שתף קטע נבחר
 

הצעת חוק: לא לשלם לאמנים שלא שירתו

הצעת החוק של ישראל חסון שאוסרת מימון ציבורי להופעות של אמנים שלא שירתו בצה"ל עברה היום בקריאה טרומית בכנסת. בתעשיית המוזיקה זועמים ואומרים כי זהו "יום עצוב לתרבות". שר התרבות, שלא נכח בהצבעה, מתנגד גם הוא לחוק

הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה טרומית הצעת חוק שתאסור מימון הופעות של אמנים שלא שירתו בצה"ל על-ידי גופים ציבוריים. יוזם ההצעה, ח"כ ישראל חסון (ישראל ביתנו), אמר כי "ביום בו אנו מתייחדים עם הנופלים שחזרו לישראל, הכנסת העבירה מסר חד משמעי נגד גיבורי תרבות ששמו ללעג את המדינה".

 

אנשי תעשיית המוזיקה כועסים ומאוכזבים היום. מנהל מועדון הבארבי ולהקת "כנסיית השכל", שאול מזרחי, אמר: "מה שחשוב להבהיר ש-98% מההופעות של אמני ישראל נעשות בהתנדבות, צה"ל למשל מקבל מהאמנים הופעות בחינם, וזה מה שהחבר הכנסת לא משכיל להבין".

 

שר התרבות והספורט, ראלב מג'אדלה, שלא נכח בהצבעה במליאת הכנסת, מתנגד לה. "השר מתנגד נחרצות להצעת החוק הזו והגיב עליה במלוא כוחו בוועדת השרים לענייני חקיקה", אומר הדובר ומוסיף, "במדינה דמוקרטית וחופשית לא ייתכן שיהיה חוק שיקבע מי רשאי להופיע ומי לא בניגוד גמור לחוק חופש העיסוק".

 

בדק בית ומדינה

מזרחי ממשיך בדבריו ומציע לחברי הכנסת לעשות בדיקה מקיפה מה גורם לשלטונות הצבא לשחרר אמנים משירות. "שיסתכלו למה המדינה", אומר מזרחי, "החליטה

לשחרר אנשים מהשירות ולמה הצבא החליט שלא מתאים לו להתעסק עם האמנים. היום הם קוראים להם משתמטים. השרלטנות והרדיפה המכוערת הזו סביב אמנים הפכה להיות טרנד מטומטם שקשור באופן ישיר לבחירות קרובות.

 

"שרתתי בשירות קרבי, הייתי חייל ומפקד, אבל אני בז לכל הרדיפה המעוותת הזו סביב האמנים. כי במדינה מתוקנת יש אמנים ובמדינה מתוקנת יש גם חיילים, ולא תמיד הם הולכים ביחד".

 

קובי "סאבלימינל" שמעוני, אמנם מסכים עם ח"כ חסון ואומר: "אסור אף פעם לשכוח שצה"ל הוא הסיבה שבזכותה יש לנו בכלל את האפשרות לחיות במדינה משלנו ולעסוק בעיסוקים שלנו", בכל זאת מוסיף: "מצד שני אני חושב שחייבים לעשות הבדלה או לתת אישור פרטני לכאלה שלא עשו צבא מסיבות אנושיות מוצדקות וחשוב לדעת שיש כאלה דברים".

 

הזמר והמוזיקאי גלעד שגב אומר: "אני מסכים עם רוח הדברים אבל אני חושב שיש הרבה בעייתיות בחוק. אני בפירוש נגד התופעה של השתמטות מצה"ל ויכול בהחלט להזדהות עם הכעס כלפי אלה שיכולים לשרת, ובוחרים לא לעשות זאת. אי אפשר להשלים עם מצב שבו אנשים מקריבים את היקר להם מכל, בעוד אחרים פשוט מעדיפים לא לבצע את חובתם כלפי חבריהם.

 

"עם זאת, אני חושב שכל מקרה הוא לגופו ויש אנשים, וביניהם אמנים שאני מכיר, שרצו מאד לשרת אבל לא שירתו בצה"ל מסיבות בריאותיות, אמיתיות ומוכחות. הצבא, מסיבותיו, בחר לוותר עליהם ולכן אין סיבה להפלות אותם".

 

הזמר אברהם טל, לשעבר זמר "שוטי הנבואה", אומר: "כדרכם של חוקים, לפעמים הם טובים לכל החברה, אבל הרבה מהפרטים נפגעים, על לא עוול בכפם, כאלה שהשתחררו מסיבות אמיתיות. לדעתי, צריך להקים גוף מיוחד שיבדוק לעומק את סיבות השחרור של כל אחד ואחד. אני מאמין שמי שמתמרד נגד הצבא, בטוח שהחוק הזה רק ידליק אותו להתמרד עוד יותר".

 

הזמר והמוזיקאי כפיר אפשטיין אמר: "בתור אחד שעשה צבא ומאמין שכל אחד במדינה צריך לתרום את חלקו אני עדיין חושב שבהצעת החוק הזו יש משהו לא דמקורטי וצריך לבדוק כל מקרה לגופו. זה תמוה בעיניי".  

 

כפיר ("חמי") ארצי, ראפר וזמר להקת "שב"ק ס'" מגדיר את היום הזה כ"יום עצוב לתרבות הישראלית". "לפוליטיקאים הכי קל להוציא על האמנים את הכל, ולנהל דיון של מי עשה צבא ומי לא עשה צבא", הוא אומר, "זה תרגיל קבוע. אני חושב שהפוליטיקאים שלנו צריכים לשבת ולחשוב ולהסתכל על עצמם. כי אם ימשיך שילטון מסוג כזה, כל האמנים הטובים שלנו יברחו מהארץ מחוסר ברירה. דווקא כשהמצב קשה ודווקא בימים קשים כאלה, הכוח של האומנות הוא החשוב. במקום לעזור לרומם את האמנים שיעזרו להחזיר את הטוב שאנחנו צריכים, הפוליטקאים עוד יעיפו מפה את האנשים השפויים האחרונים שלנו".

 

הזמרת מירה עווד מסרה בתגובה: "אני חושבת שהצעת חוק כזו היא אנטי דמוקרטית בבסיסה. הגיע הזמן שהמדינה תפסיק להשלות את עצמה: להפלות אנשים על רקע שירות צבאי דינה כדין אפליה על פי צבע, דת והעדפה מינית.

 

"אין טעם להסוות את העניין במלים פטריוטיות רגשניות: למנוע מאמנים להופיע בגלל שלא שירתו בצהל זה סוג חמור מאוד של כפייה. כמוה ככפייה דתית במדינות שאנו כל כך אוהבים להכפיש ואני חושבת שמדינת ישראל צריכה להיזהר כפליים כאשר הדברים מוצגים כאקט פטריוטי. ההיסטוריה מוכיחה שאקטים פטריוטיים הובילו את האנושות למקומות מאוד רעים בעבר".

 

46 בעד:24 נגד

על  פי הצעת החוק, גוף המבוקר על ידי מבקר המדינה - כמו עיריות, בתי ספר, אפילו רשות השידור - לא ישתתף במימון מופעים לציבור במידה ומי מהמשתתפים במופע הוא אזרח ישראל שלא שירת בצה"ל או לחילופין לא התנדב לשירות לאומי. הצעת החוק אושרה בקריאה טרומית ברוב של 46 חברי כנסת מול 24 מתנגדים.

 

בדברי ההסבר להצעת החוק כתב ח"כ חסון כי "לפי נתוני אכ"א תופעת ההשתמטות מהצבא הלכה ותפסה תאוצה בשנים האחרונות. תופעה זו נובעת בין השאר כתוצאה מחוסר הבושה שאפיין בעבר את אלה שבחרו לא לשרת שרות צבאי או לאומי, וכיום הפכו לחלק מקבוצה לא מבוטלת בחברה הישראלית.

 

"לחוסר הבושה תורמים תרומה מכרעת אותם 'סלבריטאים' למיניהם אשר אינם מוכנים שהתרומה למדינה תפגע להם ב'קריירה' ולמרות זאת הופכים למודל חיקוי לנוער. הנוער מקבל בכך מסר חמור לפיו אהבת הקהל ואהדת הציבור הישראלית אינה עוברת בהכרח דרך תרומה לקיום המדינה והחברה ונשיאה במטלותיה. מטרת הצעת החוק למנוע מצב אבסורדי בו גוף הממומן מכספי משלם המסים ינתב את כספו לאומנים אשר אינם מוכנים לשאת בנטל. במילים אחרות: 'לא יתנו (למדינה) לא יקבלו (מהמדינה)'".

 

הצעת החוק של חסון מגיעה אחרי כשנתיים של סערות בנושא.

תחילה היה זה ג'קו אייזנברג. הכוכב הנולד עורר סערה בכל מה שקשור לשירותו הצבאי, והופעותיו בוטלו על ידי כמה עיריות שונות בישראל. שיא הסערה הגיע כשעברי לידר סירב לחתום על הצהרה ובה נכתב כי "עברי לידר אוהב את צה"ל ומכבד את ערכיו". בעקבות אי חתימתו, צה"ל ביטל את הופעתו המתוכננת בפני חיילים.

 

היום, בעקבות אישור החוק בקריאה טרומית, אומר לידר ל-ynet: "אם נמצא לנכון להתייחס לדברים, נגיב, אך לא ביום עצוב זה בו מדינת ישראל מתייחדת עם משפחות החטופים".

 

בעת האירוע עם לידר, אמנים רבים לא חיכו כדי להביע בו תמיכה. דויד ברוזה אמר אז: "להיטפל לאמנים באופן כללי זה קל מדי. אנחנו לא חוליגנים, אנרכיסטים או ונדליסטים".

 

נינט טייב תמכה גם היא וכתבה: "מסע ההפחדה שמתנהל כיום כנגד אמנים שלא סיימו שירות מלא בצבא, לא משרת בעיני כלל את טובת צה"ל. השימוש באיומים וסנקציות כנגד אלו הנקראים 'מובילי התרבות' עלולה רק ליצור אנטגוניזם ולהגדיל את מספר הצעירים שבוחר לא להתגייס לצבא".

 

בהכנת הכתבה השתתפה מרב יודילוביץ'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לידר. זכה לתמיכה
צילום: גיא כושי
לאתר ההטבות
מומלצים