ועדת החינוך אישרה לייקר את תשלומי ההורים
הורים לתלמידים בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים ישלמו בשנת הלימודים תשס"ט 5 אחוזים יותר מהסכום ששילמו בשנה שעברה בתשלומי ההורים. תלמידי בתיכונים ישלמו עוד 10 אחוזים. חברי הוועדה התעקשו ומחיר הטיולים, כפי שדרש משרד החינוך, לא יעלה ב-50 אחוזים
ההורים ישלמו יותר - אבל פחות ממה שדרש משרד החינוך: תשלומי ההורים לתלמידים בבתי ספר יסודיים וחטיבות הביניים יגדל בשנת הלימודים הקרובה ב-5 אחוזים, בעוד שהתשלומים לתלמידי התיכונים יעלה בכ-10 אחוזים לעומת השנה שעברה - כך החליטה היום (ב') פה אחד ועדת החינוך של הכנסת. משרד החינוך דרש ליקר את התשלומים ב-10-22% בממוצע.
בדיון שהתקיים בוועדה בשבוע שעבר זעמו חברי הכנסת על בקשת משרד החינוך לייקר את מחיר הטיולים ב-50%. בעקבות כך הוחלט בסופו של דבר לקצץ את מספר ימי הטיול, כדי לא להכביד על ההורים. עם זאת, במשרד החינוך אמרו כי מספר ימי הטיול לא השתנה וכי השינוי היחיד הוא עליית מחיר הטיולים בגלל עליית המדד. בעקבות ההחלטה - תקרת התשלומים לגני החובה נשארו ללא שינוי. התשלום המינימלי בכיתות בתי הספר היסודיים יהיה 552 שקלים ואילו התקרה לתלמידי כיתות י"ב תהיה 1,363 שקלים (לעומת 1,291 שקלים בשנה שעברה).
משרד החינוך קיבל תנאי נוסף של הוועדה, כשהתחייב שקרן המלגות לסיוע לתלמידים מחוסרי אמצעים לעמוד בתשלומים תעמוד בשנה הבאה על 55 מיליון שקלים. לסכום זה יתווספו 16 מיליון שקלים, שלא שולמו השנה מסיבות שונות ויוחזרו בשנה הבאה.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה-מימד) סיכם שהתשלומים הם "המינימום שבמינימום", כדי לא להרוג לגמרי את נושא הטיולים. סערה פרצה בוועדה כשמשרד החינוך הודיע שמרכיב התשלום לארגון ההורים הארצי, שעומד על 1.5 שקלים לכל תלמיד - מוקפא לפי שעה ושהכסף לא עובר לארגון בהיעדר אישור של רשם העמותות על ניהול תקין של הארגון.
במקביל, אישרה הוועדה לקריאה ראשונה את הצעת החוק הפרטית שמעבירה לביטוח הלאומי את גביית התשלומים מכלל האוכלוסייה, כשהאומדן השנתי הוא 2.5 מיליארד שקלים שיועברו למשרד החינוך ומשם יחולקו לבתי הספר. בכך ישוחררו המנהלים, המורים וועדי ההורים מהעיסוק השנוי במחלוקת של גביית הכספים, הפוגע באווירה החינוכית והחברתית והאפליה בין הילדים בעלי היכולת לבין משפחות חסרות אמצעים.
על החוק חתמו 65 חברי כנסת ביוזמת ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי-מפד"ל) ומלכיאור שטענו כי חלופה זו איננה הגדלת נטל המס, מאחר שתשלומי ההורים הפכו בפועל למס רגרסיבי שגבייתו נתקלת בקשיים בתקופה של מצוקה כלכלית.