מחיר איבוד הדרכון: כסף, ביורוקרטיה ועוגמת נפש
נוהל אותו מיישם משרד הפנים בשנים האחרונות קובע, כי מי שמאבד את הדרכון יאלץ להסתפק במשך שנה בתעודת מעבר. המשמעות: צורך להוציא ויזה למרבית המדינות בעולם, בעלות של 400 שקלים לפחות. במשרד הפנים מרוצים ואומרים כי המדיניות הקשוחה הפחיתה ב-50% את מספר הדרכונים שאבדו
איבדתם או נגנב לכם במקרה הדרכון? משרד הפנים כבר ילמד אתכם לקח. מבדיקת ynet עולה, כי נוהל שהוציא משרד הפנים קובע שמי שאיבד את הדרכון לא יקבל מיידית אחד אחר במקומו. במקום זה הוא יאלץ להסתפק במשך שנה בתעודת מעבר שמשמעותה עיסוק ביורוקרטי מפרך סביב כל נסיעה לחו"ל והוצאה של הרבה מאד כסף.
לכאורה מאפשרת תעודת המעבר לצאת ולהיכנס מהארץ בחופשיות, אך המצב בפועל שונה. למדינות רבות כמו צרפת, ספרד ובריטניה לא ניתן להיכנס עם תעודת המעבר. המשמעות היא שלפני שעולים על המטוס עם תעודת המעבר יש להוציא ויזה מיוחדת, שעלותה עשויה להגיע ל-400 שקלים. מי ששכח להוציא ויזה או כלל לא ידע על הנוהל עשוי להישלח חזרה לישראל.
מ', תושבת תל-אביב פנתה ל-ynet לאחר שעברה שורה ארוכה של תלאות סביב התעודה הזמנית. "הדרכון נגנב לי פעמיים בארץ", היא מספרת, "בפעם השנייה נגנב לי הדרכון כשהייתי ביפו עם אורחים מחו"ל. פרצו לי לרכב והדרכון היה בתוכו. הגעתי למשטרה לדווח על הגניבה ועם האישור מהמשטרה הגעתי למשרד הפנים ואמרתי שנגנב לי הדרכון וביקשתי להוציא דרכון חדש. במשרד סירבו להוציא לי דרכון חדש עד 2010 ונתנו לי בינתיים תעודת מעבר שבה לא נכתב כי נגנב לי הדרכון, אלא כי הוא אבד".
לא יכולה לטוס
באותו רגע התחילו הצרות של מ'. "עם תעודת מעבר אני צריכה להוציא ויזה כמעט לכל מקום אליו אני נוסעת. להוציא ויזה זה מינימום של 400 שקלים בכל פעם ותעודת המעבר עצמה עלתה לי 450 שקלים. במשרד הפנים אמרו לי רק שזה הנוהל".
פרט להוצאה הכספית נאלצת מ' להיאבק פעם אחר פעם עם הביורוקרטיה. "בגלל בעיית הדרכון, בכל פעם שאני מגיעה לביקורת הגבולות אני מעוכבת זמן רב", היא מספרת. "בסוף השבוע האחרון הגעתי לשדה התעופה יומיים אחרי שחזרתי לארץ מטורקיה, על מנת לנסוע לחתונה בחבל הבסקים. בביקורת הגבולות אמרו לי שאני לא יכולה לטוס עם תעודת המעבר ללא ויזה והפנו אותי למשרד הפנים בשדה.
"מנהלת הטיסה אמרה לי כי קיימת הנחיה כזו, שהיא לא יכולה לפרט, אבל שבנמל התעופה במדריד יכולים לשים עלי אזיקים כשאגיע לשם ולהחזיר אותי לישראל. בסופו של דבר איפשרו לי לטוס, אבל העוול שנגרם לי הוא חמור", היא הוסיפה.
עם בעיות דומות נאלצה להתמודד גם נחמה מתל-אביב. לדבריה, למרות שדרכונה אבד לה רק פעם אחת וחודש ללא בעיה, היא סומנה על-ידי משטרת הגבולות ובכל פעם שהיא טסה לחו"ל היא נלקחת הצידה ונחקרת במשך זמן רב.
"איבדתי דרכון אחד בארץ לפני כמה שנים. התלוננתי במשטרה והנפיקו לי דרכון חדש, אבל מאז בכל פעם שאני נוסעת לחו"ל משטרת הגבולות בודקת אותי ביציאה ובכניסה לארץ", היא אומרת, "כל יציאה מהארץ הופכת לסיפור ארוך ומייגע. אני חושבת שהם סימנו אותי או משהו כזה".
לשמור את הדרכון בבית
סבין חדד, דוברת משרד הפנים, הבהירה כי אכן קיים נוהל ברור בעניין איבוד דרכונים. "יש הנחיה כזו שנכנסה לתוקף בעקבות מקרים רבים, אלפים, שאיבדו דרכון", היא מסבירה, "ישראלים רבים אף מכרו את הדרכונים שלהם ולמדינת ישראל אין כל מידע לאילו גורמים הגיעו הדרכונים הישראלים. מסיבה זו ובמטרה לגרום לישראלים לשמור על הדרכון בצורה טובה יותר, כפי שנהוג ברוב המדינות, הוצאה הנחיה מלווה בקמפיינים תקשורתיים גדולים שכאשר אזרח מאבד את דרכונו תוצא לו תעודת מעבר זמנית ודרכונו יחודש בהמשך".
חדד הסבירה כי המדיניות הקשוחה מביאה תוצאות: "במקום דרכון מקבלים תעודת מעבר כדי לא למנוע תנועה של ישראלים אל ומחוץ לישראל. מאז הוצאת ההנחיה מספר הדיווחים על גניבה של דרכון ירד ביותר מ-50 אחוזים. אנשים מקלים ראש ומדווחים על אובדן דרכון בלי לחפש אחרי הדרכון ברצינות.
יש גם ישראלים שגורשו ממדינות כמו למשל ארצות-הברית והם רוצים דרכון חדש כדי שלא יוכלו לזהות אותם כשיכנסו מחדש למדינה. ההנחיה יצאה אחרי הרבה דיונים והרבה מחשבה".
חדד העבירה גם מסר ברור למ'. "למה הדרכון היה אצלה בתיק? על פי חוק דרכון צריך להישמר בבית במקום בטוח. אם זה היה נגנב בבית היא הייתה מקבלת דרכון חדש. הדרכון שלי במגירה בבית. זה אותו דין מבחינתנו אם אבד דרכון או אם נגנב. אני לא מבינה איך לאדם נגנב דרכון פעמיים. אדם שנגנב לו דרכון מהבית למשל יקבל דרכון חדש כי זו לא אשמתו. מבחינתי שהדרכון יהיה בתיק רק ביום של הנסיעה".
על השאלה מדוע לא יידע משרד הפנים את מ' במעמד הוצאת תעודת המעבר כי תצטרך להוציא ויזה למרבית המדינות אליהן תיסע, אמרה חדד: "לא באחריותנו לספר לאדם שנוסע כי הוא צריך ויזה. נכון שמן הראוי לעדכן את הנוסע ואני אעביר את זה הלאה".