ראש חוג ב"עברית": המנחה מטריד? תחליפו אותו
מכתב ששלחה ראש החוג לתקשורת באוניברסיטה העברית, פרופ' תמר ליבס, עורר זעם בקרב תלמידות שהביעו את חששן מפני טיפול לקוי של הנהלת האוניברסיטה בפרשת הפרופסור החשוד בסחיטה ובבעילת סטודנטיות. "מי שקיבלה את כללי המשחק והחליטה לשנותם, עלולה לשלם על כך", כתבה ליבס
ראש החוג לתקשורת באוניברסיטה העברית, פרופסור תמר ליבס, עוררה את זעמן של תלמידות בחוג, לאחר שאלה הביעו בפניה את חששן מפני טיפול לקוי של הנהלת האוניברסיטה בפרשת הפרופסור אייל בן-ארי. כזכור, חשוד בן-ארי, שכיהן כראש החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, בסחיטה באיומים ובעילה תוך ניצול יחסי מרות של דוקטורנטיות שעבדו תחתיו.
"נראה לי שיחסי מרצה-תלמיד/ה אינם היררכיים כמו יחסי מעביד ועובד.
בעוד שאת העובדת קל למעביד לפטר, באוניברסיטה אין הדבר פשוט מלהחליף מנחה או יועץ ברגע שבו אתן חשות אי נוחות כל שהיא לגבי התנהגותו של זה שבו בחרתן.
בהתייחסה לפרשה האחרונה שהתגלתה בין כותלי המוסד, כתבה ראש החוג: "אין להשאיר למנחה את המטלה של הזמנת חדר במלון לכנס בחו"ל. הוכיחו עצמאות והזמינו אותו בעצמכן... ברור שמדובר במערכות יחסים שכל עוד שני הצדדים חשים שהם מפיקים מהן תועלת, לא נרשמות כל תלונות. מי שקיבלה עליה את כללי המשחק והחליטה לשנותם, עלולה לשלם על כך כמובן".
במכתב שהעבירו לליבס, כתבו תלמידות בחוג: "מזה שבוע שאנו עוקבות אחר הפרשה, המומות ומופתעות. לא רק שבתנאים ובנסיבות אחרות היינו יכולות להיות עצמנו המושא להטרדה או לפגיעות מיניות נוספות, אלא שהבועה האקדמית והמנגנון ההיררכי שאנו נתונות בהם, נתנו למעשה יד לקיום התופעה. אלפי שחקנים אקדמיים מתנהלים במגרש שהכללים בו מטושטשים ומזמנים ממילא משחק לא הוגן.
"השתיקה הזו, שתיקת האוניברסיטה שקידמה את שתיקתן ארוכת השנים של תלמידות המחקר ואשר אופיינית כל כך לתופעת התקיפה המינית בחברה - לא הועילה להן והייתה הרסנית למערכת כולה. אנו כותבות על מנת לשבור את קשר השתיקה. שילוב של יחסי מרוּת וניצול מיני הוביל להיווצרות נורמות של איום, פחד ופגיעה בתוך המוסד האקדמי שהוא גם הבית שלנו".
"יש לטפל בפרשה ברצינות"
הסטודנטיות דרשו כי האוניברסיטה תעגן הגדרות ברורות בתקנון האקדמי בכל הקשור ליחסי מרצה-סטודנט בהקשר זה, תוך הקפדה על אכיפתן. בנוסף, הן דרשו "לטפל ברצינות ובאחריות בפרשה הנוכחית, ולא להקל ראש בפרשות דומות שייתכן שטרם נחשפו".
את מכתבן סיימו הסטודנטיות בפנייה הבאה: "אל תגרמו לנו להיכנע ללחצים לא מוסריים, לחיות במשטר של פחד ולמכור את הגוף והנפש שלנו למען מטרה זו".
דרישה ברוח זו העלו כ-20 ארגוני נשים, בטענה כי המוסדות להשכלה גבוהה מאפשרים למעשה את הניצול המיני -
בכך שאינם מסדירים כללים מפורשים האוסרים על ניצול מרות ויחסי כוח בין מרצים והכפופים להם.
הארגונים - בהם איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, מרכז תמורה, קואליציית נשים לשלום, שדולת הנשים בישראל ועוד - פנו לשרת החינוך, יולי תמיר, בדרישה לפעולה מיידית בנושא.