היום: דיון מיוחד בקבינט בהתחמשות חיזבאללה
הקבינט לביטחון לאומי ידון בכרסום שחל בהחלטה 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה. שר הביטחון שוחח עם שרי החוץ של צרפת וגרמניה ואמר כי "ישראל לא תוכל להשלים עם המשך ההעברות של אמצעי לחימה הפוגעים בשיווי המשקל העדין בגבול הצפון". גורם ביטחוני מעריך: עיתוי הדיון לא יגרום לפיצוץ העסקה להשבת אלדד רגב ואהוד גולדווסר
מתקפה דיפלומטית רחבת-היקף, בניסיון לבלום את המשך ההתחמשות של חיזבאללה בלבנון. הקבינט לביטחון לאומי ידון היום (ד') בכרסום בהחלטה 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה. ההזמנה לדיון המיוחד, שנדחה כמה פעמים בעבר, הועברה לשרים בשעות האחרונות.
בדיון יוצג בפני השרים המצב בלבנון. בין היתר יחזרו גורמי הביטחון על דיווחיהם אודות התעצמות חיזבאללה בטילים - כמעט פי שלושה יותר ממה שהיה ערב המלחמה. כמו כן ידווח על התפרסות חיזבאללה מצפון לנהר הליטאני ובדרום לבנון. גורמים מדינים בירושלים ציינו כי יש לבחון גם פרסומים בעיתונות הערבית כמו הפרסום בעיתון כווייתי לפני כשבוע, לפיו מתכוונים אנשי חיזבאללה להציב טילים נגד מטוסים בפסגות ההרים בלבנון.
שר הביטחון, אהוד ברק, שוחח אמש עם שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, והדגיש כי "ישראל לא תוכל להשלים עם הכרסום המתמשך והגובר בהחלטה 1701, שאינה מבוצעת - ועם המשך ההעברות של אמצעי לחימה הפוגעים בשיווי המשקל העדין בגבול הצפון".
שר הביטחון אמר לקושנר כי ישראל מצפה שיפעל להפסקת העברת אמל"ח מסוריה לחיזבאללה וכי על כוח יוניפי"ל, הפועל בלבנון, להגביר את פעילותו אל מול התחמשות והתבצרות החיזבאללה. שיחה דומה ערך ברק עם שר החוץ הגרמני, פרנק וולטר שטיינמייאר.
חזית דיפלומטית נרחבת נגד חיזבאללה
הדיון המיוחד בקבינט ודבריו של ברק מתרחשים על רקע המאמץ הישראלי הנוכחי, שאודותיו דווח לראשונה ב-ynet, לפעול להרחבת המנדט שניתן ליוניפי"ל בפעילותו בלבנון, בכפוף להחלטה 1701 של מועצת הביטחון, שסיימה את מלחמת לבנון השנייה.
הדיון המיוחד מתקיים בתקופה רגישה, בעוד שעסקת חילופי השבויים עם חיזבאללה כבר מתבצעת, הלכה למעשה. גורמים ביטחוניים העריכו כי עיתוי הדיון לא יגרום לפיצוץ העסקה להשבת אלדד רגב ואהוד גולדווסר. גורמים מדינים בירושלים העריכו שהעיתוי, שלושה ימים לפני יום האיזכור במלאת שנתיים למלחמה, הוא אקראי. לדבריהם, חלון ההזדמנויות המדיני בכינוס מדינות הים התיכון בפריז בשבוע הבא, בו ישתתף גם נשיא סוריה בשאר אסד, הוא הגורם המרכזי לניסיון הישראלי הנוכחי.
"ישראל מרכזת מאמץ כדי להרחיב את המנדט", אמרו ל-ynet מקורות מדינים בירושלים, שהסבירו כי ניסיון זה עמד במרכז הביקור בצפון שערכו שרת החוץ, ציפי לבני, ועמיתה האיטלקי, פרנקו פרטיני. הניסיון הישראלי נועד למנוע את המשך הברחות הנשק בגבול סוריה-לבנון ואת ההשתלטות המחודשת של חיזבאללה על דרום המדינה.
בעת הסיור בצפון הציגה לבני לפרטיני את המציאות שעמה מתמודדת ישראל בגבול. אל הסיור נלווה גם ראש אגף התכנון בצה"ל,
אלוף אמיר אשל, אשר הסביר את ההשלכות הצבאיות של התעצמות חיזבאללה. השניים הבהירו לשר החוץ האיטלקי שרק הרחבת מנדט כוח יוניפי"ל, הגדלת מספר אנשיו וכלי נשקו, אולי תעצור את התופעה המדאיגה.
בתחילת החודש נקבע בדו"ח הרבע-שנתי של האו"ם בנושא זה: "ישראל טוענת שהחיזבאללה מתחמש מצפון לנהר הליטני ומדרום לו, אבל אין עדויות של הקמת תשתית צבאית חדשה באזור שמדרום לליטני".
גורם במטה האו"ם אמר ל-ynet, בהקשר זה, כי גם בשבועות האחרונים התרחשו כמה תקריות, המוכיחות שדרום לבנון אינו אזור נקי. לדבריו, ישנה מציאות שעל קיומה יודעים כולם, אך האו"ם לא יכול להודות בנכונות טענת ישראל על התחמשות - הודאה שכזו כמוה כהודאה בכשלון האו"ם.
אהוד גולדווסר ואלדד רגב נחטפו ללבנון לפני 727 ימים.