דעות חלוקות במערב: מתי איראן תשיב להצעה?
האיחוד האירופי מפגין גמישות ומוכן לקבל את תשובתה של איראן גם במהלך השבוע הקרוב. ארה"ב מאידך מבהירה כי הדד-ליין שנקבע למחר - עודנו עומד, ומזהירה מפני החרפת הסנקציות. נשיא איראן אחמדי-נג'אד הבטיח "לעמוד בכוח מול האויבים"
השעון מתקתק והעולם ממתין לתשובתה של איראן להצעת המעצמות הגדולות בנושא תוכנית הגרעין שלה. דיפלומטים אירופאים אומרים היום (ו') כי הם מוכנים להמתין כמה ימים נוספים מעבר לדד-ליין הלא-רשמי שנקבע לשבת. במקביל, מדגישים גורמים אמריקנים כי המועד עומד בעינו, וכי אם התשובה לא תהיה חיובית, יהיו לכך השלכות שליליות.
נציגי שש המעצמות המערביות, ובהם גם נציג אמריקני, נועדו ב-19 ביולי בז'נבה לשיחות מקדימות עם המשלחת האיראנית. המעצמות הציעו חבילת תמריצים, שכוללת הפסקה של הרחבת הסנקציות באו"ם, בתמורה לכך שטהרן תקפיא את תוכנית העשרת האורניום שלה. איראן פסלה מיד את ההצעה והעמידה בספק את האפשרות להמשך השיחות.
דיפלומטים אירופאים אמרו כי הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה - העומד בראש השיחות עם איראן בנושא הגרעין - לא יכריז כי טהרן החמיצה את המועד אם לא תשיב להצעה עד מחר, אבל הדגיש כי המערב מעוניין בתשובה בשבוע הקרוב.
"לא צריך להתמקד יותר מדי בשבת. אם זה לא יהיה בשבת אלא בשבוע הבא זה לא סיפור גדול. מה שחשוב זה לקבל תשובה ברורה במהרה, בימים הקרובים", אמר הפקיד.
עם זאת, ארצות הברית הבהירה כי היא מצפה לקבל תשובה מהרפובליקה האיראנית עוד השבוע. "אנחנו רוצים ומצפים לתשובה בסוף השבוע הזה. ניתנו להם שבועיים להשיב, והשבועיים האלו מסתיימים בשבת", אמר דובר מחלקת המדינה בפועל, גונזלו גלאוס.
מאיימים בהרפת הסנקציות
דוברת הבית הלבן, דנה פרינו, כבר הזהירה מפני השלכות מרחיקות לכת במקרה שאיראן לא תשיב בחיוב להצעת המערב. "אם הם לא ישיבו בחיוב להצעה הנדיבה מאוד שלנו - יהיו לכך השלכות שליליות, והדבר יתבטא קרוב לוודאי בסנקציות נוספות", אמרה.
לדבריה, קשה לקבוע מהן כוונותיה של טהרן, מאחר שהם "מעט לא-צפויים". "האיראנים שלחו מסרים מעורבים השבוע וקשה לדעת מה השורה התחתונה מבחינה זו", הוסיפה.
אבל מסרים מעורבים אינם רק נחלתם של האיראנים. גם האירופאים, כך מסתמן, שומרים על חזית משולבת: "אנחנו ממשיכים בגישה כפולה של דיאלוג והפעלת לחץ. אם הדיאלוג לא יעבוד, נוכל להפעיל לחץ נוסף.. באו"ם או ברמת האיחוד האירופי", אמרו דיפלומטים בבריסל.
ומה אומרים באיראן? הנשיא, מחמוד אחמדי-נג'אד, אמר כי ארצו תעמוד בכוח נגד אויביה, וטען כי נושא הגרעין משמש כתירוץ בידי אויבי המדינה. "הסיבה המרכזית לטינה שלהם כלפי המדינה, בשלושים השנים האחרונות, היא שהם רוצים להכריח את האומה האיראנית לפרוש", אמר. מחר אמורה איראן להשיב להצעת המעצמות הגדולות בנושא תוכנית הגרעין שלה
איראן טוענת כי היא מעוניינת בתוכנית גרעין למטרות אזרחיות ולצרכי הפקת אנרגיה בלבד, אך האו"ם הטיל עליה סנקציות מאז שטהרן הפכה את תוכניתה הגרעינית לחשאית, ומנעה את הפיקוח הבינלאומי על מתקניה הגרעיניים. המערב חושד כי פניהּ של הרפובליקה המוסלמית מועדות לקראת ייצור פצצת גרעין - טענה שאיראן דוחה מכל וכל.