פארק הירדן: "יער" על גדות הנחל
פארק הירדן נמצא כשני ק"מ צפונית לכנרת ומציע למטיילים שלל אפשרויות בילוי: מסלולי טיול מסומנים באורכים שונים, אתרים ארכיאולוגיים, דיג, פינות פיקניק וגם קמפינג למעוניינים
פארק הירדן משלב מגוון של אתרים ומתקני נופש ובהם מסלולי סיור מסומנים, אתר טחנות קמח עתיקות ובו אמות מים ובריכות, האתר הארכיאולוגי של בית ציידה, שיט בקיאקים ובאבובים, מדשאות, שולחנות פיקניק, פינות חמד לאורך פלגי הירדן המתפצלים לאפיקים קטנים ורגועים, אפשרות לדוג דגים ולחזות בסבך הצמחייה בעופות מים הנחבאים כמו אנפה וסופית וכן בצבי ביצה. הכניסה לפארק כרוכה בתשלום.
תעודת זהות
אזור גיאוגרפי: רמת הגולן מצפון לכנרת.
מתאים לטיולים: כל המשפחה. דמי כניסה לאתר: 50 שקל לרכב, 70 שקל כולל לינה.
עונה מומלצת: כל השנה. בקיץ, בסתיו ובאביב בפרט, שפע של צל וקירות קנים על שפת המים.
משך הסיור: מספר נתיבי הליכה מסומנים ומשולטים בצבעים: אדום - 45 דקות, צהוב - 90 דקות, וכחול - 150 דקות. בכניסה לאתר תוכלו להצטייד בדפדפת ובה פירוט מעודכן של כל מה שיש לראות בפארק ולעשות בו (כמו למשל שיט באבובים ובקיאקים).
חניונים ומתקני נופש: בפארק, לאורך הירדן ובחורשות האיקליפטוסים פזורים שולחנות פיקניק רבים. שירותים ומזנון, מקלחות שדה, חניון שקט ומיוחד במעיין עין משפע. שולחנות הפיקניק, שבילי הגישה והשירותים מותאמים לנכים.
לינה בשטח: יש אפשרות ללינה וקמפינג בשטח (יש לתאם מראש עם משרד הפארק שהייה של קבוצות).
טלפונים חשובים: משרד הפארק 04-6923422, טלפון בקופה 04-6827681. פרטים גם באתר האינטרנט.
כללי התנהגות: הדיג במי הירדן מותר. אין להיכנס למי הירדן. מותר לטבול במי הבריכה שליד טחנות הקמח. הדלקת אש אסורה, למעט במקומות המיועדים לכך. אנא שימרו על הניקיון.
אתרים נוספים בסביבה: שמורת בית ציידה, גן לאומי כורזים, כפר נחום, שמורת גמלא, שמורת יער יהודיה, נחל זוויתן, נחל משושים, פארק ארכיאולוגי קצרין, מוזיאון לעתיקות הגולן בקצרין, מצד עטרת (ליד גשר בנות יעקב), אפיק "הירדן ההררי".
יוצאים לדרך
פארק הירדן מציע 3 מסלולי הליכה. קצר, בינוני וארוך. המסלולים מסומנים ומשולטים:
מסלול טחנות הקמח (אדום): מסלול הליכה נוח בין פלגי הירדן וטחנות קמח חרבות, בצל עצי ערבה נאים ובלב צמחייה שופעת. המסלול מוליך אל מרכז הנהר אשר זורם ללא הפסק. במהלך הטיול ניתן לראות צבי ביצות, וברווזים באגם הקטן.
משך ההליכה כ-45 דקות. המסלול טבעתי, והוא מתחיל ומסתיים באתר הטחנות.
מסלול עדן (צהוב): מסלול הליכה נוח לאורך פלגי הירדן, בצל עצי ערבה, צמחיית מים וקנה מצוי. בדרכו מתחבר למסלול האדום ובסיום מתחבר למסלול הכחול. כאשר מסתיים החלק הצמוד לירדן, מגיעים מאמת מים עתיקה באורך של 600 מטר,
ניתן ללכת באמה בנעליים או בסנדלים וקיימת אפשרות הליכה בשביל שלצד האמה עד לטחנות. משך ההליכה: כ-1.5 שעות. המסלול מתחיל בגשרון שליד חורשת האיקליפטוס בחלקו הדרומי-מערבי של הפארק ומסתיים באתר טחנות הקמח.
מסלול אמות המים (כחול): המסלול עולה לתצפית אל פלגי הירדן, בדרכו עובר בין שרידי טחנות קמח ישנות. מכיוון שאינו מוצל, יש להימנע מלטייל במסלול בשעות החמות של היום ורצוי להצטייד במים וכובע. משך ההליכה: 2.5 שעות. המסלול מעגלי והוא מתחיל באתר טחנות הקמח, ממשיך אל תצפית גבוהה ממנה ניתן לראות את הירדן במלוא יופיו, יורדים אל אמת המים וניתן ללכת בתוך האמה עם סנדלים או נעליים ולחילופין ללכת לצד האמה. בדרך רואים שרידי טחנת קמח נוספת. המסלול מסתיים בטחנות הקמח.
אתרי הפארק
בקעת בית ציידה היא אגם שהתמלא בסחף אשר הביאו עימם נהר הירדן והנחלים היורדים מן הגולן: נחל יהודיה, נחל דליות ונחל משושים. השטח המישורי צובר סחף רב הגורם לירדן לחסום את הערוץ בו זורמים מימיו הוא, על כן נוצרים כאן אפיקים משניים, העוקפים את המחסומים ומחפשים מוצא אל הכנרת.
טחנות הקמח: בתחומי הפארק פעלו בעבר לפחות תריסר טחנות קמח שהתבססו על שפע המים הזורמים בירדן. לטחנות הגיעו המים בארבע תעלות מטויחות. אחת מהן שופצה, והיא מוליכה מים לאורך 600 מטרים אל שתי טחנות ששוחזרו בסמוך לחניון המרכזי (חלק מהטחנות חבויות באדמה ורק חלקן העליון חשוף).
טחנות הקמח הן מטיפוס "טחנות מגלש" שבהן גלשו המים במגלשה אלכסונית לקומה התחתונה של המבנה, שם סובבו גלגל כנפיים גדול. הגלגל סובב באמצעות ציר את אבן הרכב שנמצאה בקומה העליונה, שם נטחנו גרגרי החיטה. טיפוס אחר של טחנות הוא "טחנות ארובה" שנבנו במקומות שבהם היו רק מעט מים והם צנחו בארובה גבוהה, דבר שהגביר את כוחם.
פינת חמד לחובבי הדיג
תל בית ציידה (תל משפע): שרידי כפר דייגים, ואתר חשוב לעולי רגל צליינים. בימי בית ראשון שכנה כאן העיר צר, בירת ממלכת גשור. נבנו בה ארמון, חומה איתנה ובניינים מרשימים. גשור קיימה קשרים הדוקים עם המלך דוד שנשא לאשה את מעכה, בת תלמי מלך גשור שילדה את בנם אבשלום.
משמעו של השם בית ציידה הוא "בית הדייג". בימי בית שני שכן כאן כפר דייגים והמקום היה עשיר בדיג. פיליפוס, בנו של הורדוס, ירש לאחר מות אביו את הגולן, ובכלל זה את בית ציידה. בשנת 30 לספירה הוא פיתח את היישוב ושינה את שמו ליוליאס, על שמה של אשת הקיסר הרומי אוגוסטוס. פיליפוס נטה חיבה מיוחדת לעיר והוא בחר להיקבר בה (34 לספירה).
בבית ציידה נולדו שלושה מחשובי השליחים של הכנסייה הנוצרית: פטרוס, אחיו אנדריאס ופיליפוס. על פי המסורת הנוצרית, ביקר ישו בעיר וחולל בה ניסים כגון השבת מאור עיניו של אדם עיוור ונס הלחם והדגים. מאוחר יותר העתיקה המסורת הנוצרית את נס הלחם והדגים לטבח'ה.
בתחילת המרד הגדול נגד הרומאים נערך בקרבת העיר קרב עם צבאו של יוסף בן מתתיהו שבו נהרסה העיר. ההריסות נחשפו על ידי החוקר אדוארד רובינזון באמצע המאה ה- 19. חלקים מהעיר המקראית ומכפר הדייגים נחשפו בשנים האחרונות ובאתר הוכשר מסלול טיול משולט.
בתל מתנהלות חפירות מאז שנת 1987, בראשותו של פרופ' רמי ערב. החפירות חשפו חלקים מהעיר המקראית ומכפר הדייגים של ימי בית שני. באתר הוכשר מסלול משולט ובו הצעות לשחזור שרידי המבנים החשובים שנחשפו במקום וציטוטים של מקורות קדומים המתארים את בית ציידה.
שער בית ציידה
עין משפע: למרגלות תל בית צידה נובע מעיין הנמצא מדרום-מערב לאתר. במקום הנביעה קיימת בריכה יפה שממנה נמשך פלג הנשפך לירדן. לאורך הפלג הוצבו שולחנות פיקניק.במקום שביל היקפי המאפשר ליהנות מהצמחייה העשירה וציוץ הציפורים בשתי גדות הנחל (מסומן במפה בירוק).
כיצד מגיעים
פארק הירדן נמצא כשני קילומטרים מצפון לחופי הכנרת. הבאים מכיוון טבריה ייסעו צפונה לאורך חופי הכנרת (כביש מס' 87), יחצו את הירדן בגשר אריק וימשיכו עוד כשלושה קילומטרים עד לצומת בית ציידה. מכאן ימשיכו צפונה עוד כשני ק"מ ויפנו מערבה על פי הסימון (כביש מס' 888, בין סימני ק"מ 3-2) עד הכניסה לפארק. אפשר להגיע לצומת בית צידה גם בכביש הכנרת המזרחי כביש מס' 92).
הבאים מצפון יכולים לחצות את הירדן בגשר בנות יעקב (כביש מס' 91) ולהמשיך דרומה בכביש היורד לפארק הירדן מצומת בית המכס (כביש מס' 888).