תקדים: סרבן גט יפצה - גם אם לא חויב לגרש
בית המשפט לענייני משפחה בירושלים קבע בפסק דין תקדימי כי בעל שסרב לגרש את אשתו יפצה אותה על כל התקופה שבה היתה נשואה לו שלא מרצון, ולא מעת שחויב בגט על ידי בית הדין. השופט אף הרחיב וקבע: סרבן יפצה את אשתו על עצם סירובו, גם אם לא חויב בגט
סרבני גט, שימו לב - זה עולה לכם ביוקר: בפסק דין תקדימי שניתן היום (ב') בבית המשפט לענייני משפחה בירושלים קבע השופט בן ציון גרינברגר כי בעל שסרב להעניק גט לאשתו במשך תשע שנים יפצה אותה בסך של 550 אלף שקל. באופן חסר תקדים קובע השופט כי אמנם במקרה זה חויב הבעל על-ידי בית הדין להעניק גט - אך גם במקום שלא מחויב בעל בגט, עליו לשלם פיצויים בגין סירובו.
פסק הדין התקדימי ניתן בעניינה של אשה חרדית שפתחה בהליכי גירושין בשנת 1998. האישה, שסבלה מאלימות מצד בעלה ואף נאלצה לברוח מביתה עם שלושת ילדיה, הגיעה עם התיק עד לבית הדין הרבני הגדול - שם פסקו הדיינים לפני כשנתיים שעל הבעל לגרש את אשתו.
אלא שגם לאחר חיוב הגט, המשיך הבעל לעמוד בסירובו, והאשה פנתה לבית המשפט לענייני משפחה בתביעת נזיקין על עוגמת הנפש שנגרמה לה כל השנים, ועל כך שנמנעה ממנה הזכות להתחתן בשנית ולהמשיך בחייה כסדרם.
בכל תביעות הנזיקין שהגיעו עד היום לפתחם של בתי המשפט האזרחיים, נטו השופטים להתחשב בהליכים שהתנהלו בבתי הדין הרבניים ופסקו מתן פיצויים רק מרגע חיוב הגט. התקדים בפסיקה הנוכחית קובע כי האשה זכאית לפיצויים כמעט על כל השנים שבהם סרב הבעל לתת גט, ולמעשה הפיצוי כולל גם את אותן שנים שבית הדין הרבני "סחב" את התיק.
כאמור השופט הוסיף כי "גם במקרים שאין חיוב גט כלל, ניתן יהיה למצוא שהאישה זכאית לפיצוי עבור הנזק שנגרם לה מרשלנות הבעל - מעצם סירובו לתת לה את הגט המיוחל". המשמעות היא שאשה שבעלה מסרב להעניק לה גט, תהיה זכאית לפיצויים תקופה מסוימת לאחר החלו הליכי הגירושין, כשדעתה היתה נחרצת, בין אם הבעל חוייב בגט ובין אם לאו.
בארגוני הנשים רואים בפסק הדין בשורה מעודדת: "נראה שבית המשפט האזרחי מתחיל להבין שלוקח לבית הדין הרבני המון זמן לתת לבעל חיוב גט, והחליט לעשות צדק עם הנשים", אמרה ל-ynet עורכת דינה של האישה בתיק, יפעת פרנקנבורג מ"מרכז צדק לנשים".
לדבריה, במקרים רבים, נשים רבות כלל לא זוכות לחיוב הגט מאחר שבית הדין הרבני נמנע מלעשות כן - כעת הם יהיו חייבים בפיצויים כספיים בשל כך - ובלי קשר להליכי הגירושין. "זהו צעד ענק של בית המשפט האזרחי לפצות על הכשלון של בית הדין הרבני לפתור סכסוכי גירושין קשים", היא מסכמת.