מחצית ממיני הקופים בעולם בסכנת הכחדה
כריתת היערות, התרחבות שטחי המחייה של האדם וציד למאכל מאיימים על המשך קיומם של מאות מיני קופים ברחבי העולם. סקר של ארגוני שימור עולמיים מזהיר כי כמחצית ממיני הקופים מצויים בסכנת הכחדה, ואם לא יינקטו פעולות שימור והצלה רבים ממיני הקופים ייעלמו לנצח
סקר מקיף שנערך בחמש השנים האחרונות מציג תמונה עגומה לגבי מצבם של הקופים ברחבי העולם. מתוך 634 מיני ותתי-מינים של פרימטים, כמעט מחצית מצויים בסכנת הכחדה - כך דווח ארגון השימור העולמי (IUCN) שעדכן השבוע את "הספר האדום" של הפרימטים המצויים בסכנת הכחדה.
"במשך שנים התרענו כי עתידם של הקופים נמצא בסכנה, אך כעת יש לנו נתונים מוצקים שחושפים תמונת מצב חמורה יותר מכפי שדמיינו", אמר ראסל מיטרמייר, נשיא קרן השימור העולמית (CI), ואחד מחוקרי הקופים הנודעים בעולם. "הרס יערות טרופיים מאז ומתמיד נחשב לסיבה העיקרית לצמצום האוכלוסיות, אך כעת מתברר כי הציד מהווה איום רציני באזורים מסויימים, וקופים למעשה נאכלים עד לכדי הכחדה".
בשנה שעברה פרסם האיגוד דו"ח בו כלל את 25 מיני הקופים
הנמצאים בסכנת הכחדה חמורה, וציין כי שליש ממיני הקופים בעולם נמצא בסכנת הכחדה. העלייה החדה הגיעה בעקבות הסקר האחרון בו השתתפו מאות מדענים וחוקרים ששלחו נתונים על מצב אוכלוסיות הקופים ברחבי העולם. הדו"ח המלא יפורסם באוקטובר בכנס העולמי שיתקיים בברצלונה ויתמקד במצבם של היונקים בעולם.
הממצאים בסקר מדאיגים: האיומים על הקופים לא השתנו בשנים האחרונות - אך התעצמו. אובדן של שטחי מחייה כתוצאה מכריתת ושריפת יערות, ציד של קופים למטרות מאכל, סחר באברי וחלקי גופם של הקופים לתעשיית התרופות המסורתיות בסין ושימוש בקופים כחיות מחמד, מאיצים את תהליך ההכחדה ברחבי העולם.
למרות שברזיל ומדגסקר נחשבות למדינות בהן מצויים מינים רבים ביותר של קופים וקיפופים, דווקא באסיה הוגדרו 70 אחוז מהקופים כפגיעים, בסכנה הכחדה או בסכנת הכחדה קריטית. משמעות הדבר היא שהם עלולים להיעלם לנצח בעתיד הקרוב.
המירוץ לצלחת ולארנק - הקופים משלמים את המחיר
בקמבודיה, ויטנאם ואינדונזיה ישנם כ-90 אחוז ממיני הפרימטים המצויים על סף הכחדה. אוכלוסיות של גיבונים, קופי עלים, לנגורים ומינים אחרים התמעטו כתוצאה מאובדן שטחי מחייה. שילוב של ציד קופים למטרות מזון, אספקת קופים לטובת תעשיית התרופות המסורתיות הסיניות ושימוש בקופים למטרות נוי, הפך את המצב באסיה לחמור מתמיד.
באפריקה נאבקים מיני קיפופי למורים זעירים וגורילות הרים על הישרדותם - 11 מתוך 13 מיני קולובוס אדום מצויים בסכנת הכחדה חמורה והחוקרים חוששים כי חלקם אף הוכחדו מהטבע. בנוסף, ישנו מין מסויים של קולובוס אדום שלא נצפה באזור ב-30 השנים האחרונות.
העוני הקשה במדינות האזור והגידול העצום באוכלוסיה מניע תושבים רבים לצוד את חיות הבר
- הקופים משלמים את המחיר מאחר שהם חיות פעילות יום וקלות יותר ללכידה.
התגלתה אוכלוסיה חדשה של למור הבמבוק במדגסקר (צילום: CI)
מאז שנת 2000, 53 מיני פרימטים התגלו למדע – 40 מהם ממדגסקר. רק לאחרונה התגלתה אוכלוסיה חדשה ונדירה ביותר של למור במבוק במרחק של 400 קילומטר מהמקום היחיד בו היה ידוע שהאוכלוסייה קיימת, וכיום היא מונה כ-140 קיפופים בלבד. גם סוג חדש של קוף אילני, שזכה לשם "קיפונג'י" שהתגלה לראשונה לפני שנתיים בטנזניה, כבר מוגדר בסכנת הכחדה והאוכלוסייה המשוערת שלו מונה כאלף פרטים בלבד.
קונגו: התגלתה אוכלוסיה עצומה של גורילות שפלה
אך לא הכל עגום במאמצי השימור העולמיים. בעוד שמספרן של גורילות ההרים במשולש באזור קונגו נמצא בירידה, דיווח חדש מעניק תקווה חדשה לחוקרים, שסברו כי מרבית מהיונקים הגדולים נכחדו כתוצאה מציד ונגיף האבולה. בימים האחרונים דווח על גילויה בקונגו של אוכלוסייה של יותר מ-100 אלף פרטים של גורילות ממין שפלה מערבית.
עד כה העריכו את גודל אוכלוסיית גורילות השפלה המערביות בכ-50 אלף בלבד, אך הנתונים החדשים מוכיחים כי האוכלוסייה עשוייה להגיע אף ל-225 אלף גורילות.
גם מצבו של טמרין רעמתי זהוב השתפר באופן ניכר מאז סוף שנות ה-70. האוכלוסייה ביערות הטרופיים בברזיל שמנתה פחות ממאה פרטים בלבד, צמחה בעקביות כתוצאה מגרעיני רבייה בשבי והשבת פרטים לטבע. גם אוכלוסיית הטמרין רעמתי השחור מתאוששת בהצלחה, והחוקרים סבורים כי עם המשך הגנה על שטחי המחייה וקיומם של יערות, ניתן יהיה להבטיח את המשך הישרדותם בטבע.
מייק הופמן, חוקר קופים בקרן השימור העולמית, שוחח אמש עם גולשי אינטרנט רבים בעקבות פרסום הממצאים. "למרות התוצאות העגומות, ישנו דבר אחד שלמדנו במהלך השנים האחרונות – פעולות שימור ממוקדות עשויות למנוע הכחדה של קופים, אך לא מדובר בפרויקט זול.
"לראייה, ניתן למצוא את כל הארגונים ללא מטרות רווח שפועלים בקונגו כדי לסייע לגורילות", אמר הופמן. "אי אפשר להשקיע בהצלת הקופים למספר שנים ואז לעבור לפרויקט אחר. הסוד לשימור מוצלח הוא מאמצים בני עשרות שנים ומחוייבות אישית וכלכלית של מדינות, גופים ואנשים פרטיים".
טונקין קצר אף
צילום: Tilo Nadler
קוף חרומף מקווינלינג
צילום: CI
אופטימיות זהירה - טמרין רעמתי זהוב
צילום: CI
על סף הכחדה - גיבון צהוב לחיים
צילום: CI
מומלצים