שתף קטע נבחר

עבר בטרומית: עובדי ציבור יחוייבו לחסוך בחשמל

חסל סדר אורות דולקים כל הלילה, מחשבים שפועלים ללא שימוש וביזבוז חשמל על חשבון משלם המסים. הצעת חוק של הח"כים חנין ומלכיאור תחייב את משרדי הממשלה ומוסדות הציבור לחסוך בכל שנה אחוז בחשבון החשמל שלהם

הצעת חוק להתייעלות אנרגטית במוסדות ציבור, של חברי הכנסת דב חנין (חד"ש) ומיכאל מלכיאור (עבודה-מימד), אושרה היום (ד') בקריאה טרומית בכנסת.

 

אם תצלח ההצעה את כל שלבי החקיקה, הרי שבעתיד הלא רחוק צפויים מוסדות הציבור בישראל לעבור מהפיכה אנרגטית, שתצמצם את צריכת החשמל שלהם ואת הזיהום ופליטת גזי החממה הכרוכים בייצור החשמל. בין הצעדים שהמוסדות יידרשו ליישם: התקנת נורות חסכוניות, כיבוי המחשבים בשעות שאינם בשימוש, הגבלת וסתי הטמפרטורה במזגנים וכן מינוי אחראי משרדי לנושא.

 

"אין שום סיבה מדוע לא כל עובד ציבור יכבה את המחשב כאשר הוא הולך בסוף העבודה; או שלא יותקנו טיימרים לכיבוי האורות במשרדים. אני מאמין שהצעת החוק היא צעד חשוב למען חיסכון באנרגיה והיענות לאתגר העולמי של עצירת ההתחממות הגלובלית", אמר ח"כ מלכיאור.

 

על-פי ההצעה, יחוייבו כל מוסדות הציבור בביצוע סקר לקביעת צריכת החשמל הבסיסית שלהם, ואז לגבש תוכנית התייעלות שנתית, שתדווח למשרד התשתיות. חובת ההתייעלות על פי ההצעה עומדת על אחוז אחד של חיסכון בכל שנה.

 

בדברי ההסבר לחוק מציינים היוזמים כי בעוד 20 שנה צפויה צריכת החשמל בישראל לגדול פי ארבע, וכי כבר כיום עומדת ההוצאה על צריכת החשמל במוסדות ציבור על למעלה משני מיליארד שקלים בשנה. "מטרת החוק היא לרסן את הגידול החד בצריכת האנרגיה במוסדות הציבור עד לכדי 30 אחוז מערכן ההתחלתי", הם מסבירים.

 

הגידול בצריכת החשמל בישראל - מהגבוהים בעולם

הגידול בצריכת החשמל בישראל נחשב כיום לאחד הגבוהים בעולם. ב-20 השנים האחרונות הכפילה עצמה צריכת החשמל בישראל פעמיים. הנתונים עליהם מסתמכת הצעת החוק מצביעים על כך שקצב הגידול השנתי של צריכת החשמל במוסדות ציבור הינו הגבוה ביותר מכל מגזרי המשק. מוסדות אלה כוללים לא רק את משרדי הממשלה השונים, הרשויות המקומיות והעיריות, אלא גם בתי חולים, בתי ספר ואוניברסיטאות.

 

מנסחי ההצעה, העומדים בראש השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, מבהירים כי כתוצאה מהתייעלות מוסדות הציבור צפוי משק האנרגיה להפיק התייעלות כוללת. בין השאר מונים חברי הכנסת את הקטנת ההשקעה בפיתוח המשק, צמצום תלותה של המדינה באנרגיה מיובאת (בעיקר פחם וגז טבעי) וגם הקטנת הגירעון במאזן התשלומים של ישראל. 

 

הצעה החוק הנוכחית קובעת עוד כי לא יבנה מבנה ציבור שלא יעמוד בתקני הבנייה הירוקה. משמעות סעיף זה מרחיקת לכת שכן כיום ישנו רק מבנה אחד בישראל אשר זכה לתן התקן הירוק מטעם מכון התקנים - בניין ההנהלה של בנק לאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ חנין
ח"כ מלכיאור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים