הרב היימן: "אם רבדים לא יאושר – נלך לבג"ץ"
עו"ד יעקב נאמן, המייצג את מייסד "רבדים", הרב ד"ר פנחס היימן, דורש ממשרד החינוך להכניס לתכנית הלימודים את השיטה השנויה במחלוקת ללימוד הגמרא והמשנה, שזכתה לביקורת משורת רבנים בכירים. במכתב לראש מינהל החינוך הדתי טען נאמן כי התכנית מעולם לא הותקפה עניינית וכתב: "סירובכם לא מנומק ואינו עומד באמות מידה מינימליות האוסר השפעה של גורמים ושיקולים זרים"
כמעט חצי שנה חלפה מאז הופצה חוברת המחאה הרבנית נגד שיטת "רבדים" ללימוד גמרא, ומאבקם של מייסדי השיטה החדשנית עובר לזירה המשפטית. במכתב ששלח באחרונה עו"ד יעקב נאמן לראש מינהל החינוך הדתי היוצא, שמעון אדלר, והגיע לידי ynet, הוא קובל נגד ההחלטה שלא לכלול את השיטה בחומר הלימוד. לטענת נאמן, המינהל לא נימק את סירובו ש"אינו עומד באמות המידה המינימליות הנדרשות מגוף מינהלי על פי כללי מינהל תקינים". בנוסף הוא רומז לשיקולים זרים שהובילו להחלטה המונעת את לימוד השיטה במוסדות הדתיים. בשיחה עם ynet מבהיר מייסד השיטה, הרב ד"ר פנחס היימן, כי בכוונתו "ללכת עד הסוף, ואם התוכנית לא תאושר על ידי משרד החינוך – גם לפנות לבג"ץ".
עו"ד נאמן, המייצג את הרב היימן, פותח את מכתבו לאדלר בדברי שבח לשיטת ה"רבדים", מסביר את ייחודיותה ויתרונותיה, מפרט את הצלחתה בבתי הספר השונים וטוען כי היא זכתה להדרכתם ולאישורם של רבנים וראשי ישיבות ובראשם הרב מרדכי אליהו, לשעבר הרב הראשי לישראל. עוד כתב נאמן כי פיתוחן והפעלתן של תכניות הלימוד המבוססות על "רבדים" נעשו בתמיכתו המלאה של מי שהיה המפמ"ר (מפקח מרכז מקצוע) לתושב"ע במינהל החינוך הדתי, הרב שמעון לוי, שפרש לאחרונה מתפקידו.
"כיום עומדים מרשיי בפני מצב בלתי אפשרי הנובע מרצונו של כבודו (הרב אדלר) להכריז על תכנית 'ושיננתם' (ללימוד משנה, ק.נ.) כנעדרת האישור הנדרש להפעלתה, ומתוקף זה ביטול הפעלת התכנית בכלל עשרות בתי הספר שבהם היא פועלת כיום", כותב נאמן. לדבריו, הדבר יגרום לפגיעה אנושה במפעל ובהישגיו ויסתור את מדיניות המינהל בשנים האחרונות.
למרות מכתבי הרבנים נגד השיטה ותכניות הלימוד שפותחו על פיה, טוען העו"ד כי אלה "מעולם לא הותקפו מבחינה מקצועית, ויתרה מכך - מבחינה מהותית, ואף לא הוערו לגביהן כלל הערות הנוגעות לגופו של עניין". עוד הוא כותב כי לא נטען כל טיעון ענייני המצדיק את אי אישור הפעלת התכניות, ו"גם כבודו מעולם לא נימק את סירובו להעניק את האישור המיוחל בצורה עניינית".
לסיכום קובע נאמן כי "לאור כל האמור לעיל, ברי כי לא ניתן לקבל סירוב מטעמו של המינהל לחינוך דתי אשר איננו מנומק כלל ואינו עומד באי אילו אמות מידה מינימליות הנדרשות מגוף מנהלי ועל פי כללי מנהל תקינים, לפיהם על גוף מעין זה לפעול מתוך ערכים של שוויון וטובת הכלל ובהיעדר על השפעה של גורמים ושיקולים זרים".
"אבקשך להפעיל את הסמכות הנתונה בידך ולאשר את הפעלת תכניות הלימוד גם בשנים הבאות", דורש העו"ד מראש המינהל. לדבריו, יש צורך ב"אחידות חינוכית" והיא מושגת על ידי שימוש בתכנית לימודים זו ש"כבר הוכיחה את עצמה ונתקבלה באהדה על ידי מוסדות רבים". הוא מזהיר מנזק שעשוי להיגרם לחינוך הממלכתי-דתי, בהיעדר תכניות מסודרות להקניית לימודי המשנה.
"קבוצה מסויימת מפעילה לחצים"
בשיחה עם ynet מכנה הרב ד"ר פנחס היימן את הרבנים שיצאו נגד השיטה "קבוצה מסויימת" וטוען כי מינהל החינוך הדתי פועל שלא כחוק כשהוא נכנע ללחצים שהם מפעילים. "מדובר בעיקר ברבנים המזוהים עם ישיבת הר-המור, ובגללם המינהל לא מאפשר לזרמים אחרים, שמעוניינים ללמד על פי השיטה שלנו, לקבל את מה שהוא מחוייב לספק להם", אומר היימן, "זה לא קורה רק עם 'רבדים' אלא גם עם תכניות לימוד אחרות. מדובר במעשה לא חוקי משום שהגוף הזה אחראי על כל החינוך הדתי בישראל, ואסור לו להפלות קבוצת רבנים אחת מול השנייה. אנחנו נלך עד הסוף, אפילו עד לבג"ץ אם יש צורך חס וחלילה, כדי לקבל את האישור את התכנית שלנו. מבחינתנו מדובר בנושא עקרוני של מתן אפשרות שכנוע של מגוון הדעות בציבור הדתי-לאומי". עוד הוסיף מייסד השיטה: "40 מנהלי מוסדות חתמו על עצומה נגד שמעון אדלר בעניין הזה, אבל כנראה שמינהל החינוך מנותק מהשטח".
על התנגדות רבנים לשיטה אמר: "רובם המכריע מעולם לא דיברו איתי, לא קראו את חומרי הלימוד וההוראה של התכנית, ואינם מבינים כלל ועיקר את מטרות ודרכי השיטה, שכולם מבוססים בדברי רבותינו הראשונים".
בסביבתו של הרב היימן טוענים עוד כי חלק מהרבנים שיצאו נגדו עשו זאת לאחר שהופעל עליהם לחץ כבד בעניין, וכמה מהמכתבים שנחתמו בשמותיהם אפילו מזוייפים. "אנחנו יודעים מי הגורם שעומד מאחורי המעשים המלוכלכים האלה ואנחנו נטפל בעניין בהליך פלילי ומשפטי אם יהיה צורך", אמר אחד מהם ל-ynet.
"ראשי ישיבות הסדר תומכים בי"
בין השמות שמציגים אנשיו של היימן כתומכים במהלכיו: ראש ישיבת מעלה אדומים הרב פרופ' נחום רבינוביץ', הרב יהודה פליקס, ראשי ישיבת ההסדר בפתח תקווה הרבנים יובל שרלו ושי פירון, ראש ישיבת עתניאל הרב רא"ם הכהן, ראש בית מדרש "לפניהם" הרב דוד פוקס, רבני הקיבוץ הדתי ועוד.שיטתו של הרב ד"ר פנחס היימן, שחילק את הטקסט התלמודי לתקופות השונות בהם הוא נכתב וקרא ליחס שונה לכל אחת מהן, התרחבה בשנים האחרונות לכדי "עמותה לקידום התורה שבעל פה לעם ישראל" שפיתחה גם את "ושיננתם" – שיטה דומה ללימוד המשנה. מאז הוקמה העמותה אומצו תכניות הלימוד של "רבדים-ושיננתם" על ידי בתי ספר, ישיבות תיכוניות, ישיבות הסדר וישיבות גבוהות והן נלמדות אף בחלק ממכוני ההוראה הדתיים.
ערב פתיחת שנת הלימודים שעברה שלח המפקח הארצי על בתי הספר היסודיים בחינוך הממלכתי דתי מכתב לכלל המוסדות בו הוא מבהיר כי המפמ"ר, הרב שמעון לוי, אינו מאשר את תכניות הלימוד במשנה ובגמרא בשיטה השנויה במחלוקת, וכי "אין להפעיל תכניות אלו כולל השתתפות בהשתלמויות והדרכות בשיטה זו".
המתקפה על רבדים. תזכורת
כזכור, לפני כחצי שנה הופצה בבתי הכנסת החוברת "מתורתך לא נטיתי", בה תוקפים ארבעה רבנים ראשיים, בעבר ובהווה, יחד עם רבנים מובילים בציונות הדתית, את מייסד השיטה ומייסדה, ומייחסים להם את החדרת "ביקורת התלמוד" וסיכון עולמם הרוחני של התלמידים. בין המופיעים בחוברת: הרבנים עובדיה יוסף, מרדכי אליהו, שלמה עמאר, אליהו בקשי דורון, צפניה דרורי, שלמה אבינר, דב ליאור, זלמן נחמיה גולדברג, אביגדור נבנצל, שלמה פישר, יעקב יוסף ועמיאל שטרנברג.במכתבו של הרב עמאר, עליו חתם גם הרב עובדיה יוסף, נכתב: "כמה נצטערתי לשמוע על שקמו אנשים המתחכמים ללמד על פי שיטות מקרוב אשר לא שיערום רבותינו... כתבו גדולי הדור על בעלי שיטת 'רבדים – ושיננתם', אשר מעיזים לדרוש דרשות של דופי ומסיתים את צעירי הצאן לסור מדרך התורה... דבריהם מהבל ימעטו".
בהמשך מובאים דברים שאמר הרב מרדכי אליהו בשיעור שנמסר לפני חמש שנים. הרב הכחיש אז את טענת היימן לפיה הוא נתן את הסכמתו לשיטה. "לא היו דברים מעולם. אני התנגדתי אליו... אמרתי לו: 'מה אתה משחק עם התנאים ועם אמוראים ברבדים? מה השיגעונות האלה? מה אתה מבלבל את המוח?'".
הרב אליהו בקשי דורון כתב: "כבר רבים חללים הפילו אותם שרצו לשנות ממסורת הלימוד וההלכה כדוגמת בעלי ביקורת המקרא, הקונסרבטיבים והרפורמים, והצדוקים והקראים שקדמו להם". הוא טען כי שיטת הרבדים שולחת יד במסורת לימוד התורה, ויש בה כדי לערער על ההלכה הצרופה ועל האמונה בחכמי התלמוד – הכל במסווה של לימוד תורה בשיטה חדשה. "לצערנו פשתה הספחת בקרב מכוני ההוראה בישיבות ההסדר, באולפנות ובקודש פנימה, וכבר התריעו על כך גדולי ישראל", כתב הרב, והזהיר שלא להתפתות ללימוד בדרך זו, להתרחק מכל "החכמים בעיניהם" ו"לא להתקרב אל פתח ביתם".