רה"מ מאשים: יריב פוליטי העביר מסרים לאסד
ראש הממשלה סיפר בוועדת החוץ והביטחון על "גורמים בישראל שמנסים ליצור מגע בלתי רשמי עם הסורים". גורמים מדיניים גילו ל-ynet כי הדברים כוונו לפוליטיקאים בכירים ביותר, שמאותתים לנשיא הסורי בצנורות שונים שכדאי לו להמתין מעט, עד להחלפתו של אולמרט
למי התכוון אולמרט בוועדת החוץ והביטחון? ראש הממשלה אמר בדיון הוועדה הבוקר (יום ב'): "שמעתי על גורמים בישראל שמנסים ליצור מגע בלתי רשמי עם הסורים, ואני מקווה שזה לא ייעשה... צריך שזה יעשה אך ורק בדרך המלך של המו"מ".
אולמרט לא גילה מיהם אותם גורמים. לדבריו, "המשא ומתן יצר ללא ספק אופציות מסוימות לסורים שלא היו קודם. הם עדיין קטנות ומצומצות יותר מכפי שחלק ממבקרי הממשלה מייחסים להם".
מבדיקת ynet עולה כי ראש הממשלה לא התכוון לערוצים וולונטריים, כמו זה שמוביל בתקופה האחרונה מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, ד"ר אלון ליאל, אלא ליריביו הפוליטיים.
גורמים מדיניים המעורים במגעים עם הסורים אמרו ל-ynet כי אולמרט כיוון בדבריו לפוליטיקאים בכירים ביותר, שככל הנראה מנסים לאותת לנשיא הסורי בצינורות שונים שכדאי לו לחכות מעט, עד להחלפתו של ראש הממשלה, ואולי אפילו עד לאחר הבחירות הכלליות, שכן - עמם ניתן יהיה להגיע להסכם שלום בין המדינות.
כמה שמות "חשודים" במגעים
הגורמים המדיניים הזכירו בדבריהם כמה שמות שעשויים להיות אלה המעורבים בהעברת המסרים הלא-רשמיים. יש להניח שהדברים מבוססים על מידע רגיש שהתקבל במערכת המדינית.
בעבר, לפני שנחשף לראשונה ב-ynet הסכם ז'נבה שגיבשו ראשי השמאל, התבטא ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, בכנס בבת ים באופן דומה והאשים גורמים בשמאל בשיתוף פעולה עם הפלסטינים "מאחורי גבה של הממשלה".
ישראל וסוריה מנהלות משא ומתן לא-ישיר בתיווך טורקי. שר החוץ הטורקי,
עלי בבצ'אן, אמר באחרונה כי בקרוב יתקיים סבב שיחות רביעי. עדיין לא ברור מתי יעברו השיחות לפסים ישירים. נשיא סוריה, בשאר אסד, אמר באחרונה כי יש סיכוי שהשיחות יעברו למישור ישיר, אך רמז כי צעד שכזה יקרה ככל הנראה רק לאחר שיתחלף נשיא ארה"ב.
המגעים בין ישראל לסוריה יצאו לדרך בחודש מאי האחרון, ונפתחו בהודעה דרמטית, שפורסמה בבירות ישראל, סוריה וטורקיה, שבה נאמר: "הצדדים הצהירו על כוונתם לנהל את השיחות בתום לב ובפתיחות, ולקיים דיאלוג רציני ורציף, על מנת להגיע לשלום מקיף בהתאם למסגרת שנקבעה בוועידת מדריד".