אסד: ניתן להשיג שלום בתוך חצי שנה עד שנתיים
נשיא סוריה אמר כי אם הצדדים רציניים בכוונותיהם, ניתן להגיע בשיחות ישירות בין ישראל לסוריה להסכם שלום בתוך כחצי שנה עד שנתיים. הוא התייחס לסירובו ללחוץ את ידו של אהוד אולמרט ואמר: "אנחנו לא מחפשים סמלים. אנחנו מנסים ליצור מציאות חדשה, שלום במקום מלחמה"
נשיא סוריה, בשאר אסד, סירב אמנם ללחוץ את ידו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אך בראיון שהעניק אמש (יום א') לטלוויזיה הצרפתית אמר כי ניתן להשיג הסכם שלום בין סוריה לישראל בתוך שישה חודשים עד שנתיים. בראיון לרשת "צרפת 2" אמר אסד, כי אם הצדדים רציניים בכוונותיהם "זאת שאלה של של שישה חודשים עד שנתיים של שיחות ישירות".
אבל דיבורים לחוד ומעשים לחוד. במהלך היום נכחו אסד ואולמרט באותו אולם
בכנס מדינות הים התיכון בפריז, אולם נמנעו מכל מגע וייתכן שאף מבטיהם לא הצטלבו. לטענת אסד, הוא סירב ללחוץ את ידו של ראש הממשלה, מסיבה טובה. "אנחנו מעורבים במגעים לא-ישירים. אנחנו לא מחפשים סמלים. אנחנו מנסים ליצור מציאות חדשה, שלום במקום מלחמה", אמר אסד.
הקשר היחיד בין השניים היה דרך ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שנפגש במשך כשעה עם ראש הממשלה אולמרט ומיד לאחר מכן עם הנשיא הסורי. מקור דיפלומטי מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית, כי אולמרט העביר מסר לנשיא הסורי.
רה"מ מושיט יד בוועידה. ברקע: אסד מסתיר את פניו (צילום רויטרס)
ישראל מבקשת לקדם משא ומתן ישיר בין ישראל לסוריה. דוברו של ראש הממשלה לתקשורת הזרה, מארק רגב, מסר כי "אולמרט רציני לחלוטין לגבי התקדמות עם הסורים", והדגיש את תקוותו של ראש הממשלה מהבוקר להפוך את המגעים לישירים, באומרו ש"זו תהיה טעות להמתין. אם יש נכונות למשא ומתן כעת, אז זה הזמן".
"יחסים רגילים" לאחר ההסכם
בראיון שהעניק מוקדם יותר לרשת "אל-ג'זירה" בפריז, אמר אסד שארצו דבקה בהשבתה של כל רמת הגולן במסגרת המשא ומתן עם ישראל. הוא הבהיר כי הקשרים העתידיים בין המדינות, לאחר שיושג הסכם שלום, יהיו "יחסים רגילים", כאשר מטון דיבורו נראה כי התכוון שהיחסים יהיו ברמה פחותה מזו של נורמליזציה מלאה.
"אל לנו לשקוע בהגדרות אשר מעלה המערב או ישראל. עבורנו המילה 'נורמליזציה' אינה קיימת",
הדגיש אסד. "מאז תחילת תהליך השלום דיברנו על קשרים 'רגילים'. אפשר לכנותם 'טבעיים' או 'נורמליים', זה לא חשוב. יחסים רגילים דינם כדין כל היחסים בין שתי מדינות – ישנן שגרירויות, ישנם קשרים וישנם הסכמים. היחסים יכולים להתחמם או להתקרר - זהו חלק מהריבונות של כל מדינה ואנו מכנים זאת 'יחסים רגילים'".
במהלך הראיון הכחיש הנשיא הסורי כי ישנה פעילות גרעינית צבאית באיראן אולם הוסיף כי הוא נחוש להעביר לטהרן את התביעות האירופיות על פעילותה הגרעינית. "נחל במגעים ישירים עם האיראנים מיד עם שובנו לדמשק כדי להציג בפניהם את מה ששמענו מהנשיא סרקוזי, ואז נראה מה תהיה התגובה האיראנית".