פורסמו האסירים שישוחררו: הרוצחים וסייעניהם
רשימת 199 האסירים הפלסטינים שישוחררו, שפרסם שירות בתי הסוהר, כוללת אסירים שהורשעו בעבירות קשות. שניים מהם ריצו מאסרי עולם בעקבות מעשי רצח וחבלה. אחרים הורשעו בירי, הנחת חומרי חבלה, ניסיון לרצח, קשירת קשר לגרימת מוות ובריגול חמור
שירות בתי הסוהר פרסם אחר הצהריים (יום ב') את הרשימה המלאה של 199 האסירים שישוחררו במסגרת המחוות לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן. הרשימה חושפת אסירים, חלקם רוצחים ואחרים שסייעו או ניסו לבצע מעשי חבלה ורצח. הרשימה מורכבת בעיקר מאנשי פתח, אך יש בהם גם פעילי החזית העממית לשחרור פלסטין.
26 מתוך האסירים שישוחררו הורשעו בניסיון לרצח, חלקם הורשעו בירי לעבר אנשים, בהחזקת נשק ותחמושת או חומרי חבלה, בסיכון לביטחון המדינה, סחר באמצעי לחימה, יידוי אבנים, הנחה חומרי חבלה בכוונה לגרום מוות, קשירת קשר לגרימת מוות בכוונה, חברות בהתארגנות בלתי חוקית ובריגול חמור.
בין המשוחררים, מוחמד אבו עלי-יטא מאזור חברון, שריצה שני מאסרי עולם ועצור מאז 1980. הוא רצח חייל מילואים בחברון ועציר פלסטיני שנחשד
בשיתוף פעולה. בבחירות האחרונות לפרלמנט הפלסטיני הוא נבחר שני ברשימת הפתח ונחשב באופן רשמי לאסיר הבכיר ביותר בין המשוחררים.
המשוחרר הבכיר השני הוא סעיד אל-עתבה, שהניח שלושה מטעני חבלה בשוק בפתח תקווה, בשוק הכרמל ובאוטובוסים. בפיגועים ששילח נרצחה הישראלית צילה גלילי. השר אבי דיכטר התנגד לשחרורם וגם לשחרור מחבל נוסף מעזה, אך רק האחרון יישאר בכלא הישראלי.
עוד נמצא ברשימה חוסאם פדר, בכיר התנזים משכם, שהיה חבר פרלמנט פלסטיני בעת מעצרו והיה יושב ראש הוועד למען הפליטים ברשות הפלסטינית. משוחרר אחר הוא מוחמד יוסף צדקה רזק שאמור היה להשתחרר רק בשנת 2016 לאחר שהורשע בשורה ארוכה של עבירות: ניסיון לגרימת מוות בכוונה, ירי לעבר אדם, סחר בציוד מלחמה ועוד. פארוק חטיב עבדאללה אמור היה להשתחרר ב-2018 לאחר שהורשע בניסיון לגרום למוות ובחטיפה לשם חבלה חמורה.
התקשורת הפלסטינית החלה לתרגם את רשימת השמות לערבית, ותחנות הרדיו ברחבי הגדה פתחו בגל פתוח להקראת שמות המשתחררים. במספר מקומות בשטחים כבר החלו לחגוג. לבתיהם של המשוחררים, בעיקר הבכירים שבהם, זרמו שיחות טלפון מחברים וקרובי משפחה.
דיכטר אמר מוקדם יותר: "אני משוכנע שבקריטריון המורחב שנקבע לשחרור אסירים עם דם על הידיים, ניתן למצוא מי שלא רצחו ישראלים או אחרים".
גם שר התחבורה שאול מופז, התנגד לשחרור האסירים כמחווה לנשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן: "צעד של שחרור אסירים לא מתפרש כמחווה, אלא כחולשה. מדינת ישראל שיחררה מאות אסירים בחודשים האחרונים ומצבו של אבו מאזן לא השתנה. גלעד שליט עדיין נמצא בידי חוטפיו.
"כשישראל משחררת אסירים לגורמים חלשים ולא דורשת כל תמורה היא משאירה אותם חלשים. זו החלטה שמשדרת חולשה והשלמה עם המצב הקיים. למה אנחנו עוזרים לאבו מאזן במקום לדאוג קודם כל לשחרורו של גלעד שליט", אמר מופז.