בג"ץ דחה העתירה נגד שחרור סמיר קונטאר
עתירת בני משפחת השוטר אליהו שחר שנרצח בפיגוע בנהריה נדחתה מבלי לקיים דיון בנושא. בית המשפט קבע כי מדובר בהחלטה שהתקבלה תוך הפעלת שיקול דעת הממשלה, "ובכגון אלה נוקט בית המשפט מדיניות התערבות מרוסנת עד מאוד". אחיו של שחר: "אנחנו נחשבים למשפחה סוג ב'. אתם עוד תצטערו צער רב על השחרור"
אור ירוק מבג"ץ לעסקת השבויים עם חיזבאללה. בג"ץ דחה את העתירה שהגישו נגד עסקת השבויים עם חיזבאללה בני משפחתו של השוטר אליהו שחר, שנרצח בידי סמיר קונטאר בנהריה. יורם שחר, אחיו של אליהן, הביע מורת רוח על ההחלטה, וטען כי ישראל תשלם מחיר יקר על השחרור. "אם משחררים אותו זה כמו לתת את נוסחת האטום לנסראללה", אמר.
בהחלטה כתב המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט אליעזר ריבלין, כי שחרורו של קונטאר התקבל תוך הפעלת שיקול דעת הממשלה - סוגיות בהן מעדיף בית המשפט שלא להתערב.
"החלטת הממשלה עוסקת בגרעין שיקול דעתה – יחסי חוץ וביטחון של מדינת ישראל. בכגון אלה נוקט בית המשפט מדיניות התערבות מרוסנת עד מאוד".
לדבריו, הממשלה היא היחידה המחזיקה בסמכות לקבל החלטה כמו חתימה על הסכם עם חיזבאללה ושחרור מחבלים פלסטינים. "השיקולים צריכים להישקל במסגרת ההחלטה מהסוג שקיבלה הממשלה, וחורגים מעבר ומחוץ לתחום המשפט. תפקיד הממשלה לקבל החלטות מן הסוג הנדון. לה הסמכות, לה המידע ולה שיקול הדעת", כתב. "עם כל ההבנה לטענות העותרים לא עלה בידם להצביע על עילה להתערבות בית המשפט", הוסיף ריבלין.
בעתירה, שהוגשה ביחד עם ארגון נפגעי הטרור אלמגור, התבקשו שופטי בג"ץ לערוך דיון מחודש בסוגיית עסקת החילופים של מחבלים תמורת גופות החטופים.
יורם שחר, אחיו של אליהו, הביע אכזבה מדחיית העתירה, שביקשה למנוע שחרור של מחבל שישוב לפעילות הטרור. "דחיית העתירה מבזה כל אזרח בישראל, כי הזעקה היא של כל אזרח בישראל מאחר שאנחנו לא מבינים איזה רב מרצחים אנחנו משחררים. הוא לא מצטער על מה שעשה, לא אמר שלא יחזור לשורות הטרור. קונטאר כתב לנסראללה כי הוא מבטיח להמשיך בדרך הטרור עם שחרורו. זה דבר שצריך לשחרר? מה לא ברור לנו, אם משחררים אותו זה כמו לתת את נוסחת האטום לנסראללה", אמר.
לדבריו, שחרור הרוצח יפגע ביכולת ההתרעה של ישראל. "זה לא בעיה שלי, זו בעיה כלל ארצית כלל עולמית - לא לשחרר את הדבר הזה בפרט לא עבור שתי גופות. הזעקה היחידה שאני זועק למשפחת גולדווסר ורגב שיוותרו על זה שיקבלו גופות, אנחנו נותנים להם גופות בעד גופות, מרוקנים את מאגר ההתרעה שלנו זה עשוי ליצור מצב במידה שנסראללה יראה שמדינת ישראל שינתה את כללי המשחק. בצד השני של המתרס יש מי שדואג ללוחמים שלו בניגוד לראש הממשלה שלי, שלו יש גב שניתן לכופף אותו בקלות.
"אנחנו נחשבים כמשפחה לסוג ב', דחייתנו על הסף זה בזיון - בזיון בשבילי להגיד שאני אזרח מדינת ישראל, זה בזיון - זה מבזה, מביש לאזרח ששירת את המדינה, שירתתי במלחמות בסדיר ומילואים, נפצעתי פעמיים ולא דרשתי שום דבר. אני מוכן להלחם עבור המדינה הזו אבל תנו לי הרגשה שמישהו עומד אחרי, צריך לדעת להגיד לא לכל ארגוני המרצחים. איפה הקווים האדומים שלנו שנאמר לנסראללה לא בכל מחיר, מי מונע את החטיפה של החייל הבא? מה מונע ממנו לחטוף עכשיו חיילים ושלא ידרוש מטוסי F16", הוסיף.
"ההסדר הטוב ביותר האפשרי"
שחר הזהיר כי ישראל עוד תשלם מחיר יקר על שחרורו של קונטאר. "אני בוש ונכלם מהמדינה הזאת. אני היום מצהיר קבל עם ועדה - אני מתבייש להיות אזרח במדינה ישראל. אנחנו לא מדברים עלינו כרגע בדרישתנו לא לשחרר אותו, אנחנו כבר עברנו את הכאב שלנו הזעקה היא עבור כלל מדינת ישראל. תזכרו מה משפחת שחר אמרו - אתם עוד תצטערו צער רב על השחרור הזה. תזכרו את זה שיחטפו את הבנים שלכם ויבואו בדרישות נוספות", אמר.
המדינה טענה בתשובתה לעתירה כי מדובר ב"הסדר הטוב ביותר האפשרי בנסיבות הכאובות הקיימות". עוד נאמר בתשובה כי אין חולק על כאבן של משפחות הקורבנות. "עם זאת, על כפות המאזניים מונח גם כאבן של בני משפחות גולדווסר ורגב, ורצונן העז כי בניהן ישובו הביתה וכי יושם קץ לחוסר הוודאות בו הן שרויות מזה תקופה ארוכה", נכתב.
בתגובה להחלטת בג"ץ מחו בארגון "אלמגור" לנפגעי טרור על דחיית העתירה ללא קיום דיון בנושא. "החלטת השופט ריבלין שלא לקיים דיון בענייננו היא שיא חדש ביחס הבג"ץ לנפגעי הטרור,
בכל עת שהם באים לתבוע את זעקת אחיהם מתוך האדמה לצדק ומשפט", טענו מאיר אינדור וד"ר אריה, שהיו בין העותרים.
בימים הקרובים צפויה להתקבל בלשכתו של נשיא המדינה, שמעון פרס, הבקשה הרשמית לחון את קונטאר. הדבר ייעשה לאחר קבלת מידע מהגורמים הרלוונטיים המעורבים בהוצאת העסקה לפועל, בהם המתווך עופר דקל, ראש השב"כ ועוד.
במשפחת הרן, ששכלה בפיגוע בנהריה אב ושתי בנותיו, הדעות חלוקות: בעוד שהאלמנה סמדר הבהירה שלא תיאבק בעסקה וש"קונטאר הוא לא האסיר הפרטי שלה", אמו ואֵחיו של דני ז"ל תקפו את עסקת השבויים בחריפות רבה.
אהוד גולדווסר ואלדד רגב נחטפו ללבנון לפני 727 ימים.