שתף קטע נבחר

 

הוסכם: המשורר מחמוד דרוויש ייקבר ברמאללה

משלחת פלסטינית שהגיעה לביקור בבית משפחתו של דרוויש בכפר ג'דיידה שבגליל המערבי, שיכנעה את בני המשפחה לקבור את המשורר הפלסטיני ברמאללה. ראש המשלחת: דרוויש ייטמן בטקס מרשים בהיכל התרבות. נעביר את קברו לירושלים אחרי שתוקם המדינה הפלסטינית

משלחת מטעם הרשות הפלסטינית הגיעה היום (א') לבית משפחתו של המשורר מחמוד דרוויש, שהלך לעולמו הלילה בגיל 67 בעיר יוסטון שבארה"ב. בתום פגישה קצרה שוכנעו בני המשפחה שלא לקבור את המשורר הפלסטיני הנודע ביישוב ג'דיידה שבגליל המערבי, אלא לטמון אותו ברמאללה.

 

אחמד עבד אל-רחמן, ראש המשלחת ודוברו של הנשיא הפלסטיני, אמר כי "דרוויש ייטמן בטקס קבורה מרשים בהיכל התרבות ברמאללה ותוקם לו חלקת קבר על גבעה הצופה אל העיר". לדבריו, "בבוא העת כשתוקם המדינה הפלסטיני יועבר קברו של דרוויש, כמו קברו של יאסר ערפאת, לירושלים - הבירה הנצחית של העיר הפלסטיני". בפגישה עם משפחת דרוויש נכח גם ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש). 

 

אל-רחמן הוסיף כי משלחת מטעם הרשות הפלסטינית יצאה היום לטקסס בכדי לארגן את סידורי העברת ארונו של דרוויש לעמאן, בירת ירדן, ומשם במסוק לרמאללה. "דרוויש המחיש את העם הפלסטיני בכל מקום - גם בקו הירוק, גם בשטחי הרשות וגם בפזורה", ציין.

 

בני משפחת דרוויש אמרו כי יקבלו את בקשת הרשות הפלסטינית על אף שהיו מעדיפים שהמשורר ייטמן קרוב אליהם במולדתו. עוד ציינו במשפחה כי ישנם רבים, הן מהגדה המערבית והן ממדינות ערב, המבקשים להגיע ללוויה ומכאן שקיום טקס הלוויה ברמאללה יוכל להוות פתרון הולם לאלה המבקשים לחלוק לדרוויש כבוד אחרון.


סוכת האבלים בכפר ג'דיידה, היום (צילום: AP) 

 

מחמוד דרוויש עזב את ג'דיידה ב-1971 ומאז נדד בעולם. בני משפחתו מספרים שעל אף שלא חי בישראל שנים רבות, עבורו ג'דיידה היתה הבית. "הייתי רוצה שבני ייקבר כאן בג'דיידה, אבל הוא מזמן כבר לא רק הבן שלי. מחמוד הוא הבן של כל העולם הערבי", אמרה אמו חורייה. באחד מספריו, "ג'דריה", כתב דרוויש כיצד היה רוצה שיראה הקבר שלו ואילו פרחים יונחו עליו, אולם מעולם לא אמר היכן היה רוצה להיקבר.

 

"כל השנים התגעגענו אליו וביקשנו ממנו שיחזור הביתה, אבל הוא ענה - 'יש לי עבודה ונכון שכאן הבית, אבל החיים שלי שם", סיפרה אחותו הצעירה סיהאם. "אני חושבת שהוא היה רוצה להיקבר כאן בג'דיידה, למרות שהוא מאוד אהב את חיפה", הוסיפה.

 

יסמין, אחייניתו של דרוויש, אמרה כי היתה רוצה שדודה ייקבר בצפון הארץ. "יש כאלה שסבורים שג'דיידה היא מקום קטן מדי בשביל אדם כמו מחמוד דרוויש. רמאללה רחוקה מאוד בשבילנו. הדוד שלי אהב מאוד את חיפה, הוא חי בחיפה וכתב עליה שירים ואני חושבת שנכון יהיה שייקבר שם".

 

הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן) הכריז אמש על שלושה ימי אבל ברשות עם היוודע דבר מותו של דרוויש. "דרוויש היה כוכב פלסטין, הטוב שבבניה והפרש של פרשיה. אובדנו של דרוויש, שהיה המאהב של פלסטין והיה החלוץ של הפרויקט התרבותי הפלסטיני המודרני, ייצור חלל עצום בחיינו התרבותיים, הפוליטיים והלאומיים. חלל שימולא רק על ידי אלה שלמדו בבית ספרו", אמר.

 

אבו מאזן אמר כי קולו של דרוויש היה וימשיך להיות הביטוי לרצונו של העם הפלסטיני לחיים של חופש ועצמאות. "דרוויש ניסח את מגילת העצמאות הפלסטינית ב88' ומגילה זו תמשיך להיות המצפן של מאבקנו עד אשר נגשים את חלומו לחיים עצמאיים ומשגשגים לאחר שייעלם הכיבוש מאדמתנו. אין לי מילים לתאר את עומק הכאב והצער שאנו חשים".


פורסם לראשונה 10/08/2008 15:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מחמוד דרוויש (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים