מומחים: בדיקה עצמית של השד - מיותרת ואף מסכנת
בדיקה עצמית בבית לגילוי גושים בשד מומלצת כמעט על-ידי כל גוף רפואי, אולם מחקר שכלל מאות נשים מצא כי בדיקה זו מדי חודש לא רק שלא הפחיתה את התמותה מסרטן השד אלא אף הובילה לניתוחי ביופסיה מיותרים
אירגוני בריאות רבים בכל העולם ממליצים לנשים לבצע בדיקה עצמית של השדיים לאיתור גושים החשודים לסרטן השד. אלא שמחקר חדש מעלה ספק היעילות הבדיקה ואף מראה כי היא מובילה לניתוחי ביופסיה מיותרים.
סרטן השד מהווה את גורם המוות הראשון בישראל בקרב ציבור הנשים. בשנים האחרונות מאובחנות מדי שנה כ-4,000 נשים בישראל כלוקות בסרטן השד. לפי נתוני משרד הבריאות, כשישה אחוזים מהחולות הן נשים צעירות, אולם שיעור החולות עולה בהתמדה משנה לשנה.
כחלק מההמלצות העולמיות, כמו גם המלצות האגודה למלחמה בסרטן, הנשים נקראות לבצע בדיקה עצמית של השד מדי חודש, לאיתור גושים חדשים. מרביתם של הגושים הללו, אם נמצאו, אינם סרטניים, מדגישים באגודה למלחמה בסרטן, אולם הם דורשים הערכה רפואית.
המחקר הבינלאומי החדש אותו ערכו חוקרים מאוקספורד, כלל 388,535 נשים מרוסיה ומסין. מחצית מהנשים ביצעו בדיקות שד עצמיות, מחציתן לא. מהמחקר עלה כי שיעורי התמותה מסרטן שד היו זהים בשתי הקבוצות, בעוד שבקרב הנשים שערכו בדיקות שד עצמיות - נמצא שיעור כפול של ניתוחי ביופסיה.
מתוך הנשים שביצעו בדיקה עצמית של השד בוצעו 3,406 ביופסיות, בהשוואה ל- 1,856 ביופסיות בקבוצה שלא ביצעה בדיקה עצמית. בתוך כך, שיעורי כריתות גידולי השד או כריתות השד היו דומים בשתי הקבוצות, בין אם בוצעו בדיקות שד עצמיות או לא.
ממצאים אלה לדעת החוקרים, מעידים על כך שבדיקת שד עצמית מובילה יותר נשים לביצוע ניתוחי ביופסיה מיותרים, וכי הבדיקה העצמית אינה מומלצת משום שתועלתה בגילוי מוקדם של סרטן שד הוא נמוך ממילא.
"בדיקה עצמית - להכרת גוף, לא לאבחון"
"למרבה הצער", אומרת נאוה עינבר, ממלאת מקום דוברת האגודה למלחמה בסרטן בתגובה למחקר החדש, "טכניקת הבדיקה העצמית כשלעצמה, לא הוכחה כשיטת סריקה יעילה לגילוי מוקדם של סרטן השד בשני מחקרים רחבי היקף ועל כן כבר משנת 2003 יצאה האגודה למלחמה בסרטן בהמלצה מעודכנת לציבור הנשים, להכיר את גופן באמצעות מגע אבל לדעת שמדובר באמצעי לשימת לב לשינויים ולא בטכניקה לאבחון מוקדם ורצוי לרענן ולהדגיש זאת לאור המחקר החדש.
"כבר מגיל 20 חשוב להיבדק מדי שנה על ידי רופא המנוסה בבדיקת שד ידנית, מומלץ לשאול במוקד קופת החולים ולהזמין תור לבדיקת שד ידנית, כיוון שישנם כירורגים, אונקולוגים, אחיות ומומחים נוספים המנוסים ומיומנים בכך ועורכים בדיקות על בסיס קבוע ולא רק גינקולוגים כמו שבעבר היה מקובל לחשוב.
"חשוב לנשים בגיל 50 ומעלה לעבור בדיקת ממוגרפיה פעם בשנתיים ולזכור שהבדיקה נמצאת ללא תשלום בסל הבריאות ולכן כדאי לכל אישה להפיק את המרב מהזכות לבריאות הנמצאת בידיה כחלק מהתוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד שיזמה האגודה למלחמה בסרטן אשר יוצאת לפועל באמצעות משרד הבריאות וקופות החולים. לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון, להן אם או אחות שחלו בסרטן, הבדיקה מומלצת כבר מגיל 40 פעם בשנה, ולעיתים מוקדם יותר, על פי המלצות הרופא ונמצאת אף היא ללא תשלום בסל הבריאות".