אחרי המפץ הגדול: קורס הכנה לתקופה שאחרי הלידה
רגע לפני הלידה - אנחנו בדרך כלל מאוד עסוקים בהכנות לרגע הגדול - מה לקחת, איך להתמודד, איך לנשום. אבל מה קורה שנייה אחרי שהניחו בזרועותיכם תינוק מתוק וצווחן? מה עם ההנקה, האם כדאי להישאר במלונית ולמה יש בריחת שתן? אתם שאלתם - זהר כרמי עונה
שאלה:
שלום, הלידה שלי מתקרבת והתחלתי לחשוב על מה שקורה אחריה, כלומר ההנקה. חשוב לי מאוד להיניק. האם יש דרך להתכונן להנקה?
הטור הקודם בסדרה:כל מה שתרצו לדעת על הריון ולידהזהר כרמיאיך מזרזים את הלידה, איזה חדר ללידה טבעית כדאי לבחור, מה עושים כשהתינוק במצג עכוז ומה ההבדל בין מיילדת לדולה? מדור חדש בערוץ הורים ייתן לכם תשובה לכל שאלה המטרידה אתכם בתקופת ההריון. אתם שואלים וזהר כרמי עונהתשובה:
בהחלט יש הרבה דברים שניתן לעשות על מנת להגיע מוכנה להנקה ולא רק מוכנה ללידה. נכון, הנקה היא הדרך הטבעית להזנת תינוקות מאז ומעולם, אולם דווקא בדורן של אמהותינו, לא היניקו הרבה ואפילו חשבו שלהיניק זה פרימיטיבי ועדיף להזין את התינוק מבקבוק כי הטכנולוגיה בטח מנצחת את חלב האם.
אז זהו, שלא, והיום יודעים זאת – חלב האם הינו המזון הטוב ביותר לתינוק האנושי, והטכנולוגיה של תרכובות המזון לתינוקות אפילו לא הצליחה לבודד את כל מרכיביו, שלא לדבר על להצליח לחקות את המוצר עצמו, ואין להתעלם גם מהאריזה.
לפיכך, המלצתי היא לבחור קורס הכנה ללידה שיש בו שיעור שלם (לפחות) המוקדש להנקה ולטיפול בתינוק לאחר הלידה, ומצוין יהיה אם את השיעור הזה תעביר יועצת הנקה מוסמכת שהאותיות IBCLC מופיעות לאחר שמה.
יועצת הנקה מוסמכת IBCLC היא יועצת שלמדה ייעוץ הנקה בקורס בעל דרישות מחמירות ועמדה בדרישות המועצה הבינלאומית הכוללות לפחות 2500 שעות קליניות, מבחן הסמכה אשר ניתן לגשת אליו אחת לשנה ויש לחזור עליו על מנת לחדש את ההסמכה מדי עשר שנים וכן, כל הזמן להמשיך ללמוד.
בקיצור - בהנקה היא המומחית. לא כל מדריכת הנקה או אחות במחלקות השונות (יולדות, תינוקייה) היא יועצת מוסמכת. למעשה ישנן כמה עשרות יועצות הנקה מוסמכות IBCLC בישראל כולה ורק חלקן המועט עובד במסגרת בתי החולים השונים.
גם בבית היולדות בו תלדי כדאי לך לבדוק מראש האם יש יועצת הנקה מוסמכת ואם כן – מי זו ואיך מגיעים אליה. כדי להבחין בהנקה תקינה תספיק לך גם עין פחות מקצועית, אולם אם משהו לא הולך, כדאי להיעזר מיד באשת מקצוע.
רשימה עדכנית של יועצות הנקה מוסמכות בבתי היולדות ניתן למצוא כאן.
שאלה:
עם התקדמות ההיריון, לעיתים בעת מאמץ, "בורח" לי שתן. האם זו סיבה לדאגה?
תשובה:
יעל שוראקי דנן, אוסטיאופטית ופיזיוטרפיסטית מומחית לאורו-גינקולוגיה ושיקום רצפת האגן, עונה בהרחבה:
דליפת שתן אינה מחלה, אלא סימן שהגוף מאותת לנו המעיד על איזושהי הפרעה במכניזם ובהרמוניה של אחד או יותר מהאיברים ברצפת האגן, של האיברים הוויסרליים, של מפרקי השלד (האגן, חוליות הגו) וכו‘. היא עלולה להיווצר כתוצאה ממגוון רב של מצבים, כמו: מחלות שונות (סוכרת, טרשת נפוצה), חוסר איזון הורמונאלי (מנופאוזה), תופעת לוואי של טיפול רפואי ו/או תרופתי או להעיד על תהליך דלקתי וכדומה. לכן חשוב לגשת ולהיבדק על ידי רופא משפחה, אורולוג או גינקולוג שיעשה את האבחנה המבדלת.
רוב מקרי דליפת השתן שאינם נגרמים מהסיבות הללו, נגרמים מפגיעה בשלמות המבנה האנטומי של רצפת האגן, הכולל את רקמות החיבור, הרצועות והשרירים - אשר מערסלים את האיברים בחלל הבטן התחתונה, מהווים להם תמיכה ומאפשרים לנו שליטה על הסוגרים.
לפי נתונים סטטיסטים, 80% מהנשים לאחר לידה שנייה תסבולנה מצניחה של שלפוחית, רחם ו/או רקטום בדרגה ראשונה, אשר הנה בדרך כלל א-סימפטומטית (אינה מפריעה ואינה מורגשת), אולם נגרמת כתוצאה מנזק רקמתי כלשהו, כמו קרעים מיקרוסקופים של רקמה זו או אחרת, וגורמת להחלשות ולפגיעה בתמיכה הפנימית של האיבר ולצניחתו.
ברגע שהתמיכה תפגע, ברוב המקרים תהיה גם פגיעה בתפקוד. לאיברים בחלל הבטן יש מיקום קבוע ומסוים. כשאחד מהאברים חורג ממיקומו (שלפוחית, רחם) כל ההרמוניה והתפקוד של האיברים עלול להשתבש, יתכן שתופיע עצירות, יתכן שתופיע דחיפות במתן שתן או לחילופין קושי בהטלת השתן, דליפת שתן וכו‘.
כיום אנו יודעים שמקור הנזק לרצפת האגן הוא עצבּי ונגרם כתוצאה מהריון ולידה. על אחת כמה וכמה אם במהלך ההיריון הייתה עליה דרסטית במשקל, אם משקל התינוק היה גדול, אם הלידה הייתה ארוכה וקשה, אם הלידה הייתה מכשירנית (ואקום, מלקחיים), אם לחצו לאישה על הבטן במהלך הלידה ועוד.
בטיפול הפיזיוטרפי והאוסטיאופטי ניתן לסייע ולפתור בעיות כאלו. דליפת שתן הינה סימן ויש מכלול רב של גורמים בגוף שיכולים לגרום לסימן זה. ברוב המקרים בדיקה רנטגנית או אחרת לא תעלה על הבעיה מאחר ומדובר בתזוזה של מספר מילימטרים ולא נזק בומבסטי.
רגע אחרי. ומה עכשיו? צילום: index open
שאלה:
אני מתלבטת מאוד - האם ללכת למלונית לאחר הלידה?
תשובה:
מלונית לאחר הלידה יכולה להיות פתרון נפלא למגוון מצבים. אם למשל את מכירה את עצמך ויודעת שלא תוכלי לנוח היטב בנוכחות יולדות נוספות בחדר, כדאי לשקול מלונית כי המנוחה לאחר הלידה היא מאוד חשובה. גם ההנקה יכולה להיות קלה ונוחה יותר אם את נמצאת בפרטיות ובאינטימיות שלך עם תינוקך וכמובן עם בן הזוג שיכול להיות איתך בכל שעות היממה ללא קשר לשעות הביקור במחלקה. חשוב מאוד שתהיה לך עזרה זמינה על מנת שתוכלי לנצל את הזמנים שבין ההנקות למנוחה.
יולדות רבות שיש להן כבר ילד בכור או יותר בבית, בוחרות במלונית על מנת לאפשר שהות חופשית של האח הגדול עם אמו ש"נעלמה" פתאום לבית היולדות ועם הרך הנולד. פעמים רבות שהות זו יכולה להקל על המעבר החד במספר הילדים במשפחה.
עם זאת, אני ממליצה לזכור שהצורך בעזרה לאחר הלידה אינו נעלם ברגע השחרור מהמלונית, ואפילו להיפך. ישנם פתרונות רבים ויצירתיים גם למי שאין לה עזרה צמודה בבית בדמות בן זוג שיכול להיעדר ללא גבול מהעבודה, אמא או חמות שיכולות להירתם לתקופה הראשונית שאחרי הלידה או כל עזרה אחרת.
לעיתים נדרשת עזרה גם בנוסף לבן הזוג או לאמא. מתברר שאחרי הלידה לעולם אין מספיק ידיים עובדות בבית. חשוב מאוד להקפיד על מנוחה בתקופת משכב הלידה – 6 שבועות לאחר הלידה.
בתקציב של 3 לילות במלונית ניתן לשלם עבור הרבה מאוד עזרה בבית, החל מניקיון, אוכל מבושל טרי ומזין עבור היולדת והמשפחה כולה, שעות יקרות מפז של דולה פוסט פרטום, תומכת לאחר הלידה, שיכולה להקל מאוד על היולדת. ועל כך – בשאלה הבאה.
במקום מלונית - לכי על עזרה בבית. צילום: index open
שאלה:
אני שומעת בזמן האחרון על דבר חדש – דולה פוסט פרטום. מה זה ואיך זה יכול לעזור לי?
תשובה:
דולה פוסט פרטום, בעברית – תומכת לאחר הלידה. ההגדרה הרפואית לתקופת משכב הלידה היא 6 שבועות, אולם כולנו יודעות שהתקופה שאחרי הלידה יכולה להימשך גם חודשים, הן מבחינה פיזית והורמונאלית והן מבחינה רגשית.
דולה פוסט פרטום היא תומכת שהוכשרה להגיש עזרה, הקלה ותמיכה לאישה לאחר הלידה, בכל אופן בו האישה זקוקה לו. תארי לך שאת שבוע אחרי הלידה, קמה מלילה רצוף הנקות, טרוטת עיניים ומרוטת עצבים, השעה עשר בצהריים ואת עוד לא שתית קפה. שלא לדבר על אוכל או על ערימת הכלים בכיור וחברתה ערימת הכביסה הממתינה לקיפול, וחברתן הגדולה מהן הלא היא ערימת הכביסה המלוכלכת. ואם עוד מישהו אחד "יקפוץ" להתארח ולתת עצות – כי את הרי בחופשת לידה – את לוקחת את התינוק ועוברת למלון, רצוי בשוויץ.
כמה היית רוצה שתגיע כבמטה קסם פיה שכזו, שתיקח לרגע את התינוקי מידייך העייפות, תאפשר לך שעת שינה יקרה מפז, כוס קפה אחת חמה כמו שצריך ולא פושרת, מקלחת טובה, תחתוך לך בצ'יק צ'ק סלט ירקות או תעמיד סיר מרק על האש, תתקתק את הכלים שבכיור למדיח, ותושיב אותך לאכול בלי תינוק על הידיים. את ערימת הכביסה כבר תקפלו יחד כי את תהיי מאוששת וטעונה אנרגיות חדשות.
ולאורך כל השעתיים שהיא אצלך, לא תשמעי מילה אחת של ביקורת, היא לא תגיד (או תרמוז) שהתינוק בוכה כי אין לך מספיק חלב, לא תשאל למה הוא כל היום על הידיים ולא תתפלא למה גם את רוצה שמישהו ייקח אותך על הידיים – למעשה, זה בדיוק מה שהיא תעשה.
זו דולה פוסט פרטום. כדאי לקחת בחשבון שבדיוק כמו עם דולה בלידה, גם עם דולה פוסט פרטום צריך ואפילו קריטי שתהיה לך כימיה כדי שתוכלי באמת להפיק את המיטב מעבודתה איתך. שעות עזרה של תומכת לאחר הלידה הן מתנה נהדרת שיכולות כמה חברות להתארגן ולתת ביחד לחברה שילדה וגם מתנה נפלאה להעניק לעצמך. עלות דולה פוסט פרטום נעה בין 50 ל-70 שקלים לשעה + נסיעות.
גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה לזהר כרמי? לחצו כאן .
זהר כרמי היא אמא לשלושה, דולה ומדריכת הריון ולידה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי לקראת לידה, ללידה ראשונה או לחוויות מתקנות, מרצה בקורסי דולות ופעילה למען חופש הבחירה בלידה.