טורקיה: מפלגת השלטון האיסלאמית לא תפורק
שופטי בית המשפט העליון דחו את התביעה לפרק את מפלגת השלטון האיסלאמית "מפלגת הצדק והפיתוח" של ראש הממשלה ארדואן והנשיא גול. התובע הציבורי טען כי המפלגה הפרה את החוקה החילונית לאחר שקידמה חקיקה איסלאמית
אי ודאות פוליטית שנמשכה חודשים הגיעה אל קיצה: בית המשפט העליון של טורקיה הודיע הערב (יום ד') כי החליט שלא לפרק את מפלגת השלטון האיסלאמית "מפלגת הצדק והפיתוח". עם זאת, נשיא בית המשפט האסים קיליץ' החליט להעניש את המפלגה וקבע שתהיה זכאית רק לחצי מהמימון הממשלתי.
"ההחלטה היא אזהרה, אזהרה חמורה", אמר השופט קיליץ' במסיבת עיתונאים שכינס הערב. לדבריו, שישה מ-11 השופטים שדנו בשלושת הימים האחרונים בסוגיה רצו לאסור את פעילות המפלגה ואולם לפי החוק המסדיר את פעילות בית הדין, נדרשים שבעה קולות כדי החלטה שכזו.
המפלגה האיסלאמית גרפה בבחירות שנערכה ביולי שעבר 47 אחוזים מקולות המצביעים - רוב שאפשר לה להקים ממשלה יציבה שאינה על בסיס קואליציוני. ואולם התביעה הציבורית במדינה טענה כי המפלגה הפרה את החוקה החילונית בקידום חקיקה איסלאמית, כגון ביטול האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות הממלכתיות. בחודש שעבר החליט בית המשפט כי המהלך אינו חוקי והשיב את האיסור על כנו.
עוברי אורח על רקע פוסטר של ראש הממשלה הטורקי (צילום: AFP)
מפלגת השלטון הביעה שביעות רצון מכך שהאיום בפירוקה הוסר מעליה. "ההחלטה הזאת היא משום העלאת הרף של הדמוקרטיה", אמר יושב ראש הפרלמנט קוקסל טופטל לסוכנות הידיעות הטורקית אנטוליה. שר ההגנה הטורקי, וג'די גונול אמר כי להחלטת בית הדין יש "חשיבות עצומה בהיסטוריה של הדמוקרטיה והחוק בארצנו". "טורקיה ניצלה מאי-ודאות - ותמשיך במסלולה בביטחון וביציבות", אמר באיזמיר שבמערב טורקיה.
השווקים הפיננסיים שידרו אופטימיות בשבוע האחרון על רקע הערכות שבית המשפט החוקתי לא יורה על פירוק המפלגה. המטבע המקומי, הלירה, עלה בכ-1.5 אחוז במסחר אל מול הדולר, ומדד המניות התחזק בכ-4 אחוז. פרשנים פוליטיים העריכו כי החלטה מהירה מצד השופטים תביא לתוצאה חיובית מבחינת המפלגה. השופטים החלו לדון בנושא ביום שני השבוע.
הרקע למשפט במחלוקת בין הממשלה לממסד החילוני, הכולל את הצבא ומערכת המשפט, על תפקיד הדת במדינה המוסלמית בעיקרה. מבקרי התביעה אמרו כי החלטה לפרק את המפלגה תהווה "הפיכה משפטית" נגד מפלגה שנבחרה באורח דמוקרטי. מפלגתם של הנשיא עבדאללה גול וראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן דחתה את הטענות כי פעילותה מפרה את החוקה החילונית.
האיחוד האירופי, שגינה את התביעה עם הגשתה, בירך על הפסיקה. מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי חוויאר סולאנה הביע תקווה שההחלטה תתרום להשבת היציבות הפוליטית במדינה. לטורקיה יש היסטוריה ארוכה של מהלכים משפטיים נגד תנועות פוליטיות: במהלך השנים פורקו במדינה יותר מ-20 מפלגות פוליטיות על רקע טענות לפעילות איסלאמית או כורדית.