שתף קטע נבחר

תהיה גבר, קח חופשת לידה

למה כל כך מעט גברים לוקחים אצלנו חופשת לידה? כי אף אחד לא באמת מעודד אותם לעשות את זה. למה אנחנו מפסידות מזה? כי אנחנו מחמיצות הזדמנות לשוויון מהרגע הראשון. כמה דברים שלא ידעתם על חופשת הלידה לגברים

לפני כחצי שנה נולד לנו תינוק. בן זוגי, גבר מתקדם מהזן המטרוסקסואלי, יצא לחופשת לידה של שלושה שבועות – צעד נדיר ויוצא דופן בארצנו. וזה השתלם: שלושת השבועות האלה היו הדבר הטוב ביותר שקרה לנו. אנחנו מגדלים את התינוק שלנו בשותפות מלאה, מכירים אותו, יודעים מה הוא רוצה, מחתלים אותו, משחקים איתו - שנינו. אף אחד מאיתנו לא מחזיק בסמכויות בלעדיות הקשורות לגידול הילד, והקשיים - וכמובן ההנאה - משותפים לשנינו.

 

אבל שימו לב לקוץ הבא: את דמי הלידה עבור חופשת הלידה שלי קיבלנו מהביטוח הלאומי במהירות, אך דמי הלידה של בן זוגי נותרו בגדר נעלם. והשוס: בוקר אחד הפציע בביתנו ללא התראה נציג של הביטוח הלאומי, טען כי מדובר בהליך שגרתי, התיישב מולי וגבה ממני הצהרות לפיהן בן זוגי אכן מתגורר איתי ובאמת טיפל בילד. הווה אומר: נקודת המוצא היא שאנחנו משקרים. לקינוח ביקש הנציג להיכנס לחדר השינה שלנו (סיפור אמיתי!). לא יכולתי שלא לתהות: למה אף אחד לא בא לגבות הצהרות כאלה מאמהות שמקבלות דמי לידה? איך יודעים בביטוח לאומי שהן באמת מטפלות בילד שלהן? (ואנחנו הרי יודעים שלא כולן מטפלות). למה רק כשמדובר באביו של הילד צריך לוודא שהוא אכן מטפל בו, והוא בבחינת אשם עד שלא הוכח אחרת? ולמה דמי הלידה של האם מגיעים מייד, ואילו אלה של האב מעוכבים?

 

למה בכלל צריך חופשת לידה לגבר?

שנים של פמיניזם בועט לא הצליחו לשנות עובדה אחת פשוטה ומצערת: גם היום, עם כל הקדמה והנאורות והקרייריזם, נשים הן עדיין בדרך כלל המטפלות העיקריות בצאצאים. ברוב המשפחות מכירים הילדים דמות מטפלת עיקרית אחת (אמא), ודמות מפרנסת עיקרית אחת, אותה רואים בעיקר בסופי שבוע כי היא בעבודה לפחות 12 שעות ביום (אבא). השאלה הקריטית היא, כמובן, איך משנים את זה.

 

כאן נכנסת לתמונה חופשת הלידה לגבר. חופשת הלידה היא התקופה בה מתבססים הרגלים של טיפול וחינוך, הרגלים של חלוקת נטל ושל חלוקת אחריות. אם בחודשי חייו הראשונים של התינוק אמא היא המטפלת הבלעדית במרבית שעות היממה, פשוט כי אבא לא שם, היא זו שלומדת, מטבע הדברים, לזהות את הצרכים של הילד מהר יותר ולמלא אותם ביעילות רבה יותר. כשהיא חוזרת לעבודתה כל אותן מטלות טיפוליות נשארות בתחום האחריות שלה, פשוט כי ככה התרגלו כולם.

 

עכשיו תארו לעצמכם מצב בו עם סיומה של חופשת הלידה של אמא, מתחילה חופשת הלידה של אבא. מה הרווחנו מזה? הנה: התינוק זוכה להיות צמוד להוריו במשך תקופת זמן ארוכה ממה שמקובל כיום, האב זוכה לגדל ולהכיר את ילדו בדיוק כמו האם, שני ההורים יכולים לתרום באותה מידה לטיפול בילד, ומעבידים לא מפלים לרעה נשים בשל "הסיכון" שייצאו לחופשת לידה - היות שגם הגברים עושים זאת ובכך מבטלים את ההבדל (לכאורה) בין עובד לעובדת.

 

ויש עוד: בחברה בה הגברים והנשים מחוייבים באופן זהה למשפחה ולטיפול בילדים, תשתנה בסופו של דבר נורמת שעות העבודה ולא יהיה צורך להישאר במשרד עד שעות החשיכה כדי להיחשב למשקיענים. אז הנה: הרווחנו גם חברה ממוקדת משפחה (שזה די מתבקש במדינה מעודדת ילודה כשלנו), נפטרנו מאובססיית השעות הנוספות, וקיבלנו דור המשך שהוריו ממש מסוגלים, טכנית לפחות, לגדל ולחנך אותו. וזה - אם נתרגם את הרעיון למונחים כלכליים - יחסוך לנו, כחברה, הרבה מאד כסף.

 

חזרה למציאות

היום, לפי החוק, חופשת הלידה לגבר באה על חשבון חופשת הלידה של האישה. כלומר, אם אביו של התינוק רוצה להישאר איתו בבית, חופשת הלידה של האם מתקצרת בהתאם. מדובר במוקש: רוב הנשים זקוקות לחופשת הלידה כדי להתאושש, להתחזק ולהתאפס על התפקיד החדש, ולכן יתקשו לוותר ולו על שבוע אחד של חופשת לידה. וזה עוד לפני שדיברנו על הנקה.

 

נחזור לעניין הכסף: שלושה ימים אחרי שפניתי לביטוח הלאומי על מנת לקבל תגובה למאמר זה, הגיע מכתב מטעמם המאשר את התביעה, חודש וחצי לאחר שהוגשה. כזכור, דמי הלידה שלי התקבלו בתוך שלושה ימים.

 

והנה תגובת המוסד לביטוח לאומי: "על פי החוק, רק בן זוג כמשמעותו בחוק רשאי להתחלף בחופשת הלידה לצורך הטיפול בתינוק. על פי רוב, הורי התינוק נשואים ולכן אין עיכוב בתשלום דמי הלידה של הגבר. כשמדובר בבני זוג שאינם נשואים, כמו במקרה זה, יש צורך לאמת את היות התובעים בני זוג. דמי הלידה שולמו לבן זוגך כחודש וחצי אחרי מועד הגשת התביעה על ידו, זמן סביר ביותר ואיננו רואים עיכוב בטיפול בתביעה".

 

ובמלים אחרות, גבר המעוניין לצאת לחופשת לידה, בנוסף לכך שהוא חייב לגזול את חופשתה של אשתו, חייב גם להיות מצויד בחותמת של הרבנות או לפחות בחדר שינה ייצוגי. אם האב והאם חיים בנפרד, זכותו של האב לצאת לחופשת לידה מנוטרלת. למה? ככה. השורה התחתונה ברורה: כשמערימים כל כך הרבה תנאים וקשיים, הסיכוי שגבר ייצא לחופשת לידה הוא קטן - ובצדק. ההפסד הוא של כולנו.

  

אתם לא זוג קונבנציונלי? לא תוכלו להתחלק בחופשת הלידה

מאת ענת מרדכי

 

מבחינת המוסד לביטוח לאומי, לגבר מגיעים דמי לידה רק אם הוא ובת זוגו נחשבים כידועים בציבור. לכו הגיע נציג המוסד לבדוק אם בן זוגה של עדי רשף אכן חי איתה והוא הידוע בציבור שלה. לפיכך, במקרה של גבר ואישה שעשו ילד משותף בהסכם ומקיימים לגביו משמורת משותפת, אך אינם חולקים משק בית משותף, הגבר לא יוכל לצאת לחופשת לידה, אלא אם כן יוכיחו שהם ידועים בציבור.

 

ואם מדובר בזוג חד מיני, ויש בארץ 18 אלף תאים משפחתיים כאלה?

"כשהיולדת היא ידועה בציבור של אחד מבני זוג הומוסקסואלי, למשל, הוא יכול להחליף אותה בחופשת הלידה, לאחר שישה שבועות מיום הלידה", מסביר דובר המוסד לביטוח לאומי חיים פיטוסי. "אבל אם היולדת לא שייכת לתא המשפחתי המורכב משני גברים, היא לא תוכל לזכות אותם בדמי לידה, המאפשרים לאבי הילד לצאת לחופשת לידה בתשלום".

 

כאשר מדובר בזוג נשים המרכיבות תא משפחתי, רק זו שילדה בפועל זכאית לצאת לחופשת לידה בתשלום. למה? כי על פי הגדרת החוק אין לה "בן זוג" שיחליף אותה. "רק אם בת הזוג של היולדת תקבל צו אימוץ ליילוד, היא תוכל לקבל דמי חופשת לידה, כמאמצת", מסביר הדובר. לטענתו, המציאות מוכיחה שצו אימוץ כזה ניתן רק לאחר תקופה ארוכה יחסית. לכן, למעשה, בת זוג של יולדת לא יכולה לנצל את חופשת הלידה המשולמת.

 

אבל אל תתייאשו: אם מסיבה כלשהי מתברר לכם שלא מקבלים במוסד לביטוח לאומי את המסגרת המשפחתית שהקמתם לעצמכם, תמיד אפשר להגיש תביעה לדמי לידה בבית הדין האיזורי לעבודה. עוד פרטים על האפשרות הזו, אפשר לקבל בארגון "משפחה חדשה" באתר או בטלפון 03-5660504 וגם בלשכות היעוץ המשפטי של נעמ"ת.

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א לנשים בלבד
צילום: Gettyimages Imagebank
לאשה בפייסבוק
מומלצים