שתף קטע נבחר

 

אושר: מינוי שופט עליון - רק ברוב מיוחס

הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית חוק הקובע כי מינוי שופטים לבית המשפט העליון ידרוש רוב מיוחס של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה הממנה

הוועדה למינוי שופטים נתקלת בשנים האחרונות בקשיים של ממש, כאשר היא נדרשת למנות שופטים חדשים לבית המשפט העליון. כעת הדרך למשרה השיפוטית החשובה בישראל עשויה להיות מורכבת בהרבה. חוק חדש שאושר אמש (יום ב') בקריאה שנייה ושלישית קובע כי על-מנת לזכות במינוי לעליון יזדקק המועמד לתמיכה של שבעה מבין תשעה חברי הוועדה הממנה.

 

ההצעה, שאותה יזם חבר הכנסת גדעון סער מהליכוד, אושרה ברוב גדול של 52 ח"כים מול 11. מבין חברי הכנסת שתמכו בהצעת החוק נמנים תשעה מחברי סיעת קדימה, תשעה מחברי סיעת העבודה (בהם חברת הכנסת שלי יחימוביץ), וכן חברי כנסת מסיעות ש"ס, יהדות התורה, ישראל ביתנו, האיחוד הלאומי-מפד"ל והליכוד. המתנגדים נמנים בעיקר על שורות מרצ (4 מתנגדים) והסיעות הערביות (3 מתנגדים).

 

"הרפורמה ההיסטורית בדרך בחירת שופטי בית המשפט העליון שיוצאת היום לדרך היא מהלך מהותי שיאפשר השפעה ממשית של כל הגורמים המיוצגים בוועדה", הסביר סער.

 

לדבריו, "השינוי באופן בחירת שופטי העליון יגביר את הפלורליזם בהרכב בית המשפט העליון, יצמצם את העימותים הבלתי פוסקים בתוך הוועדה לבחירת שופטים ויגביר בה את ההידברות הפנימית.

בין שינוי קיצוני לבין התנגדות לכל שינוי - יש דרך שלישית של שינויים מידתיים ומאוזנים במערכת המשפט וזו הדרך של חוק זה".

 

שר המשפטים, דניאל פרידמן, ברך על החלטת הכנסת ואמר: "החוק יגרום לאיזון בין השופטים החברים בוועדה למינוי שופטים לבין שאר החברים. בנוסף, ההצעה תשפר את הליך בחירתם של מועמדים ותגדיל סיכויים להבטיח מגוון דיעות בבית המשפט העליון".

 

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ פרופ' מנחם בן-ששון אמר בעקבות אישור החוק: "ההסדר החדש ייתן אמנם כוח רב בידי קבוצות מסוימות שעלולות לנצלו לרעה, אך תקוותי היא שבמקום זאת יתפתח דיאלוג פורה בין חברי הוועדה, שיביא לבחירת שופטים בעלי תפיסות עולם מגוונות. מתוך הסכמה נוכל להביא למינויים של השופטים המוכשרים ביותר".


פורסם לראשונה 28/07/2008 22:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדרך תהיה ארוכה יותר? ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים