מי תוקע את תוכנית ויסקונסין?
שר התמ"ת מסרב לחתום על הרחבת התוכנית לסיוע למובטלים קשים, ודורש שתהיה באחריות שרות התעסוקה - משרד האוצר מתנגד.
שר התמ"ת אלי ישי מסרב לחתום על הרחבת תוכנית אורות לתעסוקה ")ויסקונסין לשעבר(" לכל המדינה - למרות החלטת הממשלה. השר ישי ומנכ"ל שירות התעסוקה דורשים כתנאי לחתימה שהתוכנית תהיה באחריות שירות התעסוקה. מנגד, דורש משרד האוצר להרחיק את שירות התעסוקה מהתוכנית. עד אז התוכנית כולה תקועה.
לפני שלוש שנים יצאה לדרך "תוכנית ויסקונסין," שבבסיסה הקמת ארבעה מרכזים ברחבי הארץ (ירושלים, אשקלון, חדרה ונצרת) שאליהם יחויבו להגיע מובטלים "קשים." מדובר בעשרות אלפי מובטלים שאינם עובדים בממוצע שנה ומעלה. הם יקבלו במרכזים תמיכה, סיוע, הכשרה וליווי מקצועי, ובמקביל תימצא להם עבודה.
מחקרים שבחנו את התוכנית קבעו כי היא הצליחה להשיב מובטלים רבים למעגל העבודה, אבל הטענה העיקרית הייתה כי רובם נשלחו לעבודות חלקיות. בה בעת התברר כי לרבים שלא מצאו עבודה, או סירבו להצעת עבודה שלא התאימה להם, נשללו קצבאות הקיום.
בשלב זה דרש שר התמ"ת אלי ישי, שמשרדו אחראי על התוכנית, לבטלה בטענה שהיא פוגעת במובטלים רבים. בתום מו"מ ממושך עם משרדי ראש הממשלה והאוצר הגיעו הצדדים לסיכום לפיו תופסק שלילה סיטונאית של קצבאות הבטחת הכנסה שמקבלים המובטלים, והחברות המפעילות את התוכנית יגזרו קופון רק לאחר שימצאו עבודה למובטלים.
כן נקבע כי מובטלים בני 45 ויותר שהשתתפו בתוכנית יועברו חזרה לאחריות שירות התעסוקה. בעקבות ההסכמות שהושגו אמור היה השר ישי לחתום על הרחבת התוכנית, שגם שינתה את שמה לאורות לתעסוקה, לכל רחבי הארץ. אלא שזה כמה חודשים מתנהל מאבק בין משרדי ראש הממשלה, האוצר והתמ"ת ושירות התעסוקה סביב התוכנית.
לפני כמה חודשים נכנס יוסי פרחי לתפקיד מנכ"ל שירות התעסוקה. לאחר כניסתו הודיע כי יפעל להכנסת התוכנית לתוך שירות התעסוקה, ובעצם יהפוך אותה לשירות ציבורי כתנאי להרחבתה. באוצר ובמשרד ראש הממשלה דרשו כי השר ישי יחתום על הרחבתה. גורמים במשרד האוצר ובמשרד ראש הממשלה אמרו כי הם מוכנים שהמרכזים יפעלו תחת שירות התעסוקה לתקופת ביניים, עד שתוקם רשות תעסוקה ארצית לה יהיה כפופים שירות התעסוקה והמרכזים.
במשרד התמ"ת ובשירות התעסוקה הכינו תגובה: קבוצת חברי כנסת הגישה הצעת חוק הקובעת שהמרכזים יהיו כפופים לשירות התעסוקה, אשר יהיה הגורם היחיד שינהל את הטיפול במובטלים. הצעת החוק הובאה בפני ועדת השרים לענייני חקיקה, והיא אישרה פה אחד את הצעת החוק, מלבד הסתייגות של נציג משרד האוצר. כיום מתוקצבת התוכנית ב150- מיליון שקל וכ10,000- מובטלים מטופלים בה. אם התוכנית תורחב לכל הארץ, יוזרם לה תקציב של כ1.5- מיליארד שקל ומספר המטופלים בה יגדל בהתאם.