שתף קטע נבחר

 

לבני ל-ynet: התערבות ברק שקופה ולא ראויה

לאחר שלמדה מיו"ר העבודה שראש ממשלה בישראל חייב רקע ביטחוני, שרת החוץ לא נשארת חייבת: "לגורמים פוליטיים שונים - בעיקר לכאלה שקדימה מקטינה אותם - יש אינטרסים אחרים. אנחנו, בניגוד למפלגת העבודה, בוחרים ראש ממשלה". על העימות עם משרד הביטחון בעניין הנשק לגאורגיה: "ההחלטות התקבלו במשותף"

"התערבותו של אהוד ברק בתהליכים הפנימיים בקדימה אינה ראויה. אני מציעה לכולם לא להתערב בנעשה בקדימה". כך אומרת היום (ב') שרת החוץ, ציפי לבני, בראיון ל-ynet. בתגובה לאמירותיו האחרונות של יו"ר העבודה אהוד ברק, בעניין ה"ניסיון הביטחוני" שדרוש להנהגת המדינה, מעירה השרה: "קדימה נמצאת לפני הכרעה ביחס לעתיד שלה. מי שצריך לקבל אחריות על ההחלטות הם חברי קדימה עצמם. לגורמים פוליטיים שונים - בעיקר כאלה שקדימה מקטינה אותם - יש אינטרסים אחרים. מעורבות כמו זו של ברק היא לא ראויה בעיניי, והיא שקופה מבחינת מניעיה".

 

חמישה שבועות נותרו לשרת החוץ כדי לנסות ולכבוש את ליבם של מתפקדי קדימה, ולנצח בפריימריז לראשות המפלגה. אחרי שנים שבהן הייתה כמעט מנותקת מהעשייה הפוליטית, חוזרת לבני בימים אלה אל השטח, ומשקיעה מאמצים אדירים כדי לשכנע את חברי מפלגה שהיא מתאימה להנהיג את המדינה. "לקדימה יש אינטרס להמשיך להוביל את המדינה במפלגה חזקה, שמוכיחה שהיא לא חד-פעמית אלא מפלגה עם ערכים, כיוון ותומכים", אומרת לבני. "האינטרס של מפלגות אחרות הוא להקטין את קדימה, אבל אין לי ספק שאנשי קדימה יחליטו עבור מי להצביע על בסיס מה שחשוב לה. טובתה של קדימה היא לא האינטרס של גורמים מתחרים במגרש הפוליטי. אני מציעה לכולם לא להתערב".

 

במתקפה על ברק - ובעקיפין גם על מופז - היא אומרת: "ביטחון זה לא רק להיות איש צבא - זה לראות מעבר, לעשות הערכת מצב שרואה תהליכים אזוריים, אזרחיים, חברתיים וצבאיים, להכין מערכות ולנהוג על פי שכל ישר ושיקול דעת, שלא נשען על היכרות רק עם שטח אחד. לשאול את השאלות הנכונות ולייצר פתרונות לבעיות. זה מה שנדרש ממנהיג. לעומת מפלגת העבודה שבחרה שר ביטחון - קדימה בוחרת ראש ממשלה".

 

הבוקר הודיעו השר זאב בוים וח"כ רונית תירוש כי הם תומכים

 במועמדותו של השר שאול מופז, אולם לבני לא מתרגשת. מי שהובילה עד כה במצעד התומכים בסיעת קדימה, אומרת כי "חברי הכנסת והשרים מקבלים החלטה שהיא על הדרך של קדימה, על איך היא תיראה ולאן תוביל, גם בתחומים המדיניים וגם בנושאים האחרים. השאלה היא האם קדימה תוכל להמשיך לייצר ולייצג את התקווה שהיא הציגה בבחירות לכנסת, והאם תוכל לשמור על האג'נדה של מפלגת מרכז, עם אידאולוגיה של מפלגת מרכז".

 

לבני אמנם מובילה בסקרי דעת הקהל שנערכים בציבור הרחב, אולם בתוך קדימה נראה כי הקרב הולך להיות צמוד, במיוחד לנוכח קשריו הטובים של מופז עם אנשי שטח רבים, פוקדים מרכזיים וראשי קבוצות. אלא שלטענתה, התמונה בשטח שונה לחלוטין מכפי שהיא מוצגת בתקשורת: "אני לא מאמינה באווירה שמצוירת היום. המילה 'שטח' מורכבת מאנשים, שכל אחד מהם מקבל החלטה משל עצמו. אני מאמינה באנשים האלה שיבואו להצביע, ויראו את טובתה של המדינה לנגד עיניהם. אני נפגשת עם אנשי השטח, והרבה, ומכל אחד מהם מבקשת שיחשוב לפי הסדר הבא: מדינה, מפלגה, ורק אז האינטרס שלו כאזרח. אני יודעת שבקרב חברי קדימה ניתן לי אמון, והאמון הזה מבטא אמונה בדרך ובהנהגה".

 

לא מחכה לצ'פחות

שרת החוץ טוענת שלמרות שהיא משלמת כעת מחיר על ריחוקה ממוקדי הכוח בקדימה, היא לא מצטערת לרגע על שלא יצאה למסע חיבוקים וצ'פחות: "אני לא מצטערת שלא השקעתי יותר בפוליטיקה בשנים האחרונות. ידעתי מראש שאשלם מחיר על ההחלטה שלי להשקיע בעבודה במשרד, ומעולם לא לקחתי תפקיד כקרש קפיצה. כל תפקיד שעשיתי, עשיתי כדי להצליח למען המדינה. אני גם שומעת את זה בשטח וברחוב: אנשים יודעים לזהות הנהגה שמייצגת את האינטרסים של ישראל ושל האזרחים. אנשים רוצים אחריות לאומית, ועל בסיס זה אני אנצח בקדימה".

 

לבני חוזרת ומדגישה כי בכוונתה לנסות ולהקים ממשלת אחדות

 לאחר שתיבחר: "אניח את זה על שולחנן של כל המפלגות שיכולות להיות שותפות לאותו מצע, שכולל קידום הליך מדיני מושכל, גם בחזית הפלסטינית וגם בזו הסורית, בהתאם לאינטרסים הביטחוניים והחיוניים של ישראל. זה בסיס שהוא מתאים לשותפות עם עוד מפלגות. אני מאמינה שאפשר לשתף פעולה במגוון נושאים. הרעיון הוא לייצר יציבות, ולהקים ממשלה שיכולה לא רק לשרוד, אלא גם לקדם תהליכים חשובים". שרת החוץ אומרת, עם זאת, כי אם לא תצליח להרכיב ממשלה יציבה, לא תחשוש מהקדמת הבחירות. "אם יחליטו סיעות הבית שהן רוצות בחירות, אזי אין ספק שקדימה יכולה גם בבחירות כאלה בהנהגתי לנצח ולהמשיך ולהוביל התהליכים".

 

לפני כשבועיים נתקלה לבני בביקורת, לאחר שסירבה להתחייב בפומבי כי אם תפסיד היא תשאר בקדימה. כעת היא מסבירה את התנגדותה, ועדיין מסרבת להתחייב: "העיקרון שלפיו אני פועלת זה לקדם הליכים שאני מאמינה בהם. העניין הוא לא אני ולא מישהו אחר, אלא האפשרות לקדם תהליכים. אני מוכנה להילחם עבור מפלגה ודרך שאני מאמינה בה. אני לא אוכל לייצג דרכים שאני לא מאמינה בהן, גם אם יתנו לי תפקיד. שאלת התפקיד שלי היא לא רלוונטית, אלא לאן קדימה תלך - זו השאלה שאשאל ביום שאחרי".

 

הפרק הגאורגי: "אין מקום לטקסטים על מחלוקת"

בעניין המרכזי שעל הפרק כעת בכל מהדורה ועיתון בעולם - המלחמה בקווקז - מביעה שרת החוץ הישראלית תקווה, שהפסקת-אש תיכנס לתוקפה מהר ככל האפשר: "זה האינטרס העולמי, וזה האינטרס שנוגע למצב באזור. זו עמדת ישראל הנוכחית. ישראל הבהירה כי היא מכירה בשלימות הטריטוריאלית של גיאורגיה - זו לא עמדה חדשה". 

 

היא מבהירה שמערכות היחסים בין ישראל למוסקבה ולטביליסי אינה מותנית בזו שמתקיימת בין השתיים: "אנחנו שומרים על קשרי ידידות עם גאורגיה, ואילו עם רוסיה יש לנו הסתכלות משותפת. אנחנו חולקים אינטרסים משותפים באזור. אנחנו פועלים דיפלומטית ומדינית בשתי מערכות יחסים, שהן חשובות".

 

משרד החוץ מתמקד כעת בסיוע וטיפול ביהודים שנמצאים באזור

 הקרבות. "שלחנו לשגרירות נציגים כדי לעבות אותה. אנחנו מנסים למצוא אפשרויות של יציאה גם בעזרת האמריקנים בהקשר היבשתי, וגם מול חברת 'ארקיע'. אנחנו עושים הערכות מצב בכל נקודת זמן, כדי לבדוק אם אנחנו צפויים להחרפה - או שהלהבות הולכות ושוככות. כרגע אנחנו נמצאים עם היד על הדופק, ואנחנו מתאימים את אזהרות המצב. בטביליסי המצב סביר".

 

אשר לעסקות הנשק של ישראל וגאורגיה - וחילופי ההאשמות בין משרדי החוץ והביטחון בירושלים בנושא - מזכירה לבני כי הייצוא הביטחוני מנוהל כולו ממשרד הביטחון, עם נציגות של משרד החוץ בצמתי קבלת ההחלטות. "התהליך הוא של הגעה להבנות, ואין מקום לטקסטים על מחלוקת. חשוב שמערכות כאלה ימשיכו בשיתוף פעולה. מצער שנותנים לזה ביטוי תקשורתי אחר, כי בסוף יש מדינה שצריכה לעבוד יחד". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הכרעה על העתיד: לבני
צילום: AFP
ביטחון זה לא רק צבא: ברק
צילום: רויטרס
מערכות נפרדות: המלחמה בקווקז
צילום: רויטרס
מומלצים