רוסיה: טילי ארה"ב בפולין חושפים אותה למתקפה
סגן הרמטכ"ל הרוסי, אנטולי נגוביצין, הביע מורת רוח מההסכם בין ארה"ב לפולין, להצבת מערכת טילים בשטחה. לדבריו, "כאשר פולין הסכימה להצבת המערכת, היא חשפה את עצמה לתקיפה - מאה אחוז". נשיא רוסיה מדבדב אמר כי עיתוי חתימת ההסכם מוכיח שהמערכת לא תכוון נגד איראן, כפי שנטען, אלא דווקא נגד רוסיה
חתימת הסכם הטילים בין ארצות הברית לפולין, על רקע המלחמה בקווקז, מוכיחה כי מערכת הטילים האמריקנית מכוונת נגד רוסיה. כך אמר הבוקר (יום ו') נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב. סגן הרמטכ"ל הרוסי, אנטולי נגוביצין, אף הגיב בחריפות גדולה יותר ואמר כי ההסכם חושף את פולין למתקפה.
"כאשר פולין הסכימה להצבת המערכת, היא חשפה את עצמה לתקיפה - מאה אחוז", אמר נגוביצין. הוא הוסיף כי הדוקטרינה הצבאית של רוסיה מתירה שימוש בנשק גרעיני "נגד בעלות ברית של מדינות המחזיקות בנשק גרעיני, אם מדינות אלה מגישות להן סיוע".
מדבדב הדגיש כי "ההסכם מוכיח את מה שטענו כל הזמן. הצבת מערכת ההגנה מפני טילים מכוונת כלפי רוסיה". שליח רוסיה לנאט"ו, דמיטרי רוגוזין, אמר אף הוא כי "העובדה שההסכם נחתם בתקופה של משבר קשה מאוד ביחסי ארצות הברית ורוסיה, בעקבות המצב בגאורגיה, מצביעה על-כך שמערכת ההגנה מטילים לא תכוון נגד איראן, אלא נגד הפוטנציאל האסטרטגי של רוסיה".
פולין וארצות הברית חתמו אמש על הסכם מקדים, שיאפשר לאמריקנים להציב סוללות ליירוט טילים על אדמת פולין. כך אישר ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק: "הגענו להסכם עם האמריקנים. הצדדים מסכמים את העסקה כעת", אמר לרשת TVN הפולנית.
הפולנים עיכבו במשך חודשים ארוכים את ההסכם, אבל המלחמה בקווקז הובילה לפריצת דרך. לדברי מקור בוורשה, במסגרת ההסכם דרשה פולין שיתוף פעולה צבאי מוגבר בין שתי המדינות עבור הסכמתה להציב את המערכת בשטחה. "ההסכם יכלול הצהרה אמריקנית בנוגע לסיוע צבאי במקרה שפולין תותקף או תאוים על ידי מדינה שלישית", אמר המקור.
על פי הדיווח, ההסכם התגבש בתום יומיים של דיונים בין נציגי שתי הארצות בורשה. המקור הבכיר טען כי ההסכמה הפולנית התגבשה לאחר שארצות הברית הגישה לורשה הצעה משופרת, שכללה הצבת סוללת טילי פטריוט, ונוכחות קבועה של כוחות צבא ארצות הברית במדינה.
"על פי התנאים, משמעות ההסכם היא בסיס צבאי אמריקני בפולין עד שנת 2012", אמר. לאחר החתימה הצפויה, יועבר ההסכם לפרלמנט הפולני, שיצטרך לאשרו.
ערבות ביטחונית חיונית
בתחילת השבוע אמר ראש הממשלה טוסק כי דווקא המשבר האלים בין רוסיה וגאורגיה הוא שיביא להסכמה בין ארצו וארה"ב בנוגע להצבת המערכת. זאת, לאחר שהעימות החיה את החששות מימי המלחמה הקרה. "לא אודיע על הצלחה לפני שהדיו יבש, אך אנו מקבלים מידע על כך שהסכמה אמריקנית לדרישות ממשלתי סבירה יותר מאשר לפני כמה שבועות", אמר טוסק במסיבת עיתונאים.
"לאחר מה שקרה בקווקז, ניתן לראות בבירור את חיוניות הערבויות הביטחוניות שישאירו את פולין לא רק עם מתקן (הטילים)", אמר טוסק, "נראה שטיעונים שכאלה נלקחים בחשבון ברצינות רבה יותר מצד ארה"ב", אמר טרם השיחות עם הנציגים האמריקנים.
ההסכם המקדים נולד לאחר שנתיים של מגעים בין שתי המדינות, על רקע התנגדותה העזה של רוסיה להצבת מערכת הטילים במזרח אירופה. צ'כיה כבר חתמה על הסכם עם ארה"ב בדבר הצבת המכ"ם, אולם השיחות עם פולין נתקלו בקשיים מאז החליף בנובמבר טוסק את ראש הממשלה הקודם, שהיה פרו-אמריקני.