10 הכבישים המפחידים בעולם
בכביש בקאראקורם הנהגים סובלים ממחלת גבהים, בקאנינג סטוק רוט אין איך לתדלק, בהלסמה מחכות להם מפולות סלעים - ובטרנס סהרה דיונות חול חוסמות את הדרך. שונאים לנהוג? אלה לא הכבישים בשבילכם
אתם מתלוננים על הפקקים בכניסה לתל אביב או על העליות הקשות לירושלים? יש כבישים בעולם שמציבים אתגרים הרבה יותר מורכבים מהנהגים שבוחרים לנסוע בהם. בחלקם נסיעה היא ממש התגרות במזל, ואף סכנת חיים. רוצים להימנע או שזה דווקא מעורר בכם התרגשות? מגזין "Travel + Leisure" מונה עבורכם את עשרת הכבישים הכי מפחידים ברחבי העולם.
1. דרך צפון יונגס
איפה: בין לה פז וקורויקו (Coroico), בוליביה
אפקט הפחד: דרך צפון יונגס (Yungas) ידועה גם כ"דרך המוות". היא משתרעת לאורך 65 קילומטרים הרריים במיוחד, רוחבה מצטמצם לכשלושה מטרים בנקודות מסוימות ויש בה ירידות של 300 מטר ישר ליער הגשם שלמטה. מעקה בטיחות? הייתם מתים.
זוכרים את הנופלים בדרך צפון יונגס (צילום: Gettyimages Imagebank)
2. מנהרת גואוליאנג (Guoliang)
איפה: הרי הטאיהאנג (Taihang), סין
אפקט הפחד: בואו נתחיל בכך שפירוש השם הוא "הדרך שאינה סובלת טעויות". ב-1972, תושבי הכפרים שבאיזור הרי הטאיהאנג הנידח חצבו מנהרה באורך 1.2 קילומטר דרך אחד ההרים על מנת לקצר את ההגעה אל העולם שבחוץ. כיום כלי רכב מצטופפים בדרך - 4.5 מטר גובהה ו-3.65 מטר רוחבה - תוך שהם מתפתלים לאורך שלושים ה"חלונות" המספקים הצצה במורד ההר אל התהום שנפערת מאות מטרים למטה. לתמונה של המנהרה
3. הכביש המהיר הלסמה
איפה: האי לוזון (Luzon) שבפיליפינים
אפקט הפחד: כמו בדרכים רבות אחרות שאין מי שיטפל בהן ויתקן אותן, מפולות אדמה וסלעים הן חלק מהחיים בכביש המהיר הלסמה (Halsema). האבנים הגדולות המידרדרות מן הפסגה חוברות לערפל שנוצר בגלל יער העננים ועלול לחסום לחלוטין את הראות. חלקים מהכביש, החוצה את רכס הקורדיירה סנטרל, כלל אינם סלולים. לתמונה של הכביש
4. הכביש המהיר קאראקורם
איפה: רכס הרי קאראקורם (Karakoram) בין פקיסטן לסין
אפקט הפחד: זהו אחד מהכבישים הסלולים הגבוהים ביותר בעולם. הוא חוצה את ההרים בגובה של מעל ל-4,800 מטר ומגיע בסופו לסין. זהו כביש פופולרי בקרב תיירים, כשאופנוענים עוצרים באמצע הדרך כדי לראות את ה-K2 ושאר הפסגות מגרדות השחקים. נהגים עלולים לסבול ממחלת גבהים במהלך נסיעתם בכביש, שאורכו 1,286 ק"מ והוא מתפתל לאורך נהרות וחוצה מישורים שוממים ויבשים לפני שהוא מתחיל לטפס במדרון הבלתי נגמר של הקאראקורם.
מהגבוהים בעולם. הכביש בקאראקורם (צילום: Gettyimages Imagebank)
5. הכביש המהיר קולימה (Kolyma)
איפה: המזרח הרחוק הרוסי וסיביר
אפקט הפחד: השחקנים איאן מקגרגור וצ'רלי בורמן שעברו את הדרך הזאת - 19,000 ק"מ אורכה - כינו אותה בשם "דרך העצמות", וזאת במהלך מסע אופנועים מסביב לעולם שערכו ב-2004. הכביש נבנה בתקופת סטאלין והכינוי נובע מכך שאסירי ועובדי מחנה העבודה שמתו במהלך בנייתו - וחלקם קבורים תחתיו או בסמוך לו. הדרך עוברת בכמה ממקומות היישוב הקרים ביותר בעולם. בחורף, במקום לחצות את הנהרות במעברות - הנהגים פשוט נוסעים על פני המים הקפואים.
6. קאנינג סטוק רוט (Canning Stock Route)
איפה: לאורך המדבריות הנרחבים של אוסטרליה המערבית
אפקט הפחד: הבוקרים של לפני מאה שנה היו אלה ששרטטו במדבריות את קוויה של הדרך הזו, 1,770 ק"מ אורכה, כאשר חפרו יותר מ-50 בארות לאורכה. שיירות רכבי 4X4 מהודרים חוצות כעת את השממה הבלתי נגמרת בעזרת תדלוקים חוזרים ומעצבות מחדש את פני החול של אחד מהאיזורים הפחות מיושבים בכדור הארץ.
7. נתיב גרסיוזה (Graciosa)
איפה: בהרים שמעל מורטס (Morretes), ברזיל
אפקט הפחד: הדרך העתיקה הזאת מתפתלת ביער גשם וחוצה גשרים מכוסי טחב. חלקים ממנה מרוצפים באבנים עגלגלות שהופכות חלקלקות ומסוכנות במיוחד בפניות החדות, וצדדיה מכוסים בצמחייה שופעת, שלעתים נדחפת לנתיב ממש. לתמונה של הכביש
8. הכביש המהיר טרנס-סהרה
איפה: מאלג'יר (בירת אלג'יריה), ועד לאגוס (ניגריה), אפריקה
אפקט הפחד: מכביש מרוצף ועד דרך חולית לחלוטין, כביש טרנס-סהרה עובר בשלוש מדינות - אלג'יריה, ניז'ר וניגריה - במסעו לאורך מדבר החול הגדול ביותר בעולם. אי אפשר להשיג מי שתייה ודלק במרבית הנסיעה ומדי כמה שנים סופות חול מזיזות דיונות שלמות שחוסמות את הדרך למשך כמה ימים.
9. דרך סטילוול
איפה: דרך ג'ונגלים מהעיר לדו (Ledo) שבהודו ועד בורמה
אפקט הפחד: דרך סטילוול (Stilwell), הידועה גם בשם "דרך לדו", נבנתה במהלך מלחמת העולם השנייה כנתיב אספקה על ידי בנות הברית במחיר של אלפי קורבנות. לאורך 1,700 ק"מ היא מטפסת במעלה הרים, מתפתלת דרך הג'ונגל וחוצה יותר ממאה נהרות ונחלים. כיום היא כמעט ולא משמשת נהגים, שכן חלקים ממנה כלל אינם נגישים תחת השלטון הטוטליטרי בבורמה - כך שהג'ונגל משתלט עליה בחזרה.
10. הדרך לסלבה בלו לודג'
איפה: בין סנטה אנה (Santa Ana) לבין אכסניית סלבה בלו (Selva Blue), בוליביה
אפקט הפחד: זו דרך מרוצפת חצץ באורך 160 ק"מ שהיא בעצם מבוך בג'ונגל. שישה מטרים רוחבה והיא מצטמקת לכדי שני נתיבים מכוסי עשב שחוצים גשרי עץ מעל פלגים שוצפים של האמזונס. אם זה לא מספיק, הדרך מוצפת לעתים קרובות.