מרומניה באהבה: מָלָאי עם אגוזים וצימוקים
יעל גרטי התחברה לשורשים הרומניים שלה והכינה מָלָאי, ספק לחם-ספק עוגה, שמבוסס על קמח תירס ושאריות מוצרי חלב. קל מאוד להכנה (בלי הקצפה!) וההצלחה מובטחת
כל מי שגדל בבית רומני מכיר את המָלָאי, אותו מאפה מקמח תירס, שהוא ספק-לחם, ספק-עוגה. לעתים יאפה המלאי כפשטידה מלוחה (כמו במתכון שמופיע כאן), עם שמיר או בלעדיו; לעתים יהא מתוק ולפעמים יתווספו לו גם צימוקים ואגוזים. הבסיס הוא, כאמור, קמח תירס. יש המכינים את המאפה מקמח תירס טחון גס, כך שיצא יותר "לחמי", ויש המכינים אותו מקמח תירס טחון דק, כך שיצא יותר "עוגתי".
באופן מסורתי משמש המָלָאי כהזדמנות לניצול שאריות מוצרי חלב, כך שאפשר להחליף אשל ביוגורט, גבינה לבנה בקוטג' וכיוב'. מתכונים מסוימים של מלאי מבקשים להקציף את החלבונים לקצף יציב ולאחדו עם יתר המרכיבים, לקבלת מאפה אוורירי יותר. מתכונים אחרים מציעים מלאי שמשלב בין עיסה מקמח תירס, ביצים ומוצרי חלב - עם מלית גבינה מלוחה שנחה במרכז המאפה.
המתכון שלהלן הוא למלאי מתוק, אך לא מתוק מדי, מעוטר בצימוקים ובאגוזים, מה שלדברי סוּרֶה, אמא של גיסתי (ורומניה אַסְלית), מהווה תוספת בלתי-חוקית בעליל (אפשר להשמיטם אם רוצים). ההכנה קלה מאוד: ממיסים חמאה וחלב בסיר, מערבבים עם יתר המרכיבים, יוצקים לתבניות ואופים. התוצאה היא לחם-עוגה בעל מרקם מעט גרגרי, הודות לקמח התירס, שוודאי ישמח את לבם של מי שזוכרים אותו בגעגועים מימי ילדותם.
(צילום: אסף אמברם)
מָלָאי עם אגוזים וצימוקים
המרכיבים (ל-2 תבניות אינגליש):
200 גרם חמאה
1 כוס חלב 3%
2 כוסות קמח תירס טחון דק (פולנטה, ניתן להשיג בכל מרכול)
1 כוס קמח לבן
1 שקיק אבקת אפייה
קורט מלח
1 כוס סוכר
3 ביצים מס' 1
1 קופסת (250 גרם) גבינה לבנה 9%
2 אשל
1 גביע שמנת חמוצה
חופן גדוש צימוקים בהירים
חופן גדוש אגוזי מלך
לקימוח הצימוקים והאגוזים: 1 כף קמח לבן
לשימון: מעט חמאה מומסת או שמן קנולה
להגשה: שמנת חמוצה - לא חובה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-190 מעלות ומשמנים תבניות (כמפורט לעיל) במעט חמאה מומסת או שמן קנולה.
- ממיסים בסיר קטן, על אש נמוכה, חמאה וחלב, עד לקבלת נוזל חלק. מסירים מן האש ומניחים בצד.
- מערבבים קמח תירס, קמח לבן, אבקת אפיה, מלח וסוכר בקערה. מוסיפים את תכולת הסיר ומערבבים.
- מוסיפים ביצים, גבינה לבנה, אשל ושמנת חמוצה ומערבבים עד לקבלת עיסה חלקה.
- מערבבים צימוקים ואגוזים עם כף קמח (כדי שלא ישקעו לתחתית העוגה) ומוסיפים לעיסה. מערבבים, יוצקים לתבניות ואופים במשך 40 דקות או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מוציאים ומצננים. מגישים, אם רוצים, עם שמנת חמוצה.
צילום: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן