צבא ארה"ב מנסה לקרוא מחשבות
הצבא האמריקאי השקיע 4 מיליון דולרים במחקר שנועד לפתח טכנולוגיה לקריאת מחשבות
צבא ארצות הברית משקיע בפיתוח טכנולוגיה לקריאת מחשבות. הצבא האמריקאי מקווה שבעתיד ניתן יהיה לעשות שימוש בטכנולוגיה לטיפול בחיילים שספגו פגיעה מוחית וגם באנשים שעברו שבץ מוחי, אך טכנולוגיה כזו עשויה לשמש גם לחקירת שבויים ופיתוחה מעלה שאלות מוסריות הנוגעות לשימוש בטכנולוגיה על ידי השלטונות.
המחקר, לו הקצה הצבא האמריקאי 4 מיליון דולר מכספי משלם המיסים, מנוהל על ידי חוקרים מאוניברסיטאות קליפורניה, מרילנד וקרנגי מלון(Carnegie Mellon) . החוקרים מנסים לפענח שדרים במוח, על מנת לגלות מה אדם חושב ולמי הוא מפנה את מחשבותיו.
בניסויים נעשה שימוש בטכנולוגיה הנקראת אלקטרואנצפלוגרפיה (electroencephalography), או בקיצור, אא"ג (EEG). האא"ג מודד פעילות חשמלית במוח באמצעות אלקטרודות המוצמדות לקרקפת. האלקטרודות מוצמדות לראשיהם של המתנדבים לניסוי, החוקרים מבקשים מהם לחשוב על מילה שהם בחרו בשבילם ואז מודדים את הפעילות במוח בניסיון ליצור סיווג ספציפי לאותה מילה. בעתיד הם מקווים לפתח תוכנת מחשב שתוכל לפלוט את המילים הנהגות במוח בהתאם לאופי הפעילות החשמלית המתרחשת בו.
"אנחנו עוד רחוקים שנות מחקר ממצב שבו נוכל לתת לאדם לחשוב באופן חופשי ולקרוא מה שהוא חושב" אמר מייקל זמורה (D'zmura), ראש מכון ארווין למדעי המוח באוניברסיטת קליפורניה, השותף למחקר. זמורה סבור כי בכל מקרה, מערכת שתוכל לקרוא מחשבות לא תהיה מסוגלת להכריח אדם לחשוב מחשבה מסוימת. "לעולם לא נוכל להשתמש במערכת הזו בלי הסכמתו של הנחקר".
ג'ון פייק (Pike), מנהל חברת Global Security למחקר ביטחוני בוירג'יניה, אמר לכתב סוכנות הידיעות איי.פי כי המחקר בתחום זה נמצא עדיין בחיתוליו וכי יעברו עוד שנים עד שהצבא האמריקאי יוכל לעשות בו שימוש.
בקשת סוכנות הידיעות לתגובה מדוברות צבא ארה"ב לא נענתה עד למועד פרסום הכתבה.
קריאת מחשבות. טכנולוגיה עתידית
צילום: רויטרס