עסקת השבויים יוצאת לדרך - בעמיעד
הבוקר התייצבו כמאה אנשי מילואים של הרבנות הצבאית בבית-הקברות לחללי אויב. המשימה: הוצאת 190 גופות מחבלים, לקראת העברתן ללבנון. "זה קשה מנטלית ופיזית, אבל אנחנו מתייחסים למת באשר הוא בכל הכבוד הראוי". היום צפוי עופר דקל לשוב ארצה עם הדו"ח שהכין חיזבאללה על רון ארד
עסקת חילופי השבויים עם חיזבאללה, שקיבלה בשבוע שעבר "אור ירוק" ממשלת ישראל, יוצא לדרך באופן ממשי, בשטח: לבית-הקברות לחללי אויב שבקיבוץ עמיעד הגיעו הבוקר (יום ב') חיילי הנדסה מפיקוד צפון וכמאה אנשי הרבנות הצבאית הראשית, שגויסו בימים האחרונים למילואים, כדי לפתוח במלאכת הוצאת גופותיהם של אנשי חיזבאללה - 190 במספר - לקראת העברתן ללבנון.
גורמי צבא מסרו כי הליך הוצאת הגופות יתבצע על פי נוהל מסודר, לפי רישומים שמצויים בידי צה"ל. "אנחנו מתייחסים למת, באשר הוא, בכל הכבוד הראוי. יש בידינו מפה עם פירוט מדויק של הטמונים באדמה, בכל קבר יש שלט עם מספר, כך שכל הפרטים על המת ידועים לנו - אין בנושא הזה הפתעות", אמרו.
במעמד הקבורה, סיפרו הגורמים, מוכנסות הגופות לתוך ארונות ונעטפות באופן מסודר. "אנחנו מוציאים אותן, תוך טיפול אנושי, כל גופה נמצאת במצב אחר - על פי מספר השנים בהן הייתה טמונה באדמה. מבצעים תהליך מסודר של ניקוי, שוב עוטפים ומכניסים לארון חדש, בדרך ליעד הבא". לסיכום, אמרו: "מדובר בתהליך קשה, מנטלית ופיזית, אולם אנו מבינים את החשיבות שיש לו".
לאחר הוצאת הגופות מבית העלמין, מוכנסים הארונות החדשים לתוך מיכלי קירור, כדי לשמר את מצבם מרגע הוצאתם מהאדמה. מיכלים קירור אלה מקפיאים למעשה את שירדי הגופות, עד שהם נמסרים לצד השני. ה"מקררים" הללו פועלים במשך חודשים ארוכים, כך שגם עיכוב פתאומי בעסקה לא אמור לפגוע בשימור הגופות.
בשיחה עם ynet העריך הרב הצבאי הקודם, תת-אלוף (מיל') ישראל וייס, כי המשימה הקשה תושלם בתוך שלושה ימים. "מדובר בכמאה חיילי מילואים מנוסים, כמו כן בחיילים בשירות סדיר מיחידת הקבורה של הרבנות הצבאית, שלאורך שנים עוסקת בתחום הזה, בעיקר מול חללי צה"ל. הם יודעים את העבודה היטב", אמר הרב וייס.
מתי נקים קול זעקה?
לפי העיתון הלבנוני "א-ספיר", אתמול נחתמה עסקת השבויים בגרמניה על-ידי עופר דקל, המתאם את הנושא מטעמו של ראש הממשלה, ונציג של חיזבאללה. בירושלים מדגישים כי העסקה תיחתם רק לאחר שהדו"ח בעניין רון ארד ייבחן בארץ.
מקורות בניו-יורק מסרו עוד לעיתון בלבנון, כי העסקה תושלם על כל שלביה עד אמצע החודש. לקראת מימושה ישוב היום דקל מגרמניה, כשבידיו הדו"ח המלא שערך חיזבאללה על אודות גורלו של הנווט השבוי. בתמורה הוא הפקיד בידי המתווך הגרמני, גרהרד קונרד, דו"ח בעניין ארבעת הדיפלומטים הנעדרים מאיראן, אשר לטענת האחרונה - נחטפו בידי ישראל.
הנקודה הכאובה ביותר בעסקה, מבחינתה של ישראל, היא שחרורו
הצפוי של סמיר קונטאר, הרוצח של בני משפחת הרן בפיגוע בנהריה. בימים הקרובים צפויה להתקבל בלשכתו של נשיא המדינה, שמעון פרס, הבקשה הרשמית לחון אותו.
מדוברות בית הנשיא נמסר כי פרס לא ייחפז לחתום על מסמכי החנינה של קונטאר - הוא יחכה לשלב מסוים בעסקה כדי לראות שהיא באמת מתבצעת, ויתייעץ על כך עם גורמים רלוונטיים, בינהם המתווך דקל, ראש השב"כ ועוד.
במסע ההרג בנהריה נרצח גם השוטר אליהו שחר. אחיו יעתרו בצהריים לבג"ץ, יחד עם ארגון נפגעי הטרור אלמגור, נגד עסקת השבויים. "אנחנו חשים אזרחים בזויים", אמרו הבוקר האחים, "מתי נפסיק את מדיניות ההבלגה ונקים קול זעקה גדולה, שאנחנו לא מנהלים משא-ומתן עם מחבלים?"