אובאמה באפגניסטן: מצב המדינה לא יציב
התחנה הראשונה במסעו חובק-העולם של המועמד הדמוקרטי לנשיאות היתה אפגניסטן, המדינה שאליה מעוניין אובאמה לשגר תגבורת כדי להתמודד עם התעצמות הטליבאן ואל-קאעידה. אחרי פגישתו עם הנשיא חמיד קרזאי, אמר אובאמה: "הממשלה האפגאנית צריכה לעשות יותר, אבל עלינו להבין שהמצב כאן לא יציב ודחוף"
המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארצות הברית, הסנאטור ברק אובאמה, נועד היום (א') עם נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי - המפגש הראשון במסעו למזרח התיכון ולאירופה. "הממשלה האפגאנית צריכה לעשות יותר, אבל עלינו להבין שהמצב במדינה בלתי יציב ודחוף", אמר הסנאטור בראיון לרשת הטלוויזיה CBS.
אובאמה וקרזאי ניהלו שיחות וסעדו יחד ארוחת צהריים בארמון הנשיאות בקאבול. מוקדם יותר הבוקר, ביקר אובאמה חיילים אמריקנים המוצבים במדינה וסעד עימם ארוחת בוקר. במפגש עם קרזאי השתתפו גם הסנאטורים הנלווים לאובאמה, צ'אק הייגל וג'ק ריד. ממטה הבחירות של אובאמה נמסר כי מטרת המפגש היתה להקשיב לנשיא - ולא למתוח ביקורת על התנהלותה של אפגניסטן.
"שני הצדדים שוחחו על המצב באפגניסטן ובאזור, על המאבק העולמי בטרור ובסמים ועל העמקת הקשרים בין אפגניסטן לארה"ב", נמסר בהודעה שפרסם ארמון הנשיאות בתום הפגישה.
אובאמה הוסיף בראיון ל-CBS כי "אחת הטעויות הגדולות שעשינו אחרי מתקפת 11 בספטמבר היא שלא סיימנו את עבודה כאן, באפגניסטן. לא מיקדנו את תשומת הלב במדינה הזו, ודעתנו הוסחה בגלל הנעשה בעיראק".
זהו מסעו הראשון של אובאמה מאז שהפך למועמד הדמוקרטי לנשיאות בחודש שעבר, ובמסגרתו יגיע גם לישראל וירדן, וכן לגרמניה, צרפת ובריטניה. המסע נועד לחזק את תדמיתו של אובאמה כמדינאי בקיא בתחומי מדיניות חוץ וביטחון לאומי, כנגד טענותיהם של הרפובליקנים כי הוא אינו מוכן עדיין לשמש כמפקד העליון של הצבא האמריקני.
יריבו של אובאמה, המועמד הרפובליקני לנשיאות ג'ון מקיין, מתח פעמים רבות ביקורת על הסנאטור הצעיר מאילינוי, בטענה שלא בילה די זמן במזרח התיכון. מקיין טען כי אובאמה גיבש מדיניות חוץ שאינה מתבססת על ניסיון וידע ממקור ראשון.
מקיין לעג: קודם מבקרים, ואחר כך נואמים
בשבוע שעבר, טען אובאמה כי המלחמה באפגניסטן דורשת יותר תשומת לב - וגם יותר חיילים - וקרא לגבש לוח זמנים לנסיגת כוחות אמריקנים מעיראק. הוא הציע לשגר לאפגניסטן כ-7,000 חיילים נוספים. גם יריבו מקיין תומך בשיגור חיילים נוספים לאפגניסטן - אך אתמול שב וביקר מקיין את אובאמה על מה שכינה חוסר נסיונו היחסי. מקיין טען כי "השנים רבות של ניסיון פוליטי וצבאי" הפכו אותו למועמד המועדף להוביל את ארה"ב לניצחון בעיראק ובאפגניסטן.
"בתקופה של מלחמה, הנושא במשרת המפקד העליון אינו זכאי לעקומת למידה", טען מקיין. הוא גם לעג לאובאמה על כך שנשא את נאומו על מדיניותו העתידית בעיראק ובאפגניסטן עוד לפני שיצא לביקור באזור. "הוא כנראה בטוח שבביקור לא יגלה עובדות חדשות שעשויות לשנות את עמדתו ואת האסטרטגיה שהוא מציע", הוסיף.
אתמול קיבלה תוכניתו של אובאמה חיזוק ממקור בלתי צפוי: ראש ממשלת עיראק, נורי אל-מליכי, אמר בראיון לשבועון הגרמני "דר שפיגל" כי הוא תומך בלוח הזמנים בן 16 החודשים להסגת הכוחות שהציע אובאמה, וכינה אותו "התוכנית הנכונה לנסיגה". הוא קרא "להסיג את הכוחות האמריקנים מוקדם ככל האפשר". למרות שמליכי ציין כי אין בדבריו משום הבעת תמיכה באובאמה כמועמד לנשיאות, הרי שהדברים מנוגדים לעמדתו של מקיין, המתנגד לקביעת לו"ז סגור להסגת כוחות.
אתמול אמר מפקד הכוחות האמריקניים בעיראק, הגנרל דיוויד פטריוס, כי מסתמן שארגון אל-קאעידה שב ומתמקד בבסיס-האם שלו, אפגניסטן, במקום בעיראק. בפגישתו עם קרזאי הביע אובאמה תסכול מאוזלת ידה של שכנתה של אפגניסטן, פקיסטן, לפעול נגד החמושים האיסלאמים בשטחה.