מדוע אין מחאה ציבורית? "הכל פה רקוב"
לאחר מלחמת לבנון השנייה ולפני ההתנתקות יצאו המונים לרחובות כדי למחות נגד הממשלה - אך הפעם, כשראש הממשלה עומד בפני שש חקירות, הציבור אדיש. עו"ד אליעד שרגא משווה אותנו לכלב שמתחשמל: "כשכלב מקבל מכות חשמל בתדירות לא קבועה, אחרי זמן הוא הופך להיות אדיש"
שש חקירות מתנהלות במקביל נגד ראש הממשלה, אהוד אולמרט - בעוד שהמערכת הפוליטית סוערת ונשמעות קריאות לראש הממשלה להתפטר מתפקידו - דווקא הציבור אדיש ולא יוצר מחאה. גם אלה שהיו בין מארגני הפגנות המונים נגד הממשלה יישארו הפעם בבית.
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, שתנועתו היתה בין מארגנות ההפגנה בספטמבר 2006, בה קראו המפגינים להקים ועדת חקירה ממלכתית לענייני המלחמה, הסביר מדוע הפעם לא יוצאים ההמונים לרחובות. "בפסיכולוגיה קלינית יש מונח שנקרא התנהגות מותנית. הניסוי מדבר על כך כשכלב מקבל מכות חשמל בתדירות קבועה הוא נובח, משתולל וחושף שיניים. כשכלב מקבל מכות חשמל בתדירות לא קבועה, אחרי תקופה מסוימת הוא הופך להיות אדיש. אנחנו משולים לאותו כלב שמקבל מכות חשמל בצורה לא סדירה".
עו"ד שרגא הוסיף: "כשאתה מקבל בבוקר את הפיגוע היומי ובצהריים את הבשורה הכלכלית הבאה - אתה הופך אדיש. כשאנשים רואים שההפגנות שלהם לא עוזרות העם הופך אדיש. מעבר לזה, כל מי שמנסה להתניע מהלך מחאתי היום זקוק למשאבים אדירים. אלה הם תסמינים של מחלה סופנית".
צ'רלי ביטון: הציבור מאס בשחיתות
ח"כ לשעבר, צ'רלי ביטון, ממקימי ומראשי תנועת "הפנתרים השחורים",מציין את קשר השחיתות והאדישות: "אם אלו שמועמדים להיות ראש הממשלה, כמו אהוד ברק למשל, היו זועקים נגד השחיתות - הם היו מדליקים את הציבור. כאשר כולם נגועים בשחיתות ואין להם מה להגיד בעניין הזה - לא קורה שום דבר. הציבור מאס בשחיתות והדברים מזעזעים. במערכת הבחירות אנשים לא הולכים להצביע. פעם אם היה גנב או אם היו שומעים על מושחת בכנסת, כל המדינה היתה סוערת. היום ראש הממשלה מוכר את המדינה ואף אחד לא עושה כלום. לאיזה רמות של שחיתות הוא יורד? זו בושה וחרפה וכלום לא קורה".
גם בימין לא מתכוונים לצאת לרחובות. דניאלה וייס, לשעבר ראש מועצת קדומים שהשתתפה בהפגנות רבות נגד ההתנתקות מרצועת עזה, אמרה: "המצב לא פשוט. אנשים פשוט אומרים - מה אני אעשה? זה כל כך נורא כשרוצים להפגין נגד משהו, צריך משהו להיאחז בו. צריך שיעמוד משהו מנגד. אין במה להיאחז. הכל רקוב. זה מאוד עצוב. אנחנו לא מתכננים להפגין בנושא, אנחנו מתכננים להתחבר בחזרה לאדמה, זו האג'נדה שלנו. שאולמרט יירקב עם השחיתות. העם היהודי בעל ערך סגולי גבוה והמנהיגים האלה יחלפו מן העולם בסופו של דבר".
מי שכן יצאו לרחובות היו הסטודנטים. יו"ר התאחדות הסטודנטים, בועז טופורובסקי, מנסה להסביר את האדישות: "זה חלק מההידרדרות של המוסר. זה גם מרחיק אנשים מפעילות פוליטית. אנשים אומרים שאם כולם כל כך מושחתים, אז אין מה לעשות".
האם הסטודנטים ייצאו לרחובות? על כך עונה טופורובסקי: "אנחנו מכינים כל מיני פעולות, ומחכים לראות אם יוגש כתב אישום. צריך לראות מה המשטרה מחליטה. אנו עובדים בשיתוף עם כל ארגוני הסטודנטים במפלגות השונות כדי לראות מה אפשר לעשות. צריך לזכור אבל שעוד לא האשימו את ראש הממשלה. יש פריימריז בספטמבר. מבחינתנו, זו בעיה אם אולמרט ימשיך לכהן אחרי ספטמבר".