מעכשיו: בדיקה גנטית לסיסטיק פיברוזיס במימון המדינה
עד היום נערכה הבדיקה הגנטית דרך קופות החולים, אולם בתשלום. מעתה תממן המדינה לזוגות המתכננים הריון או לנשים הרות את הבדיקות לגילוי המחלה הקשה
בדיקות לגילוי סיסטיק פיברוזיס על חשבון המדינה: זוגות המתכננים הריון או נשים הרות יכולים מעתה לבצע בדיקה לגילוי נשאות למחלת הסיסטיק פיברוזיס
במסגרת סל השירותים של משרד הבריאות, הממומן על ידי המדינה. המהלך נכנס לתוקף בשבוע שעבר.
עד כה, התאפשר לבצע במימון המדינה בדיקות לשתי מחלות גנטיות אחרות: טיי זקס ו תלסמיה. בדיקה לגילוי נשאות לסיסטיק פיברוזיס, כמו גם בדיקות לגילוי מחלות גנטיות אחרות, נעשו במסגרת קופות החולים וזוגות שביקשו לעשות אותם שילמו מכיסם סכומים שנעו בין 70 ל-400 שקלים לבדיקה, תלוי בקופת החולים ובסוג הביטוח המשלים.
סיסטיק פיברוזיס היא מחלה תורשתית שגורמת לפגיעה במערכות רבות של הגוף, בעיקר במערכת הנשימה והעיכול. המחלה נדירה אך באמצעות בדיקת דם ניתן לגלות זוגות בסיכון להולדת תינוק חולה. תינוק חולה יכול להיוולד כאשר שני ההורים הם נשאים של המחלה. במקרה כזה הסיכוי ללידת ילד חולה עומד על 25 אחוז.
בישראל המחלה מופיעה אחת ל-5,000 לידות ושכיחותה משתנה בקרב בני העדות השונות. אצל אשכנזים היא מופיעה אחת ל-3,300 לידות, אצל מרוקאים שכיחותה היא אחת ל-15,000 לידות ואילו אצל בני מוצא עיראקי או פרסי השכיחות נמוכה עוד יותר.
המלצת משרד הבריאות היא לבצע את הבדיקות לפני ההריון, אך ניתן לבצע את הבדיקות להורים גם בזמן הריון. אם ההורים נשאים יומלץ להם לבצע בדיקות סיסי שליה או מי שפיר לעובר ובמקרה שמתגלה כי העובר הוא חולה ניתן להחליט על הפסקת הריון.
פרופ' יואל זלוטוגורה, ראש המחלקה לגנטיקה קהילתית במשרד הבריאות ציין כי "גם אצל זוגות שלא מעוניינים בהפסקת הריון מאפשרות הבדיקות אבחון מוקדם ומתן טיפול מוקדם יותר מיד לאחר הלידה".
בדיקה גנטית לסיסטיק פיברוזיס. תחסכו עד 400 שקלים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים