שיא של 17 שנה באינפלציה השנתית בארה"ב
האינפלציה בארה"ב עלתה ב-1.1% ביוני לעומת מאי - שיא של 3 שנים, וב5% לעומת יוני אשתקד - שיא של 17 שנה. עליית המדד נובעת מזינוק של 6.6% במחירי האנרגיה
מדד המחירים לצרכן בארצות הברית עלה בחודש יוני ב-1.1% ביוני לעומת מאי. על כך דיווח היום (ד') משרד העבודה האמריקאי. כלכלנים צפו שהמדד ירשום עלייה חודשית של 0.7% בלבד.
העלייה החודשית היתה הגדולה ביותר מאז ספטמבר 2005, אחרי פגיעת סופת ההוריקן קתרינה, אז נרשם זינוק של 1.3% במדד. לפני כן נרשמו עליות דומות רק במאי וביוני 1982.
מדובר בעלייה שנתית של 5% לעומת יוני אשתקד, העלייה השנתית הגדולה ביותר מאז 1991. כלכלנים צפו שהמדד השנתי יעלה ב-4.5%.
מדד הליבה (ללא מזון ואנרגיה) עלה ב-0.3% ביוני לעומת מאי, עדיין גבוה מהתחזיות, שצפו עליה חודשית של 2%. מחירי האנרגיה עלו ב-6.6% ביוני לעומת חודש קודם, נתון שמשקף זינוק של 10.1% במחירי הדלק. משרד העבודה מסר שעלויות האנרגיה היו אחראיות על כשני שליש מהעלייה החודשית במחירים לצרכן.
העלייה במחירים פגעה בכוח ההשתכרות של הצרכנים – מנתוני משרד העבודה עולה כי השכר השבועי הממוצע, אחרי קיזוז אינפלציה, צנח ב-0.9% ביוני, הירידה החודשית הגדולה ביותר מאז 1984.
הנתונים החדשים מתקבלים בהמשך לדיווח שפרסם משרד העבודה אתמול, שהראה כי האינפלציה ליצרן בארצות הברית זינקה ב-1.8% ביוני לעומת מאי. בחישוב שנתי, זינקה האינפלציה ליצרן ב-9.2% ביוני, העלייה השנתית הגדולה ביותר מאז 1981. ללא מזון ואנרגיה נרשמה עלייה חודשית של 0.2% ועלייה שנתית של 3% באינפלציה ליצרן.
מחירי המזון עלו ביוני ב-0.7%, יותר מפי שניים מהעלייה שרשמו במאי. מחירי הירקות זינקו ב-6.1% לעומת מאי, העלייה החדה ביותר בכמעט שלוש שנים. גם מחירי כרטיסי הטיסה רשמו עלייה משמעותית, וזינקו ב-4.5% ביוני לעומת מאי, העלייה החודשית הגדולה ביותר מאז מרץ 2000.
הפדרל ריזרב דיווח היום כי התפוקה התעשייתית עלתה ב-0.5% ביוני, הקצב המהיר ביותר ב-11 חודשים. לפי הדיווח, העלייה בתפוקה שיקפה סיום של שביתה בתעשיית הרכב, ולא התאוששות כלכלית רחבה יותר.