שתף קטע נבחר
 

בוגרי הנדסת בניין באונ' בן-גוריון: "הינדסו אותנו"

בוגרי התוכנית מוכרים על ידי המל"ג כבעלי תואר, אך עלולים שלא להיות מוכרים כמהנדסים. זאת משום שאוניברסיטת בן גוריון לא הסדירה את רישומם אצל רשם המהנדסים במשרד התמ"ת - הנחוץ לעבודה במקצוע. הסטודנטים מאיימים לתבוע מליונים מהאוניברסיטה בטענה שיצרה מצג שווא

התנהלות חלמאית באוניברסיטת בן גוריון: השנה מסתיים המחזור השלישי של לימודי הנדסת בניין באוניברסיטת בן גוריון. הקמת המסלול, שהושק לפני כשבע שנים כמתחרה לטכניון, לוותה בפרסומי האוניברסיטה שקראה למהנדסי העתיד לבוא ללמוד בשעריה. אך זו לא רמזה על כך כי ערכו בשוק העבודה אינו ברור.

 

בוגרי תכנית הנדסת בניין אמנם מוכרים על ידי המל"ג כבעלי תואר אקדמי, אישור שניתן במהלך הלימודים, אך עלולים שלא להיות מוכרים כמהנדסים. זאת משום שללא רישומם כמהנדסים על ידי רשם המהנדסים במשרד התמ"ת, דבר לו אוניברסיטת בן גוריון לא דאגה - הם אינם יכולים לעסוק במקצוע.

 

בדומה ללימודי משפטים, שם לא מספיקה הכרה אקדמית של המל"ג בתואר אלא נדרשת גם הכרת לשכת עורכי הדין, הגוף המקצועי המעניק לבוגרים את תעודת עורך הדין, כך בתחום ההנדסה, נדרש רישום בלשכת המהנדסים. על כל מוסד אקדמי המכשיר את בוגריו לתפקיד שיש בו פן תעסוקתי לוודא כי התכנית שהנה מלמדת תוכר על ידו.

 

בוגרי שני המחזורים הראשונים, ברובם, כבר עובדים כמתמחים במשרדי הנדסה ותכנון, חברות בנייה וקבלנים . עם זאת, בניגוד לעמיתיהם מן הטכניון וממכללת אריאל, כפי שיוסבר בהמשך, תקופת ההתמחות לא תוכר להם. ובוגרי המחזור השלישי ואילך נמצאים במצב עמום עוד יותר מבחינת הכרת רשם המהנדסים בתואר, כפי שהסביר ל-ynet רשם המהנדסים, אברהם מונל.

 

"רכב בלי בלמים"

"זה כמו לרכוש רכב ללא בלמים. אני הייתי צריך לשאול אם הוא כולל בלמים או שעל סוכנות הרכב היה להבהיר לי כי לאוטו לא יהיו ברקסים?" מסביר אבי ברד"ח, בן 29, העובד כמתכנן גשרים בחברת הנדסה בתל-אביב. ברד"ח, יחד עם עמיתיו לספסל הלימודים, סיים לפני כשנה את לימודי התואר הראשון בהנדסת בניין באוניברסיטת בן גוריון - אך עתידו התעסוקתי לוט בערפל.

 

"לולא מצגים אלה, ובאם ואפילו היה נרמז לסטודנטים כי לא יקבלו את התואר או לא יוכלו להירשם בפנקס המהנדסים, לא היו נרשמים מרשינו ללימודים, בשל היעדר יכולת לעסוק, לאחריהם, בתחום בו חפצו", כתבו בשם 45 בוגרי ובוגרות המחלקה להנדסת בניין באוניברסיטת בן גוריון, עורכי הדין גד סיידוף ואסף פוזנר ממשרד 'כהן, וילצ'יק, קמחי ושות.'

 

 במכתב שנשלח אמש (ג') להנהלת האוניברסיטה. האשימו עורכי הדין את האוניברסיטה כי "לא רק נטעה תקוות שווא בלב הבוגרים אלא אף הרוויחה בשל כך רווחים ניכרים, הנובעים משכר לימוד ומהיכולת להקים את המחלקה". במכתבם לאוניברסיטה דורשים ממנה הסטודנטים, באמצעות עורכי הדין, לפעול לתיקון המצב תוך הבהרה כי אם לא תעשה זאת תוגש כנגדה תביעה בה ידרשו את מליונים רבים המגלמים את העלויות ועוגמת הנפש שנגרמה להם.

 

"לא רק מתוך סקרנות אינטלקטואלית"

"אנשים לא נרשמים ללימודי הנדסה רק מתוך סקרנות אינטלקטואלית", מסבירה ענת ברשקובסקי-לבל, אחת הבוגרות, "לא התכוונו ללמוד על האתיקה של הפיגומים או הפילוסופיה של הבטון. מי שנרשם ללימודי הנדסה רוצה להיות מהנדס. ואם הדבר, מראש, לא מתאפשר לו - על המוסד האקדמי להצהיר על כך מראש".

 

על האוניברסיטה למלא את "חובתה ולפעול מול רשם המהנדסים. וזאת בתקווה כי מסלול הלימודים שעברנו אכן ראוי להכרה על ידיו. אם חלילה יתברר כי התכנית שלמדנו לא ראויה להכרת רשם המהנדסים, הרי שהונו אותנו, מכרו לנו תכנית לימודים באוניברסיטה מכובדת, ואין ללימודים אלה ערך", מוסיף ברד"ח.

 

נכון לרגע זה, עדיין משווקת המחלקה להנדסת בניין באוניברסיטת בן גוריון, כפי שהדבר מופיע בפרסומי האוניברסיטה הרשמיים, ללא כל הבהרה כי הלימודים לא יובילו לאפשרות להשתלב בשוק העבודה. "בין השאר נתבע", מעיד ברד"ח, "כי הדבר יובהר שם, כדי למנוע עוגמת נפש מהנרשמים החדשים".

 

מאוניברסיטת בן גוריון נמסר בתגובה: באוניברסיטה בנגב מתקיימת תכנית לימודים לתואר ראשון בהנדסת בנין. התכנית מאושרת על ידי המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) ומזכה את בוגריה בתואר מוכר. סמכות הרישום בפנקס המהנדסים והאדריכלים מוקנית לרשם המתאים על פי חוק. האוניברסיטה מתקוממת נגד החלטתו התמוהה של הרשם ואף פנתה לשרת החינוך על מנת שתפעל לתיקון המעוות. האוניברסיטה, מצדה, המציאה לרשם מידע שהוא ביקש על מנת לסייע לתלמידים והיא תעשה ככל יכולתה ותסייע לתלמידיה בכל אמצעי העומד לרשותה על מנת לתקן את המצב.  התואר בהנדסת בניין באוניברסיטת בן-גוריון הוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה ולכן הינו חוקי על פי כל קנה מידה.

 

תוכנית הלימודים בהנדסת בניין באוניברסיטת בן-גוריון היא מן המשובחות בארץ וזכתה לשבחים רבים מועדה מלווה בינלאומית שהוקמה על פי דרישותיה של המועצה להשכלה גבוהה. יש לציין כי הועדה כללה אנשי אקדמיה מן המעלה הראשונה בעולם בתחומי הנדסת מבנים וניהול הבנייה.

 

בוגרי המחלקה וסטודנטים שלה, המועסקים במשרדי הנדסה מהחשובים בארץ, זוכים להערכה בלתי רגילה (והעניין מתועד) והביקוש להם במשרדים אלה עולה על הביקוש לבוגרי כל מוסד אחר בארץ. תוכנית פרויקט הגמר של המחלקה בהנדסת מבנים וניהול הבנייה היא ייחודית במבנה שלה בקנה מידה ארצי ובקנה מידה בינלאומי. בנוסף, איגוד המהנדסים הגדיר את תוכנית הפרויקטים של המחלקה כבעלת חשיבות לאומית.

 

למרות חילוקי דעות עם רשם המהנדסים החלה האוניברסיטה ביישום דרישות הרשם לענייני הנדסת מבנים, ומצפה ממנו להסדרת רישום בוגרי המחלקה להנדסת בניין בפנקס המהנדסים. בימים אלה, הנהלת האוניברסיטה פעילה באופן אינטנסיבי כדי להשלים את ההליך הזה בהקדם הן באמצעות שרת החינוך- המכהנת בתוקף תפקידה כיו"ר המועצה להשכלה גבוהה- והן באמצעות מועצת ההנדסה והאדריכלות.

 

רשם המהנדסים: הבוגרים לא הגיעו לבחינות

 

מונל הוסיף כי, "לעת עתה 5 מתוך 7 בוגרי התכנית בחרו שלא להופיע, מטעמיהם שלהם, מול הועדה ולפיכך לא ניתן היה לקבוע עבור אלה שלא הופיעו את מדור הרישום . לועדה הבאה הוזמנו 6 נוספים ולאחר מכן נקבע את מדיניות הרישום. עוד מציין מונל כי, הכרת המל"ג בתואר התבצעה בשנה שעברה בלבד, ומאותה העת רשאים היו הבוגרים לבקש להרשם".זאת, כשהבוגרים הראשונים פנו להרשם רק בסוף שנה שעברה וחלקם אכן נרשם". 

 

בנוגע להתנהלות מול האוניברסיטה והסטודנטים מסר מונל ל-ynet שבמהלך בדיקת התעודות, בהתאם לסמכויותיו ולפי חוק המהנדסים והאדריכלים, הוא מצא לנכון לפנות לאוניברסיטה לקבלת הבהרות בנושאים מסוימים וכן להזמין את בוגרי המחזור הראשון והשני של האוניברסיטה להופיע בפני ועדה מקצועית לצורך קביעת התאמת רישומם בפנקס בענף להנדסה אזרחית במדור זה או אחר.

 

מונל הבהיר, ש"כפי שסוכם עם האוניברסיטה, כל הבוגרים המחזור הראשון והשני אכן יירשמו בפנקס. עם זאת, לא תוכר לסטודנטים תקופת התמחות אשר החלה טרם רישומם".

 

לדברי מונל, "על הסטודנטים לעבור, לפי התקנות, 3 שנות התמחות מרגע הרישום. בוגרי שני המחזורים הראשונים, כאמור, ירשמו באופן מיידי בענף להנדסה אזרחית, כאשר מדור הרישום יקבע בכפוף לבדיקה כאמור לעיל. בנוגע למחזור המסיים כעת ואלו שיעקבו אחריו, הדבר כפוף לדיונים עם האוניברסיטה ועמידה בקריטריונים, כפי שנקבעו בסיכום הראשוני. אם מה שהובטח לסטודנטים אינו מה שהם זכאים לו בפועל, זהו עניין שבין הסטודנטים לאוניברסיטה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המל"ג מכיר בתואר - אך לא רשם המהנדסים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים