קמבודיה: עשרות חיילים תאילנדים פלשו לשטחנו
הצבא התאילנדי שיגר חיילים לשטח הסמוך למקדש הינדי עתיק שרק לאחרונה הוכר כאתר מורשת עולמי. שתי המדינות טוענות לריבונות על השטח, אף שבית משפט קבע בעבר שהוא שייך לקמבודיה. ברקע המשבר: קריאות להאשים את ראש ממשלת תאילנד בבגידה על שהסכים לוותר על המקדש
האם צבא תאילנד פלש לקמבודיה השכנה? לטענת גורמים קמבודים, כ-40 חיילים תאילנדים חצו היום (ג') את הגבול ונכנסו לשטח קמבודיה, בסמוך למקדש הינדי עתיק שבמחלוקת בין שתי המדינות.
הצבא התאילנדי הכחיש שפלש לשטח זר וטען כי החיילים הוצבו במקום כדי "להגן על ריבונות" הממלכה באזור הגבול. האנג סות, העומד בראש הסוכנות המנהלת את מקדש פראה ויהיר, אמר כי החיילים נכנסו לשטח הסמוך לאתר ובכך הפרו את ריבונותה של ארצו. הטענה באה על רקע מעצרם מוקדם יותר היום של שלושה אזרחים תאילנדים שחצו את הגבול סמוך למקדש מהמאה ה-11, שלאחרונה הוכרז כאתר מורשת עולמי על-ידי האו"ם.
לדברי סות, החיילים הקמבודים קיבלו הוראות להעלות את הכוננות, אך לא להיות הראשונים לפתוח באש. מפקד אזורי בצבא תאילנד, קנוק נטאקווסאנה, אמר כי החיילים הוצבו על אדמה תאילנדית בסמוך לשטח שבמחלוקת והבהיר: "אנו לא מפרים את ריבונותה של קמבודיה. זכותנו לפרוס שם כוחות כדי להגן על ריבונותנו".
מקדש פראה ויהיר בגבול קמבודיה-תאילנד (צילום ארכיון: AP)
בפעילות נפצע אחד החיילים התאילנדים, לאחר שעל פי דיווחים דרך על מוקש באזור הגבול, סמוך למקדש המריבה. הקולונל סיריצ'ן נגתונג מצבא תאילנד טען כי החייל היה בסיור שגרתי בצידו התאילנדי של הגבול כאשר המוקש התפוצץ.
אתמול קראו פעילי אופוזיציה בתאילנד לשקול להעמיד את ראש הממשלה סמאק סונדרווג' לדין בגין בגידה, לאחר שתמך בהסכם פשרה עם קמבודיה באשר לשליטה במקדש העתיק. בשבוע שעבר פסק
בית המשפט החוקתי בבנגקוק שחתימת הממשלה על ההסכם, ללא קבלת אישור מצד הפרלמנט, מנוגדת לחוקה.
שר החוץ התאילנדי, נופדון פטאמה, שחתם בחודש שעבר על ההסכם התומך במאמצי קמבודיה להשיג הכרה עולמית בחשיבותו של האתר - נאלץ להתפטר. בית משפט בינלאומי קבע ב-1962 כי המקדש שייך לקמבודיה, ואולם הגבול המדויק מעולם לא הוסכם. מבקרי הממשלה בתאילנד, המלבים את תחושות הלאומנות של האזרחים, טענו כי הממשלה מוותרת על שטחי המדינה.