שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

מאלבומו של טייס: מלחה"ע הראשונה בארץ

טייסת 302 של צבא גרמניה לחמה במלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל. ד"ר נורברט שוויקה, מומחה לחקר התקופה, מביא אלינו אוסף צילומים המתעדים את הימים ההם

השבוע נציג אוסף תצלומים מאלבום הולצהאוזן, טייס גרמני ששירת בטייסת 302 שלחמה בארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה.

 

במלחמת העולם הראשונה פעלו בארץ ישראל לצד הכוחות הטורקים חמש טייסות של צבא גרמניה. טייסת 300 הגיעה ראשונה, ובשנים 1916 ועד 1918 הגיעו עוד 4 טייסות. בסה"כ פעלו בשמי הארץ 85-90 מטוסים גרמנים שעסקו באיסוף מודיעין ובהפצצה.

 

האוסף הגיע מד"ר נורברט שוויקה, שאביו שירת במלחמה בצבא גרמניה. נורברט עלה לארץ, הוא ושלושת ילדיו שירתו בצה"ל. שוויקה היה רופא בבית החולים האיטלקי (בעבר ביה"ח האוסטרי) בנצרת, שבסמוך אליו נמצא בית העלמין הגרמני לחללי מלחמת העולם הראשונה. מתוך עניין אישי החל לחקור ולתעד את תולדותיהם של שוכני המקום, וגייס משאבים לתחזוקת המקום ולהנצחת חלליו. הוא פרסם ספר בנושא ונחשב היום למומחה בחקר תקופה זו בא"י. בקרוב יתפרסם ספרו על בתי החולים בירושלים.  


1. מנהרה לא מושלמת בהרי הטאורוס בדרום טורקיה

 


2. העמסת מטוס על רכבת עם פסים צרים לפני הכניסה למנהרת הטאורוס

 


3. טייסת 300 בסיני, סוף שנת 1916. הסוכה ברקע היתה שלל שנלקח מהבריטים בקטיה. באמצע ד"ר פרופר, איש מודיעין שהיה לאחד המומחים המפורסמים למזרח התיכון. האיש עם הקולפק הוא ראש הצלב האדום הגרמני הנסיך פון הוהנלוהה

 


4. הלוויתם של הטייס רודיגר פון קינסברג והנהג אוטו גראביאט ב-9.6.1918, בדרך למקום הקבורה על יד בית החולים האוסטרי (היום בי"ח "איטלקי"). השטח הריק הוא השטח המפריד היום בין הכביש לטבריה בשכונת "אל-ח'אנוק" לבין הכביש העוקף. רק היום מתחילים לבנות עליו שכונה חדשה

 


5. טייס אוסטרלי, פצוע שנפל בשבי, נאסף בידי הגרמנים

 


6. דיון של מפקדי הטייסות עם מפקד (כל) הטייסות, רב סרן פון המסקרק. המקום הוא כנראה חניון המשאיות בנצרת (כיום נמצא שם קולנוע דיאנה)

 


7. מרשל פון פאלקנהיין מבקר אצל הטייסים הבווארים בעפולה. עם הגב למצלמה, לבוש מעיל ארוך וקולפק טורקי, רב סרן פרנץ פון פאפן, שמונה בשנת 1932 לקנצלר גרמניה. מעשיו בתפקידו זה הביאו כעבור חצי שנה את המפלגה הנאצית ואדולף היטלר בראשה לשלטון

 


8. מפקד הטייסות, סרן ואיירט, עם מפקד טייסת 304, סרן ואלץ. טייסת 304 הקימה את מנחת מטוסיה ליד הקואופרציה מרחביה והתיידדו עם חברי הקואופרציה שדברו גרמנית. מזכיר הקואופרציה יוסף רבינוביץ מספר על טייסת 304 בשדות מרחביה:

 

"באחד מלילות תמוז (קיץ תרע"ח, 1918) קרה האסון. לפנות בקר נשמעו יריות. הקצין ואלץ מיהר באוטו עם אחדים מחברינו למקום שמשם נשמעו היריות. משה סגלוביץ' נמצא הרוג וישראל רידר פצוע קשה.... הרוצחים ארבו להם בתעלה ליד כביש עפולה-נצרת. שוטרים תורכים תפסו את החשוד ברצח בכפר שונם והוא נמלט מידם.... ביום שישי לשבוע פגש הקצין ואלץ בי ובמר בלומנפלד ואמר: לא אוכל לשאת במנוחה את אסונכם, לא אנוח ולא אשקוט עד אשר אמצא את הערבי אשר נמסר בידי הרשות הטורקית ונמלט מידה. ... למחרת היום, בשבת בבקר השכם הוקף הכפר שונם על ידי אנשי צבא גרמנים מזוינים במכונות יריה. מעל לכפר דאו אוירונים. ואלץ אסף את זקני הכפר ודרש מהם כי יסגירו לו את הערבי אשר נמסר בשעתו לרשות הטורקית ונמלט ממנה. הוא נתן להם ארכה רגעים מספר והזהירם, כי מקץ הזמן הקבוע ירעיש את הכפר. ליתר תוקף נזרקה פצצה לא הרחק מהכפר. אנשי הכפר נבהלו מאד והוציאו את הערבי מתוך חבית קמח ומסרהו לידי הפלוגה".

 


9. שדה התעופה ברבת עמון, טייסת 305

 


10. מטוסים גרמניים לאחר הפצצה בריטית

 


11. טייסים של טייסת 300

 


12. בסיום המלחמה, בה נחלו הטורקים ושותפיהם מפלה, הושמו חיילי הטייסות שנותרו במעצר. בתצלום: 1919 החיילים חוזרים לגרמניה ממחנה המעצר בקושטא באוניה "אסגארד"

  

 

  • פרויקט מיוחד: היסטוריה ישראלית על ציר הזמן - לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. טייסת 305 בדרעא. הטייס קורט פון ציגלר אונד קליפהאוזן הופל ונהרג ב-15.9.1918 ונקבר בדרעא
ב. חגיגה לרגל העלאה בדרגה בטייסת 302 בכנסייה של היישוב הטמפלרי ואלדהיים (היום אלוני אבא), יוני 1918
ג. הקבורה של קינסברג וגראביאט. בשורה האמצעית מימין, במדים בהירים וקולפק, המרשל אוטו לימן פון זנדרס
ד. שני טייסים אנגליים שהופלו ע"י קצינים של טייסת 303
ה. הטייסת הבווארית 304 בקיץ 1918. מימין (בגבס) ברטהולד מטייסת 301
ו. בחצר של מפקד הטייסות בנצרת, הכניסה למחלקת הצילום. הבית אינו מזוהה, ייתכן ולא קיים עוד
ז. בניין השלישות של טייסת 303 בג'נין
מומלצים