לראשונה: נציג אמריקני ישתתף במו"מ עם איראן
וויליאם ברנס, מס' 3 במחלקת המדינה האמריקנית, ישתתף בפגישת המעצמות ואיראן בסוף השבוע. בכך שבר בוש עיקרון שהוא עצמו הציב, השולל שיחות עם טהרן כל עוד היא ממשיכה להעשיר אורניום. ארה"ב מבהירה: "זה אירוע חד-פעמי, לא שינוי מדיניות"
ממשל בוש החליט לשגר שליח אמריקני בכיר לשיחות עם איראן, לראשונה מאז המהפכה האסלאמית שאירעה במדינה בשנת 1979. תת-מזכירת המדינה האמריקנית, וויליאם ברנס, הנחשב למס' שלוש במחלקת המדינה, ייצא לז'נבה כדי להשתתף בפגישה בנושא הגרעין האיראני.
הנשיא ג'ורג' בוש שבר בכך עקרון שהוא עצמו הציב, ושנתמך בשלוש החלטות של מועצת הביטחון של האו"ם, לפיהן אין לדבר עם איראן כל עוד היא ממשיכה להעשיר אורניום. הדרישה האמריקנית להשעיית ההעשרה היתה תנאי לשיחות ואבן יסוד במדיניות החוץ של ארצות הברית.
גורמים בממשל האמריקני טוענים כי ההסכמה להשתתף בפגישה נועדה להקל על המדינה במסגרת מאמציה להחריף את הסנקציות הבינלאומיות נגד איראן.
ברנס ישתתף בשבת בפגישת חמש החברות הקבועות של מועצת הביטחון וגרמניה, והממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה. הנציג האיראני בפגישה ומנהל המשא ומתן מטעם הרפובליקה האיסלאמית בנושא הגרעין, סעיד ג'לילי, יציג את התשובה הרשמית של ארצו לחבילת התמריצים שהציעו המעצמות לאיראן בחודש שעבר.
עד כה, לא השתתפה ארה"ב באף פגישה מול הנציגים האיראנים בסוגיית הגרעין. שליחים מטעם צרפת, גרמניה ובריטניה וכן מהאיחוד האירופי, הם שקיימו את המשא ומתן. אולם ארה"ב פעלה מאחורי הקלעים.
עמדה זו זכתה לביקורת קשה בתוך ארה"ב, בעיקר מצד חברי המפלגה הדמוקרטית, שטוענים כי הממשל חייב לשבת ליד שולחן המו"מ ולהשתתף בשיחות באופן ישיר. ממשל בוש טען הבוקר כי ההחלטה לשלוח את ברנס אינה מהווה שינוי מדיניות, אלא תהיה זו הופעה חד-פעמית של הנציג האמריקני לפגישה.
בשנים האחרונות נפגשו נציגי שגרירות ארה"ב ואיראן כדי לדון במצב בעיראק. כמו כן, מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, ישבה בחדר אחד עם שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, בוועידה האזורית לנושא עיראק שאירחו המצרים לפני כשנה בשארם א-שייח. עם זאת, השניים לא שוחחו כלל.
רייס שבה והדגישה היום שהיא מוכנה להיפגש עם האיראנים בכל מקום ובכל שעה בתנאי שישעו את העשרת האורניום ואת כל הפעילות הגרעינית. שליחת ברנס לפגישה עם האיראנים מוצגת כאירוע חד-פעמי, והובהר כי לנציג האמריקני אין מנדט לנהל שיחות אישיות נפרדות עם השליח האיראני. למרות זאת, גורמים אירופים רואים בהצטרפות ארה"ב לשיחות כפריצת דרך משמעותית.