רוסיה מציבה תנאים להסגת צבאה מגאורגיה
למרות שנשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, חתם בצהריים על הסכם הפסקת האש עם גאורגיה, בשלב זה עדיין לא ברור אם צבא רוסיה אכן נערך לנסיגה. במקביל, החלו תושבים לחזור אט אט לבירת דרום אוסטיה - היום נראו שם לראשונה מזה שבוע יותר מכוניות מטנקים. בוש: שמח על ההסכם, אך על רוסיה לכבדו ולסגת מדרום אוסטיה ואבחזיה
לא ממהרים לצאת מגאורגיה: שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר אחר הצהריים (שבת) כי נסיגת צבא רוסיה משטח גאורגיה תלויה בהסדרי ביטחון נוספים בין הצדדים. דבריו של לברוב באו זמן קצר לאחר שנשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, חתם על הסכם הפסקת האש עליו הוחתם אתמול גם נשיא גאורגיה, מיכאיל סאאקשווילי.
מלחמה בקווקז - דיווחים אחרונים:
- גאורגיה: למרות ההסכם, רוסיה מתחפרת בעמדות
- הסכם הפסקת האש עליו חתמה גאורגיה הגיע לרוסיה
- סאאקשווילי: רוסיה פלשה לשתי עיירות נוספות
רייס בטביליסי: הפסקת האש מחייבת נסיגה רוסית - ארגון זכויות אדם: יחזקאלי נפצע מפצצת מצרר
למרות ההסכם, בשלב זה עדיין לא ברור אם צבא רוסיה כבר החל לסגת אל העמדות בהן החזיק ב-8 באוגוסט. עדי ראייה דיווחו כי הרוסים אמנם נסוגו ממרכז העיירה איגואטי, הנמצאת סמוך לבירה טביליסי, אך התחפרו בגבעות סביב לטביליסי - דבר שישוי להעיד על כוונה לשהות ממושכת.
נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, בירך על חתימת הסכם הפסקת האש בין רוסיה וגאורגיה, אך אמר כי עתה על מוסקבה לכבד אותו. לדברי בוש, רוסיה חייבת לסגת מדרום אוסטיה ואבחזיה, השייכות לגאורגיה. על פי ההסכם, שהושג בתיווך צרפתי, יוכלו הכוחות הרוסים לסייר באזורים שנכבשו בדרום אוסטיה עד להצבם של משקיפים בינלאומיים באזור - דבר המחייב החלטה במועצת הביטחון של האו"ם.
אזרחים ממתינים לחלוקת מזון בגורי, היום (צילום: AFP)
הצבא הרוסי התקדם היום גם לכיוון העיר כספי, כ-40 קילומטרים מערבית לטביליסי, ופוצץ גשר רכבות המחבר בינה לבין העיר ההרוסה גורי. דובר משרד הפנים הגאורגי אמר כי פיצוץ הגשר שיתק למעשה את תנועת הרכבות במדינה. מנגד, רוסיה מכחישה את הדיווח וסגן מפקד הכוחות המשולבים, הגנרל אנאטולי נוגוביצין, אמר: "אנו נמצאים בזמן של שלום עכשיו. למה שנפציץ גשרים אם עבודתנו היא לשקם אותם?".
בבירת מחוז דרום אוסטיה, צחינוואלי, מתחילים פליטים לשוב אט אט לבתיהם והחלו עבודות לניקיון הרחובות ותיקון הנזקים. חיילים רוסים השייכים למשרד למצבי חירום הקימו מחנה סמוך לפרלמנט האוסטי והשליטו חוק וסדר בעיר. בפעם הראשונה מזה שבוע נראו ברחובות יותר מכוניות מטנקים. העיר גורי, הסמוכה לגבול האוסטי, עדיין נצורה ונמצאת בשליטת צבא רוסיה. באזור עדיין נשמעים קולות ירי ונפץ וישנם דיווחים על מעשי ביזה של כנופיות רוסיות ואוסטיות.
בנוסף, דיווחו עדי ראייה גאורגים כי צבא רוסיה רוקן מציוד את שדה תעופה ואת נמל הספינות של העיר פוטי שלחוף הים השחור. עוד דווח כי טנקים רוסיים פלשו לגם לעיירות קשארי ובורוג'מי, שהאחרונה נמצאת על הדרך הראשית לגבול ארמניה.
משימות הסיוע של האו"ם וארגונים בינלאומיים לגאורגיה נתקלות בקשיים. אתמול נכנסו צוותים של סוכנות האו"ם לפליטים ותוכנית המזון של האו"ם לעיר הכבושה גורי כל מנת לבחון אם ניתן להכניס לעיר סיוע הומניטרי מבחינה ביטחונית. בעיר עדיין קיימים כמה מוקדי חיכוך בין חיילים רוסים וגאורגים ומוקדם יותר חסמו חיילים רוסים את הכניסה המזרחית לעיר אך הותרה כניסתו של אוטובוס עמוס ככרות לחם.