"רוח מערבית זה לא צחוק - הים הכי מסוכן בקיץ"
על רקע ריבוי מקרי הטביעה בחודש שעבר והאדישות של ציבור הרוחצים לסכנות האורבות בחופים, מפריך המטאורולוג יאיר גולדרייך מיתוס: "הקיץ היא דווקא העונה בה הגלים הם הגבוהים ביותר. רוצים ים חלק? שחו בחורף"
לאור ריבוי מקרי הטביעה בחופים בחודש יולי ועל רקע אדישות ציבור הרוחצים - מנפץ יו"ר איגוד המטאורולוגיה הישראלי, פרופ' יאיר גולדרייך, את המיתוס: "דווקא תקופת הקיץ היא המסוכנת ביותר לרחוץ בים, בגלל הרוחות המערביות. רוצים ים חלק? שחו בחורף".
מאז ומעולם נדמה היה שהקיץ היא התקופה האידיאלית לרחוץ בים. המים הנעימים הם הפיתרון האידיאלי כביכול לחום הגדול, וכל שצריך הוא שמשיה, קרם הגנה, שתייה, מטקות ואבטיח להשלמת החוויה. אלא שחודשי הקיץ הם גם התקופה בה ניתן לראות דגלים שחורים בתדירות גבוהה בחופים והמצילים המזהירים את ההמון מפני הרחצה.
"הסיבה לגלים הגבוהים ולזרמים בים הוא כיוון הרוח. בקיץ יש מזג אוויר 'משעמם' ביותר מבחינה סינופטית - אפיק פרסי, עם רוחות צפון-מערביות השולטות לכל אורך העונה. רוחות אלו מגביהות את הגלים ויוצרות סחף מצפון-לדרום", הסביר גולדרייך - חבר המחלקה לגיאוגרפיה וסביבה באוניברסיטת בר-אילן - את התופעה ל-ynet.
לדבריו, גובה הגל הוא פונקציה של מהירות הרוח ואורך הדרך שעושה הרוח על פני המים. ככל שהאורך רב יותר, כך הגל גבוה יותר. "במהלך היום, בחודשי הקיץ, יש רוחות מערביות וצפון-מערביות בשכיחות גבוהה. רוחות אלו נקראות גם רוחות אטזיות, על שם הרוחות ששימשו את היוונים להשטת סירות המפרש שלהם מאתונה לאלכסנדריה. הן אלו שמגביהות את הגלים".
הסחף בים, לדבריו של גולדרייך, נובע מרוחות צפוניות חזקות לאורך החוף מכיוון צפון לדרום. "הסיבוב של הרוח בקיץ במישור החוף הוא על פי מחוגי השעון - ביום הרוח נושבת ממערב, בערב רוח צפונית, בלילה משתנה למזרחית ובבוקר רוח דרומית. לכן לילות הקיץ הם לרוב הזמן הטוב ביותר לרחוץ בים בקיץ.
"האבסורד במזג האוויר הוא שדווקא הזמן הטוב ביותר לרחוץ בים, הוא תקופת החורף. בחורף יש ימים שקטים יותר מאשר בקיץ בגלל הרוח המזרחית, שמשטיחה את הגלים. אלו ההולכים לים כל יום, בכל תקופות השנה, יגידו בפה מלא שהחורף הוא הזמן האידיאלי לרחוץ בים. יש רק בעיה קטנה - בחורף קר".