שתף קטע נבחר
 

תרופות נגד דיכאון: מיתוסים מול מציאות

האם תרופות נגד דיכאון מסוג SSRI ממכרות? האם הן משמינות או פוגעות בחיי המין? כל מה שרציתם לדעת על התרופה שלכם

מיליוני אנשים סובלים מדיכאון, מחרדה ומשאר בעיות נפשיות. התרופות שקרויות SSRI (מעכבי ספיגת סרוטונין בררניים) יכולות לשפר את מצבם של הסובלים מחלק ניכר מהבעיות האלה, ומשום כך השימוש בהן נרחב. בין התרופות הנפוצות מהסוג הזה אפשר למצוא את הפרוזאק (פלואוקסטין‭,(‬ הסלקסה (ציטאלופרם‭,(‬ הלובוקס (פלובוקסמין‭,(‬ הזולופט (סרטראלין‭,(‬ הפקסיל (פארוקסטין) והלקסאפרו (אסציטאלופרם‭.(‬

 

תרופות ה‭SSRI-‬ פועלות באמצעות חסימת קולטן במוח שסופג את החומר הכימי סרוטונין, שידוע כמשפיע על מצב הרוח. עם זאת, האופן המדויק שבו מסייעות התרופות האלה לטיפול בדיכאון לא ברור.

 

תרופות ה‭SSRI-‬ יכולות כאמור להשפיע במידה מתונה על מצב הרוח, נקודת המבט וההתנהגות, מה שהביא רבים לתהות אם נטילת התרופות האלה משפיעה באופן כללי על האישיות. התשובה המיידית היא שלכל התרופות יש תופעות לוואי, והתרופות נגד דיכאון לא יוצאות מהכלל בהקשר הזה. אמנם בדרך כלל הן ניטלות ללא בעיות מיוחדות, אבל על כל אדם הן משפיעות בצורה שונה. הכרת האמת שמאחורי המיתוסים הרווחים על תרופות ה‭SSRI-‬ עשויה לעזור לכם לדעת למה לצפות אם אתם נוטלים את התרופות האלה.


צילום: פוטוס 

 

הטענה: מסוכן לשלב תרופות SSRI עם תרופות אחרות

תמיד יש הצדקה לשאול על אינטראקציות אפשריות בין התרופות השונות שאתם נוטלים. אף ששום תרופה לא בטוחה ב‭100%-‬ לכולם, תרופות ה‭SSRI-‬ נמנות עם הבטוחות ביותר. רק לעיתים נדירות הן יוצרות אינטראקציה בעייתית עם תרופות אחרות.

 

יוצא מן הכלל חשוב אחד: תרופות ה‭SSRI-‬ עלולות לגרום ללחץ דם גבוה במידה מסוכנת כשהן ניטלות עם מעכבי מונואמין אוקסידז ‭.(MAO)‬ התרופות האלה נמצאות בשימוש נדיר, והן כוללות את מרפלאן, הנרדיל והסלגילין. גם על התרופה דמרול, שמרבים להשתמש בה בבתי חולים נגד כאבים אחרי ניתוח, דווח כמי שגורמת ללחץ דם גבוה במידה מסוכנת כשמשתמשים בה יחד עם תרופת ‭.SSRI‬ התרופה האנטיביוטית זייבוקס (לינזוליד) פועלת באופן דומה למעכב MAO וגם אותה אין ליטול עם תרופות ‭.SSRI‬

 

השורה התחתונה: תרופות ה‭SSRI-‬ בטוחות לנטילה כמעט עם כל התרופות. בכל מקרה תשאלו את הרופא או הרוקח שלכם כדי להיות בטוחים.

 

הטענה: נטילת תרופת SSRI תשנה את האישיות שלי

נכון שנטילת תרופת SSRI משנה את הכימיה בתוך המוח. כך היא גורמת לשינויים קלים באופן שבו אתם מרגישים, פועלים ומתנהגים. אבל בהחלט ייתכן שהאני החדש שלכם ימצא חן בעיניכם.

 

באחד המחקרים המעטים שמדדו את שינויי האישיות בתגובה לתרופות נגד דיכאון נמצא שאלה שנטלו תרופות SSRI חשו יותר יציבים מבחינה רגשית, יותר חברותיים, יותר נותני אמון, יותר אסרטיביים ופחות עוינים מאלה שלא נטלו את התרופות.

 

תרופות ה‭SSRI-‬ מאושרות על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי נגד חרדה או דיכאון חמורים במידה כזו שהם פוגעים בתפקוד התקין בחיי היומיום. במקרה כזה אפשר לטעון שייתכן ששינוי קטן באישיות רק יכול להועיל.

 

השורה התחתונה: טיפול נגד דיכאון באמצעות תרופות ‭,SSRI‬ תרפיה או שני הדברים גם יחד עשוי לחולל שינויים באדם שהנכם.

 

הטענה: תרופות SSRI ממכרות

תרופות ה‭SSRI-‬ לא גורמות להתמכרות באותו אופן שהקוקאין, הטבק או ההרואין ממכרים. עם זאת, אחרי תקופה של חשיפה לתרופות SSRI המוח מסתגל ו'מתרגל' לתרופה, ולכן אין להפסיק ליטול אותה באופן פתאומי בלי להיוועץ ברופא. אחרי השלמת הטיפול, המינון של התרופה הולך וקטן עד שהיא מופסקת כליל, ואז המוח מסתגל מחדש.

 

השורה התחתונה: תרופות ה‭SSRI-‬ לא ממכרות, אבל גם אין להפסיק את נטילתן בבת אחת, כדי להימנע מתופעות מטרידות של תסמונת גמילה.

 

הטענה: אם אתחיל ליטול תרופת SSRI אצטרך ליטול אותה לתמיד

רוב האנשים נוטלים תרופות SSRI לפרק זמן מוגבל. הנחיות הטיפול הכלליות לדיכאון מדברות על טיפול של כמה שבועות לפחות אחרי שהתסמינים השתפרו.

 

אלא שדיכאון (כמו גם בעיות אחרות שמטופלות בתרופות ‭(SSRI‬ נוטה לעיתים לחזור, ולכן הרופא עשוי להמליץ על טיפול ארוך טווח כדי למנוע אירועים בעתיד או החרפה של הסימפטומים הקיימים.

 

השורה התחתונה: רוב האנשים נוטלים תרופות SSRI לפרק זמן מוגבל. אנשים שסובלים מדיכאון חוזר עשויים להפיק תועלת משימוש ארוך טווח בתרופה.

 

הטענה: נטילת תרופת SSRI תגרום לי להשמין

כאמור, אנשים מגיבים לתרופות SSRI שונות בדרכים שונות. יש כאלה שמוסיפים משקל, ויש גם כאלה – אם כי במספר יותר קטן – שמפסיקים לזלול ויורדים במשקל. במחקר אופייני אחד נמצא שכ‭17%-‬ מהאנשים שנטלו SSRI עלו במשקל במידה כזו שהדבר הציק להם.

 

הטענה: תרופת SSRI תמנע ממני לחוש דברים

יש אנשים שמדווחים על קהות רגשות כללית בזמן נטילת תרופות ה‭.SSRI-‬ מצד שני, אנשים שרגשותיהם כבויים בגלל הדיכאון מתארים איך סוף סוף הם מסוגלים שוב להרגיש.

 

מדובר בתופעות קשות לחקירה, והן לא זוכות למעקב של מינהל המזון והתרופות ולא מדווחות על ידי יצרניות התרופות. כפי שכבר הוסבר, תרופות SSRI שונות עשויות ליצור תופעות שונות אצל אנשים שונים.

 

השורה התחתונה: נטילת תרופת SSRI יכולה לשנות את האופן שבו אתם חווים רגשות. אם תרופה נגד דיכאון יוצרת אצלכם תחושות בלתי נעימות, שוחחו על כך עם הרופא.

 

הטענה: נטילת תרופת SSRI תהרוס את חיי המין שלי

תרופות SSRI אכן משפיעות על הליבידו ועל החוויה המינית אצל אנשים רבים. הגברים חווים לעיתים קרובות עיכוב בשפיכה. גברים ונשים עלולים לסבול מהפחתה בעוצמת האורגזמה או ביכולת להגיע אליה. האומדנים משתנים, אבל מחקרים מראים ש‭45%-20%-‬ מהאנשים יחוו ירידה מסוימת בתפקוד המיני. תרופות SSRI יכולות להגביר את היצר המיני בהפחיתן את הדיכאון, אבל הן עלולות לגרום לאימפוטנציה ולשפיכה מושהית או למנוע אורגזמות אצל נשים. לעומת זאת, יש לזכור שהדיכאון והחרדה עצמם מפריעים לחיי המין של אנשים רבים, ויש מי שמדווחים שדווקא סילוק הדיכאון מחזיר להם את התשוקה לסקס.

 

ולבוטרין היא תרופה נגד דיכאון שאינה ממשפחת ה‭,SSRI-‬ והיא לא מפחיתה את יצר המין או את עוצמתו. אפשר ליטול אותה יחד עם תרופת SSRI כדרך להפחתת מינון ה‭.SSRI-‬ לעיתים קרובות זה עוזר לאנשים לחזור לחיי המין הרגילים שלהם.

 

השורה התחתונה: תרופות SSRI גורמות על פי רוב לירידה בתפקוד המיני. שוחחו עם הרופא שלכם, כיוון שיש דרכים להתמודד עם תופעת הלוואי החמורה הזאת. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למה לצפות כשנוטלים תרופות נגד דיכאון?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים