לא רק פונדו: חמש המלצות קולינריות בשוויץ
מסעדה צמחונית מעולה בציריך, חנות גורמה מדהימה ומרגשת, סורבה קייפיריניה, שפצלי מכּוּסמת ופרצעלים מהאגדות. יעל גרטי מביאה חמש המלצות קולינריות משווייץ
האוכל השוויצרי ידוע בעיקר בפונדוּ, רוּשְטי, רָקלֶט (שאינו ייחודי לשווייץ), גבינות - ובשוקולדים משובחים. הרושטי, שהיא למעשה לביבת תפוחי אדמה גדולה וחביבה, מככבת בתפריטים רבים בגרסתה הבסיסית ובגרסאות משודרגות, דוגמת רושטי עם ביצה-עין ובייקון. מעט יותר קשה להתקל בפונדו וברקלט בתפריטי המסעדות, וקרוב לוודאי שיש לחפשם במסעדות שוויצריות מסורתיות.
מנה שמככבת. רושטי (צילום: יעל גרטי)
מסעדת "Zeughauskeller", הממוקמת במרכז ציריך, במבנה עתיק ששימש כמחסן נשק, היא אחת כזו, וגם סוג של מלכודת תיירים, המונית ורועשת. התפריט מציע שלל מנות מסורתיות: רושטי (כמובן), טעים בהחלט, Kanonenputzer (נקניקיות באורך חצי מטר), "Burgermeister" (סטייק עטוף סביב חרב), "Alpler Magronen" (פסטה עם ריבת בצל ושמנת, לא מוצלחת לטעמי) ועוד. לסיכום: רק אם אתם מוכרחים.
בבתי המלון שבהם ביקרתי נע האוכל בין פשוט וטעים למורכב וביזארי: במלון "גריכטינג" בלוקרבאד נהניתי ממנת פסטה עם חצילים, קישואים ורוטב עגבניות, פשוטה וטעימה; במלון "פריין ארט" שבסָאס פֶה נדמה שהשף מאוהב בבישול המולקולרי (ובכלל, מנסה להרשים): לשולחן הגיעו שלל מנות מוזרות, שהכילו קציפות למיניהן, קוביות של עגבניות במרקם מוזר לצד פרחי מאכל סגולים ממשפחת השומיים, מרק משמשים, פולנטה חמה ועליה כדור גלידת צ'ילי ו"טירמיסו" של פטריות. מה שנקרא: ביזאר בכפר. היתרון הגדול של בתי המלון הוא בופה הסלטים המגוון, שמתאים במיוחד למאותגרי-הקלוריות.
במקרה או לא במקרה, מרבית ההמלצות הקולינריות שלי מתרכזות בציריך, שהיא עיר הבירה הבלתי-רשמית של שווייץ (סליחה, ברן). הנה אני מתחילה:
מומלץ לחובבי הקולינריה. "גורמה פקטורי" (צילום: יעל גרטי)
לחובבי הקולינריה: "גוּרמה פקטורי"
"ילמולי" (Jelmoli) הוא כל בו יוקרתי הממוקם במרכז ציריך. בקומת המרתף שלו נמצאת חנות אוכל ענקית (1,800 מ"ר), "גורמה פקטורי" (Gourmet Factory) שמה, שמציעה 14,000 מוצרים שונים: יינות, גבינות, שוקולדים, סוגים רבים של דבש, חרדל, חומץ, מיונז, מלח ועוד. אגף הירקות והפירות מסחרר במיוחד: כל סוגי פירות היער בסלסלות קטנות ויפות, סוגים רבים של פטריות, פירות טרופיים טריים כגון רמבוטן, ועוד. האמת? התרגשתי. ומה רכשתי? מלח זעפרן נהדר (16 פר"ש, כ-50 שקלים!), מלח כמהין משגע (7 פר"ש), קקאו משובח, ועוד. מומלץ בחום לחובבי הקולינריה.
Seidengasse 1 ,Gourmet Factory, Jelmoli, מרכז ציריך, טל' 44-2204411
לאחיי הצמחונים: "הילטל"
ממש מאחורי כל בו "ילמולי" ממוקמת "הילטל" (Hiltl), מסעדה צמחונית משובחת, שמשתרעת על שטח רחב-ידיים ומציעה אפשרות בחירה בין שירות עצמי ושירות מלא. מדובר במסעדה ותיקה, שאף הוציאה לאור ספר בישול באנגלית המכיל את מתכוניה, ונמכר במקום.
על גבי מזנון ארוך כאורך הגלות מונחים למעלה מ-50 תבשילים וסלטים שונים, המתרעננים ומתחלפים תדיר. כל המנות, ללא יוצא מן הכלל, צמחוניות לחלוטין. כל מנה מסומנת בסימונים שונים (האינדקס ממוקם בקצוות המזנון) המציינים האם המנה מכילה ביצים, גבינות וכיוב', לטובת האלרגיים, הטבעוניים וכו'.
שפע של פירות יער (צילום: יעל גרטי)
המנות נעות בין מטבח ים תיכוני, מטבח אירופאי ומטבח הודי, עד כמה שהשילוב נשמע מוזר. המנות ההודיות מצטיינות במיוחד, ביניהן סמוסה ממולאת אפונה או חומוס, תבשיל כרובית ושעועית ירוקה בקארי, תבשיל חצילים בקארי, תבשיל תפוחי אדמה מתובל, ועוד. בקרב המנות הים-תיכוניות מצטיינים סלט טאבּוּלה בורגול עם עשבי תיבול, זוקיני בשמן זית ועשבי תיבול, ועוד. בקרב המנות האירופאיות: סלט סלרי ומיונז, גרסה מעניינת וטעימה לסלט ולדורף, ועוד. המחיר: 4.20 פר"ש (כ-14 שקלים) ל-100 גרם, כך שצלחת גדושה מאוד תעלה 27-31 פר"ש (כ-85 שקלים): לא זול אך שווה בהחלט. אם לוקחים מנה בטייק אווי, בכלי פלסטיק, מחיר 100 גרם הוא רק 3.5 פר"ש. והמים, השבח לאל, בחינם.
Sihlstrasse 28, Hiltl, ציריך. טל' 44-2277000
לרעבים וממהרים: פרעצל או בּרֶצֶל?
בכניסה לחנות כל בו אחרת, "גלובוס" (Globus) שבבאנהופשטראסה (להלן: הרחוב הראשי של ציריך), ניצב דוכן ברצל (Bretzel, או בּפינוּ: פרעצל) משובח. בקולקציה: ברצל עם גרעיני דלעת, ברצל עם גרעיני חמניות, ברצל עם פרג, ברצל עם מלח, ברצל ובו גבינה צהובה או סלמי, ועוד. לכו על ברצל עם מלח, ממולא בגבינה צהובה (3.5 פר"ש), שמשתלב טוב עם הספסל שממול ועם חור גדול בבטן, והרי לכם ארוחה זולה, טעימה ומספקת.
דוכן בּרֶצֶל, Schweizergasse 11 ,Globus, ציריך
השם המדוייק לא חשוב, העיקר שזה טעים. בּרֶצֶל (צילום: יעל גרטי)
יש גם שפצלי מכוסמת
לא רחוק ממלון "סולאריה" בדאבוס ממוקמים מלון ומסעדת Bunda, בבעלותם של ברברה ודניס שניידר, המעורבים באופן הדוק ואישי בניהולה השוטף (כלומר: הם גם ממלצרים בשעת הצורך). באווירה כפרית נעימה ומהודרת מוצע כאן תפריט איכותי, שמציע, בין היתר, שפצלי (בצקניות) מכוסמת, עם שפע של ירקות ירוקים, מוקרמות בהררי גבינה צהובה וטעימות במיוחד; לקינוח: פָּרְפֶה טעים, מעוצב כיצירת אמנות ממש.
"בּוּנדה", דאבוס
ומשהו לקינוח: שפרינגלי
תחילתה של "שפרינגלי" (Sprungli) בחנות דברי מתיקה שנוסדה בשנת 1729 ונרכשה בשנת 1836 על-ידי דיוויד שפרינגלי, שהחל לייצר שוקולד בשנת 1845. כיום מונה רשת "שפרינגלי" 18 סניפים, מהם 9 בציריך ו-4 בשדה התעופה של ציריך. בקולקציה: 11 סוגים של עוגיות מקרון, עשרות שוקולדים משובחים, גלידות באריזות קטנות (סורבה קייפיריניה מומלץ!) ועוד. אה, ואסור לצלם.
שפרינגלי
ומה עושים חוץ מלאכול? יעל גרטי מספרת על שוויץ