האם צימצום ילודה יבטיח את עתיד העולם?
במאמר בעיתון גרדיאן כתב השבוע פול ארליך כי האנושות גדלה בקצב כה מהיר, עד שהגיעה לנקודה שקיומה מגביל את יכולתו של כדור הארץ - בדומה למגיפה.
האם הריבוי האנושי הוא האחראי למכלול המשברים האקלימיים והסביבתיים עימם מתמודד העולם? האם העובדה שכדור הארץ, עם משאביו הדלים, צריך להתמדוד עם מיליוני בני אדם שצריך להאכיל ולהלביש ולכסות בקורת גג היא המקור לכל הבעיות העולמיות - סביבתיות וחברתיות? במאמר בבלוג Climate Ark סבורים שיש מקום לדיון נוקב בשאלה הזו - שנחשבה לטאבו עד כה.
במאמר מסכים הכותב עם ההנחה הזו, ומציין כי האנושות עומדת במרכז כל משבר אקולוגי הקיים כיום - ממשבר המזון ועד משבר האנרגיה. הוא מציין כי האנושות מונה כיום שבעה מיליארד בני אדם - לעומת מיליארד בלבד לפני מאה שנים. הוא גם מציין כי יש בני אדם המתקיימים מדולר ליום, בעוד שישנם כאלה, שבשם הדמוקרטיה אימצו את הצריכה כדרך חיים. "איך ייתכן שזהו אינו המקור לאבדן כל המערכות האקולוגיות, הרס באוקינוסים, מחסור במים ופגיעה באטמוספירה", הוא שואל.
"סוף סוף, היגיון בריא שבר את הטאבו החברתי, והדיון על אמצעים לעצירת והפיכת מגמת הגידול באוכלוסיה הפך שוב למרכזי במאמץ להגיע לקיימות אקולוגית", הוא כותב.
לדבריו, רעב ומוות בקנה מידה גדול הם תחזיות שיתממשו בעתיד הלא רחוק, והעובדה שישנן טכנולוגיות שרק דוחות את הקץ (ומבטיחות שה"נפילה" תהיה קשה הרבה יותר) לא אומרות שתרבות הצריכה אמורה להמשיך לגדול ולהתרחב. "בעולם שנמצא בגירעון אקולוגי, אם אנחנו והאנושות רוצים לשרוד אי אפשר להמשיך ולהשתמש בטענה כי יש לנו זכות להביא ילדים לעולם", הוא כותב.
לדבריו, האנושות צריכה ליישם אמצעים להגבלת הריבוי הטבעי, באופן שמכבד את זכויות האדם אך מתוך מטרה ברורה לצמצם את האנושות בטווח של כמה דורות לכדי מיליארד בני אדם. זהו לדעתו המספר שבו יכולים בני האדם והטבע לשרוד בדו-קיום לעד.
"אנו יודעים מה עובד: העצמה וחינוך של נשים, חלוקה חינם של אמצעי מניעה וקידום ופיתוח חברתי. עוד צעדים ניתנים ליישום כדי לעודד קהילות עם משפחות של ילד אחד או שניים, כמו תמריצי מס והעדפה מתקנת בחינוך ושירותים חברתיים. זה מה שיבטיח עתיד ושפע עבור משפחת האדם, וכל דבר אחר יביא לבטח להתפוצצות בועת האוכלוסין ולהתמוטטות אקולוגית עולמית.
- המאמר המלא - כולל מראי מקום - בבלוג Climate Ark