו שהאב הוא בן אדם לא טוב כי הוא אוכל חזיר. עכשיו הוא בטח הוא מאוד מפוחד כי הוא לא יודע מה יהיה איתו".