המרגל האיראני חושף: כך הפעיל אותי המוסד
בראיון שהעניק עלי אשתרי לטלוויזיה האיראנית, חשף האיש שהורשע בריגול למען ישראל את דרכי הפעולה של מפעילו-לכאורה מהמוסד. "קיבלתי מחשב נייד כדי שאוכל לתקשר איתו בדואר אלקטרוני בצורה מקודדת ומוצפנת. הוא גם נתן לי שני מכשירי קשר מוצפנים כדי שאתן אותם ללקוחות לבדיקה", אמר המרגל
המרגל האיראני שהורשע בריגול למען ישראל ונידון למוות סיפר היום (ב') בראיון לטלויזיה האיראנית על פגישותיו עם סוכני המוסד.
פרשת המרגל האיראני:
אשתרי הורשע ונידון למוות
דודי כהן
סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי עלי אשתרי, בן 43 מטהרן, הורשע בריגול למען ישראל בתמורה לכסף ונידון למוות. לפי הדיווח, הוא הודה שנפגש בחו"ל עם שלושה סוכני מוסד שנתנו לו כסף וציוד אלקטרוניקה להפצה באיראן. לעיתונאים בבית המשפט הוא אמר: "איראן נבונה יותר מכדי להאמין לשקרים של שרותי המודיעין של האויב"
המרגל, עלי אשתרי, פירט את דרישותיו של מפעילו מהמוסד, שלדבריו ניצל את היותו סוחר מחשבים שעם לקוחותיו נמנים בכירים בצבא האיראני. לדבריו, "קיבלתי מחשב נייד כדי שאוכל לתקשר איתו ולהתכתב איתו בדואר אלקטרוני בצורה מקודדת ומוצפנת הוא נתן לי שני מכשירי קשר מוצפנים מסוג תוראיה כדי שאתן אותם ללקוחות לבדיקה". אשתרי סיפר כי הוא נתבקש על ידי מפעיליו להשתיל ציוד האזנה בתוך מכשור התקשורת שסיפק ללקוחותיו.
אשתרי טען כי עם לקוחותיו נמנו בין היתר גם אנשי רכש צבאי של משרד ההגנה האיראני, וכפי הנראה, מפעיליו ציפו שישיג מהם מידע על תוכנית הטילים של איראן. לדבריו, "בנוגע לשלושה מומחי רכש צבאי שהיו לקוחות שלי והיו בקשר איתי, הם ביקשו ממני להביא אותם לחו"ל בכל נימוק אפשרי: תיירות, סמינר מיוחד או תצוגה כלשהי. הם ביקשו שאני אבצע את העבודה הזאת".
בראיון תקשורתי מבוים, כמיטב המסורת של הטלויזיה הממשלתית האיראנית, נשאל המרגל "אם איש צבא בכיר מבקש ממך להחליף לו את המכשיר או לתקן לו אותו, מה אתה עושה עם המכשיר ואיך אתה מחליף לו אותו?". בתשובה לכך השיב אשתרי: "אני לוקח את המכשיר לחברה והיא מסכימה להחליף לו או לתקן לו את המכשיר. הבכיר שנתן לי את המכשיר הופך למקור מודיעיני בלי ידיעתו ואני מוסר את המידע הזה הלאה, ואומר להם שהוא נתן לי את המכשיר שלו."
בהמשך הסביר אשתרי כי באמצעות החדרת ציוד ההאזנה למכשירי ה- GPS (מערכת איתור לווינית) הצליחו סוכני המוסד "לראות את המיקום של אותו אדם, לדעת מה יש לו ואיפה אפשר למצוא אותו".
סימני ההתעללות לא ניכרו בפניו
לאורך כל הראיון, התנהג אשתרי בשוויון נפש אל מול המצלמות - למרות שניתן היה לצפות כי מרגל שהורשע בעבירה חמורה כמו ריגול למען ישראל יעונה נפשית ופיזית, ושסימנים כלשהם יסגירו זאת. עד כה לא הגיבה ישראל לפרשה, למעט תגובה לקונית ממשרד החוץ כי אינו מכיר את הפרשה.
אין ספק כי העובדה שאיראן מציגה לראווה את המרגל שהורשע ונידון למוות בעת הנוכחית מעידה כי טהרן מעוניינת לעשות בפרשה שימוש לצרכיה. ראשית, מעוניינת איראן להרתיע איראנים נוספים מהציג שירותים בעבור ארגוני ביון זרים תמורת כסף. שנית, איראן רוצה להראות כי במלחמת המודיעין המתנהלת מאחורי הקלעים בינה לבין המערב, ידה על העליונה והיא מצליחה לסכל את ניסיונותיהם של שירותי הביון המערביים לחדור ולהשיג מידע איכותי אודות תוכנית הטילים ותוכנית הגרעין שלה.
לאחר שהורשע לפני שבוע, סיפר אשתרי על אופן היכרותו עם שלושה סוכני מוסד, "ז'אק, שארל וטוני". אשתרי אמר להגנתו, כי "נפגשתי עמם בהתחלה בתאילנד ואחר כך פעמים נוספות בטורקיה ובשווייץ". לדבריו, "הם נתנו לי מחשב נייד לשליחה ולקבלה של דואר אלקטרוני מוצפן, שני מכשירי DSL ומסוף לוויני כדי שאתן ללקוחות באיראן. אני חושב שהותקנה בהם האזנה".
אשתרי. לא ניכרו בו סימני עינויים
צילום: רויטרס
הציוד שנתפס ברשותו, שלטענתו קיבל ממפעיליו
צילום: AP
מומלצים