בוש נזף בסין על הפרת זכויות האדם
נשיא ארצות הברית נאם בפני קהל של דיפלומטים, פקידי ממשל ואנשי עסקים בבירת תאילנד - ונשא נאום המכיל את הביקורת הפומבית החמורה ביותר שג'ורג' בוש אי פעם מתח על המשטר הקומוניסטי בסין. בייג'ינג בתגובה: אל תתערב בענייננו הפנימיים
שעות ספורות לפני בואו של נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש לבייג'ינג לרגל האולימפיאדה, הוא נאם הלילה (יום ה') בבנגקוק נאום בו הביע דאגה חמורה ממצב זכויות האדם בסיןמדינה רחבת-הידיים ואף קרא למשטר הקומוניסטי להתיר חופש רב יותר לתושבים. סין הגיבה כי אל לבוש להתערב בענייניה הפנימיים.
"אמריקה עומדת איתנה בהתנגדותה למעצרם של מתנגדי משטר, פעילי זכויות אדם ופעילים דתיים", הכריז בוש בנאומו. "אנחנו קוראים לחופש עיתונות, חופש התאגדות וזכויות עובדים - לא בניסיון לעורר אנטגוניזם בקרב ההנהגה הסינית, אלא משום שהענקת חופש נרחב יותר לאזרחי סין היא הדרך היחידה שסין תוכל לממש את מלוא הפוטנציאל שלה". תוכן הנאום, יש לציין, הועבר לעיתונאים עוד אתמול.
בוש נאם במרכז הקונגרסים בבירת תאילנד - בפני קהל של דיפלומטים זרים, בכירים בממשל התאילנדי, ואנשי עסקים. אחר כך, המריא לסין. על-מנת להרגיע את חחשה של סין, הבהיר בוש כי אינו מתכוון לנצל את הפלטפורמה האולימפית לדיונים על נושא זכויות האדם במדינה, אך הוא מתכוון להעלותו בפגישה פרטית עם עמיתו, הו ג'ינטאו.
הנאום נועד לסכם את מה שכינה בוש "הידוק הקשרים" האסטרטגיים עם אסיה, שלטענת הנשיא האמריקני סימל את עידן נשיאותו. עם זאת, ההערות שהוא השמיע על סין - שהן אולי הביקורתיות ביותר שהשמיע בפומבי - בולטות מאוד.
בוש אמר בנאומו כי הצליח ליצור מערכת יחסים הדוקה עם מנהיגי סין - בזכות התנגדותו לעצמאות טיוואן, שיתוף הפעולה עם בייג'ינג במאמצים לפירוק צפון קוריאה מנשק גרעיני, והרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי. לדבריו, מערכת יחסים הדוקה זו מאפשרת לו להפגין "כנות וישירות" בנושאים רגישים.
בוש בנאומו בבנגקוק (צילום: AP)
"דיברתי בכנות, בפתיחות-לב ובצורה קונסיסטנטית עם ההנהגה הסינית על דאגותינו החמורות ממצב זכויות האדם וזכויות הדת", נכתב בנאום. מוקדם יותר אתמול, במסיבת עיתונאים שערך עם מקבילו הדרום קוריאני, לי מיונג בק, אמר בוש כי האופן שבו דיכאה סין את המיעוטים האתניים קודם לאולימפיאדה "היה טעות". "צריך לעודד אנשים להיות פתוחים ולהביע את דעתם", טען בוש.
עם זאת, בסוף נאומו נשא בוש מסר פייסני - והודה כי השינויים בסין יידרשו להתבצע "על פי תנאיה שלה - ובהתאם למסורתה ולהיסטוריה שלה". "בסופו של דבר, רק סין תוכל להחליט באיזה מסלול להתקדם", אמר הנשיא האמריקני.
בוש אף הזכיר במלים מועטות את ביקורתו על משטר הצבאי הדכאני במיאנמר - וקרא לשחרורה של מנהיגת האופוזיציה אונג סן סו צ'י, ואסירים פוליטיים נוספים. בתוך כך, סין עצרה גם היום מפגינים קולניים באזור כיכר טייננמן. המפגינות היום היו שתי נשים שמחו על פינוין מבתיהן לקראת האולימפיאדה. אלפי בני אדם
נאלצו לעזוב את בתיהם לצורך עבודות הפיתוח בבייג'ינג לקראת המשחקים.
תגובת סין לנאום בוש לא איחרה לבוא ובה הבהירה בייג'ינג כי אל לאף אחד להתערב בענייניה הפנימיים. דובר משרד החוץ הסיני צ'ין גאנג ציין כי סין וארה"ב חלוקות במגוון נושאים, בהם זכויות אדם וענייני דת, אך בייג'ינג מתנגדת בתוקף ל"מלים ופעולות" המשמשות להתערבות בענייניה.