שתף קטע נבחר
 

חברות הקבלן יאולצו להחזיר לעובדים מיליוני שקלים

דו"ח שהכין החשכ"ל ויוגש היום לכנסת, מגלה: חברות קבלן כמו עמישב, מיקוד, ראפ ומודיעין אזרחי, שהעסיקו עובדים עבור הממשלה, מנעו מהם תשלומי פנסיה, שעות נוספות, דמי חופשות והבראה בסכומים של עשרות מיליוני שקלים. המעסיקים: "פירשנו את זכויות העובדים אחרת"

הם בקושי מקיימים את עצמם בעבודות שמירה, ניקיון ואבטחה. עתה מתברר כי מעסיקיהם לא רק שמשלמים להם שכר זעום, אלא גם לא משלמים שכר בזמן, אינם משלמים עבור שעות נוספות ואינם מפרידים עבורם כספים המגיעים להם כחוק. כל זאת בחסות המדינה.

 

דו"ח שהכין משרד החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן, שיונח הבוקר (ג') על שולחן הוועדה לביקורת המדינה, מגלה כי עשרות אלפי עובדי קבלן נוצלו במשך שנים בסכומים של עשרות מיליוני שקלים.

 

בעיקבות הממצאים נדרשו החברות, לראשונה, להחזיר לעובדים את הכסף, ומשרד האוצר קבע תנאי סף להתקשרות עם קבלני כוח אדם.

 

בין ההפרות שהתגלו: חברת מודיעין אזרחי מעסיקה כ-2,000 עובדי קבלן מ-5 משרדי ממשלה שונים, כולם בתחום האבטחה. בדיקת יחידת הבקרה של החשב הכללי גילתה כי במקום לשלם לעובדים במשרד הביטחון סכום יסוד של 26 שקל בשעה, שילמה החברה 21 שקל. לעובדים האחרים היא שילמה בממוצע סכום נמוך בשלושה עד חמישה שקלים לשעה מהסכום שנקבע. הסכום החסר היה אמור להיות משולם עבור הבראה, פנסיה, חופשה ושעות נוספות. סכום ההפרה הצטבר ל-10 מיליון שקל, שרק 5 מיליון מהם הוחזרו.

 

חברת עמישב העסיקה כ-130 מאבטחים במשרד הקליטה. הבדיקה העלתה כי שנתיים לא שולמו לעובדים תשלומים שכללו פנסיה, פיצויי פיטורים, תשלומים עבור שעות נוספות ועוד. הסכום הכולל של התשלומים שלא שולמו עומד על 240 אלף שקל. כ-200 אלף שקל מתוכם הוחזרו. מחברת עמישב נמסר בתגובה כי "החברה פירשה בדרך אחרת את נושא זכויות העובדים ופעלה בהתאם, אך בעקבות בדיקת האוצר היא קיבלה את פרשנותו ופועלת על פיה".

 

ר.א.פ שירותים העסיקה כ-70 עובדי ניקיון בבתי המשפט ובאוצר. החברה לא שילמה במשך שנתיים פנסיה, הבראה, שעות נוספות וחופשה בסכום מצטבר של 240 אלף שקל, שכ-155 אלף מהם הוחזרו. מהחברה לא נמסרה תגובה.

 

חברת מיקוד העסיקה 90 עובדי ניקיון במשרד ראש הממשלה. גם הם לא קיבלו דמי חופשה, הבראה, פנסיה והפרשות לפיצויי פיטורים בסכום כולל של 400 אלף שקל. מהחברה נמסר כי: "מדובר באי-התאמות בנושאי השכר שטופלו בעקבות שיחה עם משרד האוצר".

 

תעשייה של 6.5 מיליארד שקל בשנה

מדו"ח משרד החשכ"ל עולה כי ענף השמירה, האבטחה והניקיון בישראל כולל 3,000 חברות המעסיקות כ-150 אלף עובדים. הענף מגלגל כ-6.5 מיליארד שקל בשנה.

 

הוראת החשכ"ל, הקובעת כי יש להגביר את הפיקוח של משרדי הממשלה על מעסיקי עובדי הקבלן נקלטה במשרדי ממשלה רבים, אך בחברות ציבוריות וברשויות מקומיות היא עדיין לא מיושמת במלואה. אך אמר איתן קשמון, מנהל יחידת הביקורת וסגן החשכ"ל. בימים אלה מתגבשת חקיקה בכל הנוגע לזכויות עובדי הקבלן.

 

"הממצאים מוכיחים את החשש שעובדי כוח האדם, העלולים להיות מפוטרים ולהפוך לעובדי קבלן, ישלמו מחיר ומצבם יורע, אמר בתגובה שמולי בינג, אחראי על זכויות עובדי הקבלן בעמותת "מעגלי צדק". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי קבלן: ניצול בחסות המדינה
צילום: ירון ברנר
מומלצים