בכיר גאורגי ל-ynet: זה גם תשעה באב שלנו
בראיון ל-ynet אמר יו"ר ועדת חוץ וביטחון בפרלמנט הגאורגי כי למרות הנוכחות הצבאית הרוסית האדירה בתוך דרום אוסטיה, הכוחות הגאורגים לא נסוגו לחלוטין מהמחוז הפרו-רוסי. לדבריו, את העיירה גורי - שהופצצה על-ידי הרוסים - עזבו הנשים, הילדים והקשישים. הוא האשים את הרוסים שחימשו את דרום אוסטיה
"זה לא סכסוך מקומי בין גאורגיה לתושבי המחוזות הבדלניים דרום אוסטיה ואבחזיה - זו מלחמה בין רוסיה לגאורגיה" - כך אמר היום (א') ל-ynet יושב ראש ועדת חוץ וביטחון בפרלמנט הגאורגי, לאשה ז'באניה.
בראיון טלפוני מטביליסי סיפר ז'באניה - שכיהן עד לפני חודש וחצי כשגריר גאורגיה בישראל - כי הנוכחות הצבאית הרוסית בתוך דרום אוסטיה היא אדירה. "הם הכניסו לתוך דרום אוסטיה 300 טנקים ועשרת אלפים חיילי רגלים. הם גם נלחמים בנו אווירית, בעומק שטחה של גאורגיה. היום לא רק תשעה באב של היהודים - זה גם תשעה באב של גאורגיה".
לחימה בקווקז - דיווחים אחרונים:
- גאורגיה הודיעה: כוחותינו נסוגים מדרום אוסטיה
- אחרי הנסיגה מדרום אוסטיה: גיוס כללי באבחזיה
- עשרות יהודים פונו מגאורגיה; "העיר תחת הפצצה"
- מומחה: רוסיה בולמת נפילת האימפריה הסובייטית
ז'באניה הבהיר כי בניגוד לדיווחי סוכנויות הידיעות, גאורגיה טרם נסוגה מדרום אוסטיה - אלא רק הסיגה את כוחותיה מבירת המחוז, צחינוולי. "אנחנו עדיין נמצאים בגבעות המקיפות את העיר", ציין.
שר ההגנה דוד קזראשווילי ונשיא גאורגיה סאאקשווילי (צילום: רויטרס)
לדבריו, בימים האחרונים הרוסים תקפו מטרות אזרחיות - לא רק בעומק גאורגיה, אלא גם בדרום אוסטיה עצמה. הוא לא יכול היה לאשר את הדיווחים על אלפי הרוגים מקרב תושבי דרום אוסטיה, אך הבהיר כי הרוסים הפגיזו מן האוויר בתי מגורים, והתקיפות האלה גרמו להרוגים רבים גם במחוז הבדלני.
רק הגברים נשארו בגורי
ז'באניה סיפר כי לאחר ההתקפות האוויריות הרוסיות על העיירה גורי, הממוקמת בחצי הדרך בין הבירה טביליסי לצחינוואלי, פונו ממנה הנשים, הילדים והקשישים, ונשארו בה רק גברים. ההפגזות הרוסיות גרמו לדבריו לנזק רק לתשתית בעיירה, וכן החריבו כליל כמה בנייני מגורים. בין ההרוגים שנספרו אתמול בגורי גם אישה בהריון מתקדם. לא ברור מה מניין ההרוגים האזרחים הכולל שנספו בתקיפות בעומק גאורגיה. הבוקר נמנו הרוגים נוספים, בתקיפה רוסית על מפעל."אנחנו עכשיו מנסים להוביל מהלך בינלאומי שיביא לעצירת הפעילות התוקפנית של הרוסים", הוא אומר. לדבריו, המשלחת שהגיעה לאזור הכוללת נציגים מטעם ארצות הברית, האיחוד האירופי והארגון לשיתוף פעולה וביטחון באירופה (OSCEׂ) כבר החלה בפעילות התיווך, ובטביליסי ממתינים לראות אילו תוצאות תניב. במקביל, ציין ז'באניה כי נשיאי פולין, לטביה, ליטא ואסטוניה פרסמו הודעת גינוי לפעילות הצבאית הרוסית.
ז'באניה, חבר פרלמנט מטעם מפלגת השלטון, סיפר כי המצב במדינה הביא להתלכדות כללית סביב הנשיא מיכאיל סאאקשווילי. "כל העם מאוחד, יש פה סולדריות שלא זכורה לי בגאורגיה זה כמה שנים – במיוחד על רקע המתיחות בין הנשיא לאופוזיציה בשנה האחרונה. האופוזיציה, שבתקופה האחרונה פעלה באגרסיביות נגד הממשלה, הניחה למחלוקת הפוליטית והתייצבה לצידו של הנשיא. זה לא מפתיע אותי – לא הייתי מצפה משהו אחר מהעם שלי. אין שום ביקורת על הנשיא. כולם מאמינים בדבר אחד: נחצה כאן קו אדום".
חיילים גאורגים (צילום: רויטרס)
כמו בכירים במשטר הגאורגי, שב והאשים ז'באניה את מוסקבה כי בתקופה האחרונה פעלה לחמש את הבדלנים בדרום אוסטיה, בניגוד מובהק להסכם הפסקת האש הנחתם באזור לפני קרוב לעשור וחצי. "מאיפה לאוסטים יש ציוד צבאי? אוסטיה היא לא מדינה עצמאית. כל הציוד הצבאי שלהם הגיע מרוסיה. רוסיה חימשה אותם, ועכשיו גם הכניסה מאות טנקים ואלפי חיילים לתוך המחוז".
ז'באניה מבהיר כי לפי שעה, אין לגאורגים כל כוונה לסגת. "נכון, אין לנו עוצמה צבאית כמו זו הרוסית, אבל לא ניתן לרוסיה לכבוש מחדש את גאורגיה; אין לי ספק שלשם פניה מועדות. כל מי ששמע את פוטין אומר אתמול שרוסיה נמצאת באזור כדי לדאוג לשגשוג ולפיתוח מאז ולתמיד יכול היה להבין שזו המטרה הרוסית. אבל אנחנו היינו תחת שלטון מוסקבה במשך 70 שנה ואין לנו כל כוונה לחזור לשם".
ז'באניה. הרוסים הפגיזו בתים
צילום: דנה צימרמן
מומלצים