בין גאורגיה לאתיופיה
"כל יהודי בעולם האמין - וממשיך להאמין גם היום - כי ביום צרה, שערי מדינת היהודים פתוחים בפניו. איש לא העז לערער על כך. או על זכותו של יהודי כלשהו מגיאורגיה להימלט הנה עתה. רק בענין שארית יהודי אתיופיה הממשלה סוגרת שערי הארץ ומתעלמת מזכות כל יהודי לשוב לארצו", דני קסהון קורא לממשלת ישראל להעלות 8,700 איש הממתינים בגונדר
כוחה של המדינה היהודית, בסיסה המוסרי – בהיותה בית לכל יהודי. מדינת ישראל היא זו שנאבקה לפתיחת שערי ברית המועצות. היא שארגנה את עלייתם החשאית של יהודים מארצות ערב. היא שסייעה לכל יהודי שביקש להגיע לכאן.
איש לא בדק בציציותיהם של המבקשים להגיע לכאן. חוק השבות, שנחקק ב-1950, פתח, בכוונה תחילה, את שערי המדינה היהודית גם בפני מי שבצוק העתים רחקו מכור מחצבתם. הכל הבינו, כי "יהודי" שכשר לבוא בשערי הארץ, הוא מי שהגויים מצביעים עליו כיהודי בארצם. כל יהודי בעולם האמין – וממשיך להאמין גם היום – כי ביום צרה, שערי מדינת היהודים פתוחים בפניו, ותוכיח העליה בעשור האחרון מצרפת או מארגנטינה.
איש לא העז לערער על כך. איש גם לא מערער עתה על זכותו של יהודי כלשהו מגיאורגיה להימלט הנה עתה.
רק מתפוצה אחת, יש חומה שהצמיחה הממשלה בין ישראל ליהודי. רק בענין שארית יהודי אתיופיה הממשלה סוגרת שערי הארץ ומתעלמת מזכות כל יהודי לשוב לארצו.
ממשלת ישראל מתנכרת לחובתה לפתוח את הדלת ל- 8,700 מאחינו ואחיותינו, היא אוטמת לב מול סבלם של יהודים אתיופים, המבקשים רק שתיבדק זכאותם לעליה, ואוטמת את אוזניה מלשמוע את זעקתם של המשפחות בישראל שנקרעו מיקיריהן.
הרב שלמה עמאר, הרב הראשי לישראל, והרב עובדיה יוסף אשר דרשו וחקרו בענין היטב,
שחור לבן
את היהודים האלה לא שווה להעלות לארץ
שלומית שרביט
8,700 איש ממתינים שנים במחנות באתיופיה לעלות לארץ ולחבור למשפחתם. הם הוכרזו על ידי הרבנים הראשיים לישראל כיהודים. שר הפנים מאיר שטרית הודיע לנציגי ישראל בגונדר כי בסוף יוני יינעלו השערים לארץ. בני העדה מתפללים לשינוי רוע הגזרה, ומפצירים לבחון את יהדותם של בני משפחותיהם. מאז שנכנס לתפקיד מסרב שטרית להיפגש עמם
מדוע נגמר הכסף דווקא כשהעליה היא של יהודים שחורים מאפריקה? מדוע נשמעות טענות על היהדות דווקא כשצבע העולים אחר? איש מהמלינים הללו לא מפקפק בעליה של עשרות אלפים מארצות העולם שאינם יהודים על פי ההלכה ועולים על בסיס "סעיף הנכד" שבחוק השבות.
איזה מסר מעבירה היום ממשלת ישראל לעולים מאתיופיה, בעצירת העליה. בקביעת מיכסה שאין כדוגמתה, בקביעת רף מספרי לעולים מאתיופיה, צעד שעליו אומרים כל גדולי המשפט ובראשם נשיא בית המשפט העליון (בדימוס) מאיר שמגר כי הוא אות של קלון.
מה צריכה להיות התחושה שלי ושל צעירים אחרים מהעדה, כשבמדינה גל של נהמות גזעניות למקרא כותרות כמו "העולה האחרון מאתיופיה". וראו את הטוקבקים המזוויעים לכתבות על עצירת העליה. השנאה משתוללת וקולות רעים שהגיעו כאילו ממחוזות אחרים צצים, מפחידים ואפלים.
כל מי ששותק נגד האפליה והכיעור, שותף להם, גם אם באופן פאסיבי. ואל לאיש לברוח מההכרעה, יש פה שאלה מוסרית פשוטה. למי את ולמי אתה? לצד המפלה או לצד המופלה? אני שמח שלפחות הכנסת כיבדה את עצמה כשקיבלה ברוב של 44 מול 1 (בקריאה טרומית) את הצעת החוק להעלאת 8,700 הממתינים באתיופיה, ועליה לפעול ולקדם את ההצעה כדי להסיר החרפה של הממשלה.
אנחנו ננצח ונביא את אחינו לארץ ישראל, כי הארץ הזו היא של כל יהודי ולא לאלו שנטלו את מפתחות שערי הארץ לידיהם. אנחנו ננצח ונביא את אחינו הביתה כי הצדק עמנו, כי המוסר הטבעי לצידנו.
ננצח כי הם לא יעמדו מול חייל בצה"ל שאביו ברחובות גונדר, מצפה במשך 8 שנים לאישור לעליה לארץ כשבנו מגן עליה בכל מאודו ומגן גם על חיי נועלי השער בפני אביו.
רק נחמה אחת היא לו לחייל השחור, אם יפול בקרב על הגנתם, הם יביאו לכאן את אביו בכבוד וביקר, הם יכרעו לפניו ברך וידברו גבוהה גבוהה על מותו שציווה את החיים. אבל החיים – עדיף מבחינתם שימותו הוריהם שם בניכר.
אנחנו ננצח כי במדינה הזו נותר עוד קול אמיץ ומוסרי. ואני, תמים שכמותי, אוהב את המדינה ומאמין בה ויודע שנצליח לגעת בלבבות ולהכריע את השנאה והחומות שבלב.
הכותב, דני קסהון – הוא מנכ"ל נציגי האירגונים של קהילת יוצאי אתיופיה בישראל.
- הפגנת מחאה תתקיים בירושלים תחת הקריאה "הביאו את אחינו – פתחו את השער" 17.08.08 ביום א' ה-17.08 בשעה 11:00 מול משרד ראש הממשלה.
גולשים המעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות אודות החברה בישראל ובעולם, מוזמנים לשלוח לדוא"ל hevra@y-i.co.il ולציין בנושא - עבור מדור "קריאה לסדר". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.
לקריאות נוספות לסדר:
"למה הנטל נופל רק על הילדים שלנו?"
תפילת מחאה לאיחוד משפחיות
צילום: אירית נחמני
תפילת מחאה לאיחוד משפחות
צילום: אירית נחמני
מומלצים