ארגוני היוצרים דורשים: לנתק משתפי קבצים
בדיון על חוק מסחר אלקטרוני בכנסת, דרשו נציגי היוצרים מספקיות האינטרנט למנוע מ"מפרי זכויות כבדים" גישה לרשת
בדיון שנערך היום (ב') בוועדת המדע של הכנסת בנוגע לפרק ה' בהצעת חוק מסחר אלקטרוני 2008, דרשו נציגי היוצרים - בהם אלי"ס, נציגי הפדרציה לתקליטים וקלטות, ואקו"ם, המייצגת מוזיקאים - לחייב ספקיות אינטרנט למנוע גישה ממפירי זכויות סדרתיים.
הצעת חוק מסחר אלקטרוני 2008 (PDF), שבאה, בין השאר, להסדיר את הליך "הודעה והסרה" של תכנים בעייתיים משפטית ברשת האינטרנט, עברה בכנסת בקריאה ראשונה בתחילת השנה. מטרת החוק, בין השאר, היא לפטור את ספקיות האינטרנט ובעלי אתרים מאחריות משפטית לתכנים שהעלו גולשיהם, וכן להסדיר נוהל אותו יצטרכו הספקים לבצע אם תתקבל אצלם פנייה בנוגע לתכנים לגביהם קיים חשש לגבי עבירה על החוק - פגיעה בזכויות יוצרים או לשון הרע.
בדיון היום העלו נציגי תעשיית הקולנוע והמוזיקה טענות כנגד החוק, שלטענתם לא מפריד כראוי בין תכנים הנוגעים ללשון הרע, לבין תכנים המפירים זכויות יוצרים. בתחילה הדיון ביקשו הנציגים להוציא את סעיפים אלה מהצעת החוק ולהעביר אותם לדיון בוועדת הכלכלה, אך יושב ראש הוועדה, ח"כ מיכאל איתן (ליכוד), סירב לבקשה, וניסה להגיע להסדר בוועדת הטכנולוגיה.
לנתק "מפירים כבדים"
במהלך הוועדה התפתח דיון לגבי מידת האחריות של ספקיות אינטרנט לגבי הגולשים המשתמשים בשירותיהן. נציגי היוצרים דרשו למעשה להטיל אחריות על ספק אינטרנט דרכו גולש משתמש שהפר בעבר באופן סדרתי את חוקי זכויות היוצרים. זאת בדומה למודל "שלוש הפסילות" המקודם במספר מדינות, בהן צרפת ואנגליה.
נציגי היוצרים אינם מתכוונים למשתמשים בתוכנות שיתוף קבצים לעיתים רחוקות, אלא ל"מפירים כבדים", שמשתפים מאות אלפי קבצים פיראטיים. לטענת הנציגים, אם קיים משתמש עם מספר גדול של הפרות מוכחות בעבר, חובת הספקית לקחת אחריות על הגולש, ולהחליט האם לנתק אותו משירותיה או לא. אם תחליט לאפשר לו המשך גישה, דורשים הנציגים להטיל על הספקית אחריות משפטית לעניין.
הנציגים לא פירטו כיצד ניתן לדעתם, לזהות גולשים מפרים, ומדוע אינם מסתפקים בתביעות אזרחיות כנגד המפירים. המתנגדים לדברים טענו כי דרישה מספקיות אינטרנט לנתק גולשים בעלי עבר בעייתי, לא עומדת במבחן ההגיון, והמשילו אותו לאפשרות בו חברת נתיבי איילון לא תאפשר נסיעה בכבישיה לנהגים בעלי עבירות תנועה מרובות.
יו"ר הוועדה, ח"כ איתן, התנגד באופן עקרוני להצעה, אך ציין כי אם הנציגים יציגו את טיעוניהן בצורה מסודרת בכתב, ויציגו חוות דעת התומכות בהצעתן, הוא ישקול אותה שנית. בנוסף, ביקש איתן חוות דעת מצד משרד התקשורת, בנוגע לחוקיות הדרישה.