עיריית ת"א תסבסד דירות לזוגות צעירים
מיזם חדש של עיריית תל-אביב יגריל 2,000 דירות בפרויקטים חדשים בהנחה לטובת זוגות צעירים. הקריטריונים המסתמנים: תושבי ת"א-יפו במשך 3 שנים לפחות, עם הכנסה של עד משכורת ממוצעת, וללא בעלות על דירה אחרת
זוגות צעירים כבר מזמן ויתרו על חלום הדירה התל-אביבית ומתפשרים על דירה בפרברים השקטים והפחות-מסעירים. לאחרונה הבינה העירייה כי היא ניצבת בפני בעיה של הגירה שלילית של בני מעמד הביניים מהעיר, ויצאה בתוכנית חדשה שתסבסד לטובתם 2,000 דירות בפרויקטי מגורים חדשים.
150 דירות ברמת-אביב ובפרויקט מתחם הגדנ"ע המתוכנן בדרום העיר, יושכרו במחיר אחיד ומוזל של 2,800 שקל לחודש, במקום ממוצע של 6,000 שקל לדירה בת 80 מ"ר מחירי הדירות למכירה יעמדו על 520 אלף שקל לדירת 100 מ"ר בפרויקט גני שפירא בדרום העיר, במקום מחיר שוק ריאלי של 820 אלף שקל. בפרויקט נס לגויים יימכרו דירות של 120 מ"ר ב-670 -630 אלף שקל במקום במיליון שקלים.
ראש העיר רון חולדאי, בתיאום עם מינהל מקרקעי ישראל, אישר בשלב ראשון מספר פרויקטים ברחבי העיר, הכוללים כ-2,000 יחידות דיור, במסגרת דיור בהישג יד לצעירים, סטודנטים ומשפחות צעירות. מדובר ב"דיור בר-השגה," שהוגדר כך: הוצאות משק הבית על דיור (כולל מסים, מים וחשמל) יסתכמו בלא יותר מ-30% מהכנסת משק הבית נטו. החלטת ראש העירייה באה על רקע המלצות של הוועדה למציאת פתרונות דיור בהישג יד, בראשותו של סגן ראש העירייה, ארנון גלעדי, שעל הקמתה הורה חולדאי לפני כ-8 חודשים.
לא רק בתל אביב
ערים מרכזיות אחרות בעולם המערבי מתמודדות אף הן עם הנושא ובעשור האחרון פותחו כלים שונים לעידוד דיור בהישג יד ברמה העירונית, לרוב תוך שיתוף פעולה עם המגזר הפרטי. עבודת הוועדה מסתמכת על הניסיון בערים כמו לונדון, פריז, ניו-יורק, אמסטרדם, מדריד ועוד.
הוועדה המליצה על מספר קריטריונים לקבלת דירה מסובסדת: תושבי ת"א-יפו מינימום 3 שנים, עם הכנסה של עד משכורת ממוצעת במשק, וללא בעלות על דירה אחרת. בנוסף, יינתן ניקוד גבוה יותר למשפחות עם ילדים בגיל בית הספר להן יוקצו 70% מהדירות, אך יוקצו דירות אף לצעירים ללא ילדים.
שיטת ההגרלה המוצעת: כל פרויקט דיור בר-השגה חדש יפורסם בעיתונות וברבים לידיעת התושבים, ויזמין אותם להגיש מועמדות. רשימת הקריטריונים תפורסם בכל פרויקט, כאשר כל קריטריון מזכה את התושב בניקוד שונה לפי סולם נקודות מוגדר סולם זה יכול להשתנות מפרויקט לפרויקט לפי מיקומו וקהל היעד שלו (לדוגמה, תוספת ניקוד למשקי בית עם ילדים ברבעים מסוימים).
כל תושב שסבור שהוא זכאי לדירה, יכול להגיש את מועמדותו, לשלם דמי טיפול ולהיכנס להגרלה. בהגרלה, שנערכת בפיקוח ובנוכחות נציגי העירייה, יוכרזו הזוכים, כאשר לאחריה תיבדק כשירותם.
בוועדה למציאת פתרונות לדיור בר-השגה, השתתפו גם סגני ראש העיר יעל דיין ופאר ויסנר, צוות יועצים חיצוניים, הכוללים את החוקרת ד"ר אמילי זילברמן והכלכלן אהוד פסטרנק, וכן בעלי תפקידים עירוניים, כגון נציגי מהנדס העיר והיחידה לתכנון אסטרטגי, מנהלת אגף התקציבים וכלכלה, מנהל אגף ההכנסות מבנייה ופיתוח, מנהל אגף הנכסים, היועצת משפטית לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, שמאי הוועד, ומנהלת לשכת התאגידים העירוניים.
שני מתחמים כבר נבחרו
בשלב המיידי נבחרו שני מתחמים בבעלות מינהל מקרקעי ישראל לשילוב דיור בהישג יד הראשון הוא מתחם הגדנ"ע, שכולל הקמת כ-450 יחידות דיור במבנים נמוכים צמודי קרקע. התוכנית בתוקף מ-1999, אך טרם מומשה או שווקה. לאחרונה רכשה חברת חלמיש את הקרקע מהמנהל. המתחם השני הוא נס לגויים. התוכנית כוללת הקמת 1,200 יחידות דיור במבנים בני 7-3 קומות וקוטג'ים צמודי קרקע. מימוש התוכנית דורש פתרון לדיירים ועסקים הנמצאים כיום על השטח.
נותרו מעט מתחמים בבעלות עירונית שמתאימים לשילוב דיור בר השגה למכירה ולא להשכרה: 72 יח"ד בגני שפירא שבשכונת שפירא, 24 יח"ד במגרש עירוני במתחם הגדנ"ע, 150 יח"ד במגרש בבעלות עירונית בצפון-מערב העיר, ו32- יח"ד במתחם רבינא שברמת אביב.
עוד קבעה הוועדה, כי מלאי של דירות קטנות יחסית הוא חשוב במיוחד בעיר, לאור מבנה משק הבית הייחודי לה. הנורמה בתלאביב הוא של משקי בית עם אדם אחד או שניים, ולא "שני הורים, שלושה ילדים וכלב." בת"א כ-38% ממשקי הבית הם של אדם אחד, ועוד כ-32% של שני אנשים.
לאור הממצאים ממליצה הוועדה לאפשר שינוי בתמהיל גודל דירות על מנת להוסיף דירות קטנות (בין 80-60 מ"ר) באזורים שבהם חסרות דירות בגדלים אלו. באזורים אלו, יומרו דירות גדולות בקטנות ללא שינוי בסך זכויות הבנייה.
ראש עיריית ת"א, רון חולדאי, מסר כי "העירייה אינה מסתפקת בפיתוח האזורים הללו, אלא עושה פעולות נוספות כדי לעזור ולסייע ברכישת דירה לזוגות צעירים, סטודנטים ומשפחות עם ילדים."