שתף קטע נבחר

 

גולגלות יוצאות דופן נמצאו בחפירות בצפון

הגולגלות בנות 9,000 שנה. הן נמצאו כשהן מפוסלות, עדות לפולחן מתים מפותח

בחפירות שנערכות בימים אלה באתר הארכיאולוגי יפתחאל, הסמוך לצומת המוביל בגליל התחתון, נתגלו שלוש גולגלות מרשימות ויוצאות דופן. הגולגלות בנות כ-9,000-8,000 שנה, מתקופת האבן החדשה (התקופה הניאוליתית הקדם-קראמית ב'). הן נמצאו טמונות בבור, סמוך למבנה ציבורי רחב מימדים. הגולגלות נמצאו כשהן מפוסלות והחוקרים מאמינים שנהגו להניחן על ספסלים בבית, כך שיהוו השראה לדור הצעיר להמשיך את דרכי אבותיהם. נוהג דומה זוהה גם באתרים ניאוליתיים בסוריה, טורקיה, וירדן.

 

"הגולגלות נמצאו כשהן מכוירות (מפוסלות), תופעה המזוהה עם תקופת האבן החדשה" מסביר ד"ר חמודי חלאילה, מנהל החפירה באתר מטעם רשות העתיקות, "המנהג כלל שיחזור פני המת על כל מרכיביו באמצעות פיסול על הגולגולת בחומרים מגוונים כמו טיח יעודי. יש לציין כי לא תמיד הקפידו לשחזר את המת בדיוק כפי שנראה כשהיה חי. בגולגלות שמצאנו בחפירה, האף שוחזר במלואו, הפה הובלט והעיניים שוחזרו באמצעות הוספת שלושה צדפים בכל ארובת עיניים. יתר חלקי הפנים שוחזרו במסכת טיח".

 


מבט מקרוב על הגולגלות שנמצאו, ניתן להבחין בצדפים בארובות העיניים של הגולגולת האמצעית (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)

 

הגולגלות נמצאו, כאמור, בבור הסמוך למבנה מלבני רחב מימדים, שקירותיו נבנו מלבני בוץ, ורצפתם עשויה טיח עבה ומשובח. במבנה בלטו במיוחד שקעים שנוצרו ברצפה ונאטמו לאחר מכן. לדברי ד"ר חלאילה, "נראה ששקעים אלה שימשו כקברים מתחת לרצפות. מנהג הקבורה אז, היה להניח את המתים מתחת לרצפות הטיח, בתוך המבנים. כעבור זמן מה, נהגו אנשי המקום לחפור שוב את בור הקבורה, לנתק את הגולגולת מיתר השלד, ולכסות את השלד. בהמשך הם נהגו לכייר את הגולגולת בדמות הנפטר, ושמרו אותה בתחום הבית. מנהג זה ידוע בספרות כ"פולחן האבות". הגולגולת המכוירת היא הדמות שנשמרת בתודעת היורשים, ומנחה אותם בהחלטות השונות בחיי היום-יום. עדויות מאתרים בני זמנו של האתר יפתחאל, מצביעות על כך שהגולגלות המכוירות הונחו על מדפים או ספסלים בתוך המבנה, שנבנו במיוחד למטרה זו".

 

שלוש הגולגלות המכוירות שנמצאו ביפתחאל, מצטרפות לכ-15 גולגלות דומות שנמצאו עד כה ביריחו, בייסמון, כפר החורש, עין ע'זאל בירדן, ואתר הסמוך לדמשק. לדברי ד"ר חלאילה, "אופן הטמנת הגולגלות מיפתחאל וצורת הכיור דומים לאלו שנתגלו באתר הניאוליתי תל-אסווד, ונראה שהיה קשר בין יפתחאל והאתר הסורי, המצוי במרחק של כ-200 קילומטרים".

 

פולחן המתים שמר על הסדר החברתי

 

נוהג פולחן המתים ושימור זכר האבות, במיוחד בקרב המעמדות הגבוהים, הוא תופעה רווחת בתרבויות רבות ומגוונות. בסין, למשל, נמצאו גופותיהם המפוסלות בטיט של מלכים, מתקופה המתוארכת ל-5,000 לפנה"ס. המלכים המתים הושמו בתוך מקדש. דוגמה נוספת היא הריקוד היפני המסורתי "בון אודורי" (Bon-Odori), אשר במהלכו עוטים הרוקדים מסיכת איפור שכמעט ואינה זזה: זהו חיקוי מדויק למסכות שנהגו לפסל שם על גולגלות המתים. תופעת החניטה של גופות במצרים 4,000 שנה לפנה"ס אף היא ידועה מאוד. גם היום, באזורים מסוימים באפריקה (למשל, בבתי קברות באזור זימבבווה), מפסלים את המתים בבוץ וקוברים אותם כשגופו של המת מתחת לאדמה, ופרצופו המפוסל נותר מחוץ לה.

 

חמודי חלאילה מציין כי לשימור גולגלותיהם של האבות היה תפקיד חברתי חשוב, בהעברת זכויותיהם המעמדיות של מנהיגי החברה אל יורשיהם. "הגולגלות נשמרו בבית למשך תקופה מסוימת, בה השתרש מעמד היורש והוא קיבל את מעמדו בחברה. לאחר מכן, כשפחת הצורך בדמות האב, היה נערך בטקס נוסף, בו הוטמנו הגולגלות בבור נפרד, בתחום המבנה או בסמוך לו". בבור כזה, נמצאו עתה הגולגלות של יפתחאל.

 

תגליות נוספות באתר יפתחאל:

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשמרו על מדף בבית ואז נקברו בחצר. הגולגלות מיפתחאל
צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות
מומלצים